100.000 Έλληνες επιστήμονες έφυγαν για το εξωτερικό

100.000 Έλληνες επιστήμονες έφυγαν για το εξωτερικό Facebook Twitter
10

Τα στοιχεία, που παρουσίασε στο ρεπορτάζ του στην εφημερίδα Καθημερινή ο Απόστολος Λακάσας αποτυπώνουν το μεγάλο πρόβλημα της «διαρροής εγκεφάλων» από την Ελλάδα.

Το ρεπορτάζ με τίτλο "Η καινοτόμος Ελλάδα μεταναστεύει"αναφέρει πως συνολικά και σε όλους τους τομείς, πάνω από 100.000 Ελληνες επιστήμονες, στην πλειονότητα νέοι, βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε έχοντας εδραιωθεί επαγγελματικά είτε αναζητώντας μία καλή θέση εργασίας.

30.000 Ελληνες είναι επίσης ο αριθμός όσων σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, πολλοί εκ των οποίων προσβλέπουν σε αναζήτηση εργασίας ώστε να μείνουν μόνιμα στην ξένη χώρα.

Στο εξωτερικό όμως στρέφονται και έμπειροι πανεπιστημιακοί και ερευνητές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας, αλλά και της «διεκδίκησης» ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η έρευνα του καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Λόη Λαμπριανίδη, υποδεικνύει πως πάνω από 100.000 Ελληνες επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, νομικοί κ.ά.) έως 40 ετών βρίσκονται στο εξωτερικό. Ευρύτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων κάθε ηλικίας οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό προσεγγίζει τις 150.000. Πιο συγκεκριμένα, η μετανάστευση των νέων επιστημόνων εντάθηκε την τελευταία πενταετία λόγω της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, η οποία ξεπερνάει το 50% στους νέους έως 25 ετών, ενώ παραμένει ιδιαίτερα υψηλή στους νέους 25-29 ετών (40% ) και στην εξίσου δυναμική ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών (25,5%). Με βάση έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής) οι νέοι που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό έχουν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Το 73% έχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51,2% διδακτορικό, το 41% έχει σπουδάσει σε πολύ καλό πανεπιστήμιο. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 30.000 Ελληνες φοιτητές σε ξένα ΑΕΙ, πολλοί εκ των οποίων επέλεξαν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό όχι μόνο για να ενισχύσουν τα ακαδημαϊκό τους οπλοστάσιο στη μάχη για μια θέση στην αγορά εργασίας, αλλά και διότι ελπίζουν ότι μετά την αποφοίτησή τους θα βρουν δουλειά στη χώρα των σπουδών τους. Και για πολλούς αυτός είναι και ο βασικός λόγος της μετανάστευσης.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Και όλοι αυτοί που φεύγουν (που καλώς κάνουν και φεύγουν) πάνε σε χώρες που τι οικονομία έχουν είπαμε? Τι σύστημα? Μήπως είναι καπιταλιστικές κοινωνίες με ελεύθερη οικονομία? Και όσοι πάνε για σπουδές έξω σε τι πανεπιστήμια πάνε είπαμε? Μήπως σε εκείνα όπου οι "καταραμένες" πολυεθνικές χρηματοδοτούν τα εργαστήρια και την έρευνα? Μπα μάλλον όλοι σε Αργεντινή, Βενεζουέλα και Κούβα έχουν πάει και σε πανεπιστήμια που οι φοιτητές αλωνίζουν χωρίς κανένα έλεγχο.
Το προβλημα με ολες αυτες τις διαρροες ειναι οτι εφυγαν ολοι οι ανοιχτομυαλοι ανθρωποι απ'τη χωρα και πλεον εχουν μεινει μονο οι ανοητοι συντηρητικοι ημιμαθεις που δεν εμαθαν ποτε το στοιχειωδες: να μη γενικευουν και να μην τα ισοπεδωνουν ολα. Παρεμπιπτοντως ακομα και στο Berkeley οι φοιτητες εκαναν καταληψη στο κεντρικο κτιριο του πανεπιστημιου η οποια κρατησε πανω απο βδομαδα και ελειψε πριν απο λιγες μερες. Ειναι κι αυτοι θρασιμια που αλωνιζουν χωρις κανενα ελεγχο;
