Αμφίπολη: Την πρόλαβαν οι τυμβωρύχοι;

Αμφίπολη: Την πρόλαβαν οι τυμβωρύχοι; Facebook Twitter
7

Με την παγκόσμια -πλέον- αγωνία να κορυφώνεται για το μυστικό που κρύβει ο τάφος που εντοπίστηκε στην Αμφίπολη κάποιοι αρχαιολόγοι σπεύδουν να δηλώσουν πως κατά πάσα πιθανότητα θα είναι συλημένος από τυμβωρύχους, ενδεχομένως κατά τα ρωμαϊκά χρόνια.

Σε περίπου 20 μέρες οι αρχαιολόγοι θα φτάσουν στο επίπεδο του δαπέδου και θα ξέρουν αν έχει συληφθεί ο τάφος. Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι περισσότεροι θεωρούν πως έχουν συληθεί από τυμβωρύχους των ρωμαϊκών χρόνων. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν οι ακέφαλες Σφίγγες με τα σπασμένα φτερά που τον φυλάνε.

Τι μπορεί να έχει διασώσει τον τάφο; Η πιθανότητα να κατέρρευσε η οροφή πριν μπουν τυμβωρύχοι. Στην περίπτωση αυτή το έργο των αρχαιολόγων θα είναι μακρύ και δύσκολο όμως θα έχουν μπροστά τους ανέγγιχτα τα πραγματικά ευρήματα.

Με ειδικά σκέπαστρα καλύφθηκε η είσοδος της ταφικής περιβόλου στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, προστατεύοντας τις Σφίγγες αλλά και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και τα περίεργα βλέμματα επισκεπτών, που ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς προσπαθούν να δουν τα σπάνια ευρήματα.

Οι αρχαιολόγοι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούν εκατοστό εκατοστό, απομακρύνοντας επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματα τους.

Στη Μεσολακιά συρρέουν ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες -κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα- που θέλουν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο σημείο της ανασκαφής.

Ωστόσο, γύρω από την ανασκαφή υπάρχει αστυνομική δύναμη -η οποία έχει, μάλιστα, ενισχυθεί- που ανακόπτει αυτόν τον παρορμητισμό τους.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Η ιστορία αυτή αρχίζει να γίνεται εξόχως ενοχλητική. Μερικοί λόγοι:Α) Δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να πάει ο Πρωθυπουργός ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ εκεί. Να ενδιαφερθεί , να φροντίσει δια μέσου του υπουργού ώστε η έρευνα να προχωρήσει απερίσπαστα και χωρίς καθυστερήσεις. ΚΑΙ ΟΤΑΝ βρεθεί κάτι τότε να ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Β) Κάποιοι φτασμένοι και δοξασμένοι αρχαιολόγοι βγαίνουν και "ορίζουν" ότι "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟ" με συντεχνιακό ύφος. Δε χρειάζονται συντεχνιακού τύπου δηλώσεις , κονδύλια για έργο και δουλειά πρέπει να βρίσκονται ... και η δόξα (χωρίς μισαλλοδοξία) σε όποιον πετύχει ... έλεος πια με τις συντεχνιακές φράξιες.Γ) Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν οι πολίτες αρχαιολόγοι , όπως κάποτε έγιναν σεισμολόγοι. Μέχρι και η "κουτσή Μαρία" κάνει δηλώσεις. Ως και ο Αδωνις θυμήθηκε ότι σπούδασε ιστορικός και έκανε δηλώσεις επιστημονικού περιεχομένου για το θέμα (Γλίτωσε, για λίγο, ο Τσίπρας τον πονοκέφαλο)ΤΕΛΙΚΑ Ας αφήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν ΗΡΕΜΑ την ανασκαφική και άλλη έρευνα τους . Και τίποτα άλλο να μη βρεθεί εκεί, ο τάφος είναι καταπληκτικός και πρέπει να αναδειχτεί. Ειδικά σε εκείνη την ευαίσθητη (για πολλούς λόγους) περιοχή.
Νιώθω πως πρέπει να απαντήσω στα θέματα που θέτεις:Α) Δεν μπορώ να βρω γιατί η επίσκεψη του Σαμαρά στην Αμφίπολη έκανε κακό.Οι δηλώσεις του ήταν για γέλια, αλλά η επίσκεψη και το οποιοδήποτε ενδιαφέρον ή δημοσιότητα στο έργο ενός κλάδου που γενικά δυσκολεύεται ιδιαιτέρως εν Ελλάδι μόνο αρνητικά δεν είναι! Αμαν με τις εμμονές.Είτε συμπαθεί κάποιος είτε αντιπαθεί το Σαμαρά, ως πρωθυπουργός είναι θετικό ότι επισκέπτεται μια σημαντική ανασκαφή (την οποία παρεμπιπτόντως γνωρίζει από το 2009 όταν ενέταξε μετά από αίτημα της κας Περιστέρη στο ΕΣΠΑ ως τότε υπουργός πολιτισμού). Β) Κανείς αρχαιολόγος δεν έκανε τον καμπόσο. Όλοι οι άλλοι άρχισαν να μιλούν για Αλέξανδρο και τον τάφο του, και φυσικά οι αρχαιολόγοι είπαν τη γνώμη τους (η οποία παρεμπιπτόντως είναι ενα ομόφωνο ΟΧΙ σχετικά με την ταύτιση του νεκρού με τον Αλέξανδρο).Γ) συμφωνώ απολύτως.
Έκαναν κάποιο σχόλιο σχετικό με την αρχαιολογία και το "έπειξαν" αρχαιολόγοι κατά τη γνώμη σου Φιλαλήθη; Έχουν απλά άποψη, ο καθένας μπορεί να έχει άποψη. Με το σκεπτικό σου δε μπορούμε να πούμε ότι ένα φαγητό δεν είναι ωραίο γιατί δεν είμαστε σεφ, δε μπορούμε να πούμε αν ένα κούρεμα δε μας αρέσει γιατί δεν είμαστε κομμωτές και δε μπορούμε να έχουμε άποψη για ένα ρούχο γιατί δεν είμαστε σχεδιαστές μόδας, κ.ο.κ. Μη γινόμαστε τόσο υπερβολικοί πια, καταντάει κουραστικό.
Συμφωνω με το λεχθεντα σας, κε Μενη. Ο κος Αδιαβαστος κανει περιεργες διακρισεις περι συντεχνιασμου, τον εντοπιζει στους αρχαιολογους αλλα οχι και στον ΗΣΑΠ, σε προηγουμενο σχολιο του. Αλλωστε, εκεινος ξερει καλυτερα, οπως εδειξε παλαιοτερη εμβριθης τοποθετηση του για τα γεννοσημα.
ΦιλαλήθηΜερικές χρήσιμες πληροφορίες από κάποια που ΔΕΝ είναι ούτε αρχαιολόγος ούτε "ψεκασμένη".http://www.pressgr.net/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
...peace! ένα σχόλιο έκανα με μια κάπως εύθυμη διάθεση ,μην τα παίρνετε όλα τις μετρητοίς ειδικά από χρήστες που δεν τους γνωρίζετε.Πάντως δεν γνώριζα ότι ο σύζυγος της Παναγιωταρέας είναι αρχαιολόγος ,όσο για αυτά που λέει μάλλον έχει δίκιο.Προσωπικά ελπίζω να ξανανιώσω εκείνο το πολιτισμικό σοκ που ένοιωσα όταν πρωτοαντίκρισα την Βεργίνα.Κάπου εδώ εξαντλούνται οι δικές μου γνώσεις περί του θέματος.