Έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα του Δεκαπενταύγουστου

Έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα του Δεκαπενταύγουστου Facebook Twitter
0

Ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του καλοκαιριού μπορεί να άργησε, αλλά είναι προ των πυλών και γίνεται αιτία για Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ. 

Όπως επισημαίνεται από την Τμηματάρχη Προγνώσεων Επαγρύπνησης της ΕΜΥ Αγγελική Μαρινάκη αυτή είναι η πρώτη φορά που φέτος το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 37 βαθμούς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε περιόδους καύσωνα να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο και η βαριά σωματική εργασία. Να προτιμούνται τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα καθώς και τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά με περιορισμό των λιπαρών τροφών. Συχνά χλιαρά ντους, καπέλα και γυαλιά ηλίου συνιστούνται επίσης. Τα νεογνά, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας που έχει από σήμερα αρχίσει να γίνεται αισθητή, αναμένεται από αύριο να οδηγήσει τον υδράργυρο στους 38 βαθμούς στα ηπειρωτικά, τους 33 στις Κυκλάδες και 35-36 στην υπόλοιπη χώρα.

Την Πέμπτη η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη ένα βαθμό φτάνοντας τους 39 στα ηπειρωτικά, τους 34 στις Κυκλάδες και τους 37 στις υπόλοιπες περιοχές.

Η Παρασκευή, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να είναι η πιο καυτή μέρα του φετινού καλοκαιριού. Τους σαράντα βαθμούς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν στα ηπειρωτικά, ενώ σε κάποιες ανατολικές περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει και 41.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν από το απόγευμα του Σαββάτου αλλά κυρίως την Κυριακή. Ο καιρός θα αλλάξει αισθητά με ενισχυμένους βόρειους ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές και πιθανές καταιγίδες, ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια.

 

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα:

  • Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
  • Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.
  • Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα και κάλυψη κεφαλιού (χρήση, ομπρέλας κ.λπ.).
  • Aποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως, πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και πάσης φύσεως φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών, συχνά λουτρά και ελαφρύ ντύσιμο σε βρέφη και παιδιά.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Δείτε τα σημερινά θέματα σε Οικονομική Θεωρία, Υπολογιστές, Βιολογική Γεωργία

Ελλάδα / Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Δείτε τα σημερινά θέματα για τα μαθήματα ειδικότητας των υποψηφίων των ΕΠΑΛ

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν σήμερα στα μαθήματα: Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
NEWSROOM