Οχι κυριε Ντεροντα, αναποδα ειναι τα πραγματα. Φυγαμε γιατι κατι θρασιμια σαν εσας εχουν πιασει ολες τις ακρες και βασιλευει η μετριοκρατια και η κομματικη και κρατικη σοσιαλδημοκρατια. Οντως εχουν μεινει μονο οι ανοητοι συνηθως αριστεροι, ημιμαθεις.
Ποιοι έχουν μείνει στην Ελλάδα λέει? Μάλλον μπερδεύεσαι λιγάκι. Εκτός αυτών που έχουν δουλειά που "ρολάρει" εδώ (όσοι λίγοι τυχεροί είναι αυτοί), οι υπόλοιποι, όχι όλοι βέβαια αλλά ένα μεγάλο μέρος τους τουλάχιστον, είναι φοβισμένα και τεμπελχανίδικα ανθρωπάκια. Λένε ότι δεν θέλουν να αφήσουν "την ωραιότερη χώρα του κόσμου", αλλά αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις! Το αραλίκι δε θέλουν να αφήσουν και το "δε βαριέσαι"! Άνθρωποι χωρίς καμιά φιλοδοξία (πιπέρι στο στόμα, η "φιλοδοξία" είναι διαφθορά της ανθρώπινης συνείδησης), που έμαθαν να περιμένουν τον μπάρμπα με τις άκρες στο κόμμα να τους διορίσει σε καμιά θεσούλα "το παιδί ξέρει και κομπιούτερ", να πέφτει το μηνιάτικο και να έχουν χρόνο "να κάνουν ζωή". Άνθρωποι που ο μόνος λόγος που σπούδασαν ή που ακόμα μπήκαν στην διαδικασία να κάνουν μεταπτυχιακό, δεν ήταν η αγάπη τους για το αντικείμενο που σπούδασαν, αλλά το "επίδοματάκι" στο δημόσιο! Άνθρωποι που όταν τους μιλάς για εργατικότητα, επαγγελματισμό και στόχους σου πετάνε περισπούδαστες ηλιθιότητες περί "εργασιακού ηθικού προτεσταντισμού" του οποίου αυτοί δε θα γίνουν θύματα γιατί είναι "ελεύθερα πνεύματα". Ας κάτσουν τα "ελεύθερα πνεύματα" τώρα με τις ώρες στις καφετέριες να ανακατεύουν τον φρέντο στις πιο παραγωγικές τους ηλικίες, να βρίζουν το "σύστημα" που τους πνίγει τα όνειρα. Η αλήθεια είναι μια, όμως. Όποιος έχει όνειρα τα κυνηγάει. Οπουδήποτε! Έχω ουκ ολίγους φίλους που το έπραξαν και τους σέβομαι απεριόριστα. Αν δεν είχα δουλειά ικανοποιητική το ίδιο θα έπραττα και εγώ χωρίς δεύτερη σκέψη! Όσο για το Berkeley και μόνο που συγκρίνεις την "κατάληψη" αμερικάνικου πανεπιστημίου με την ελληνική σαπίλα, σημαίνει είτε ότι είσαι πολύ μικρός/η είτε ότι έχεις εντελώς άγνοια για το τι νόμοι και τι κανονισμοί διέπουν τα πανεπιστήμια στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο!
Πάνε σε πανεπιστήμια όπως το MIT στης ΗΠΑ, όπου από τα 900 εκ δολάρια που είχε σαν έσοδα το 2013, το 9% ήταν από τα δίδακτρα, τις χορηγίες "καταραμένων" πολυεθνικών και τον ιδιωτικό τομέα. Το 90% πάλι, ήταν από την χρηματοδότηση του κράτους. Τι να πει κανείς, κοντά στο 1 δις σε ένα (από τα πολλά) πανεπιστήμια από το κράτος, φαντάσου σε τι σοβιετία βρίσκεται το ΜΙΤ...
"Παρεμπιπτοντως ακομα και στο Berkeley οι φοιτητες εκαναν καταληψη στο κεντρικο κτιριο του πανεπιστημιου η οποια κρατησε πανω απο βδομαδα και ελειψε πριν απο λιγες μερες"Χωρίς όμως να εμποδίσουν τα μαθήματα ή, εδώ που τα λέμε, την πρόσβαση οποιουδήποτε στο ίδιο το κτήριο. Μην το ξεφτιλίσουμε και τελείως τώρα που "και στο Μπέρκλεϊ γίνονται καταλήψεις". Μιμηθείτε πρώτα τα υπόλοιπα 592.000 πράγματα που γίνονται στο Μπέρκλεϊ λέω γω και όχι αυτό που εξάλλου τυχαίνει απλά να χρησιμοποίησαν την ίδια λέξη με τα ελληνικά για να το περιγράψουν χωρίς να έχει την παραμικρή σχέση (σα να σου λέει ο Υεμενέζος λίγο αφού απαγάγει τη δωδεκάχρονη για να την ξεπαρθενιάσει πληρώνοντας λύτρα στην οικογένειά της και κλείνοντάς την ισόβια στο χαρέμι "σιγά, και στη Δύση γίνονται γάμοι").