Άνθιμος;"Θα βρω νεολαίους και θα ξηλώσω τις πινακίδες που θα βάλει ο Μπουτάρης"

Άνθιμος;"Θα βρω νεολαίους και θα ξηλώσω τις πινακίδες που θα βάλει ο Μπουτάρης" Facebook Twitter
34
Άνθιμος;"Θα βρω νεολαίους και θα ξηλώσω τις πινακίδες που θα βάλει ο Μπουτάρης" Facebook Twitter

Καινούρια διαμάχη ξεκίνησε μεταξύ του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου, και του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη. Ο λόγος, οι τελευταίες δηλώσεις του Mπουτάρη σχετικά με τις ταμπέλες των οδών της πόλης, στις οποίες θέλει να προσθέσει μαζί με τις ήδη υπάρχουσες ελληνικές ονομασίες και εκείνες ξένων ιστορικών προσώπων που πέρασαν από τη συμπρωτεύουσα.

Ως απάντηση στα παραπάνω, ο Μητροπολίτης Άνθιμος, κατά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, σχολίασε, ανοίγοντας νέα ''μέτωπα'' με τον Δήμαρχο: ''Θα βρω νεολαίους και θα ξηλώσω τις πινακίδες που θα βάλει ο Μπουτάρης και θα αναγράφουν Τουρκικά ονόματα, κάτω από τις Ελληνικές ονομασίες των Οδών της πόλης μας. Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα είναι αιτία επανάστασης. Είναι δυνατό να αναγραφούν ονόματα Τούρκων κατακτητών της Θεσσαλονίκης, στις ταμπέλες των δρόμων της πόλης μας;''.

Ο Μητροπολίτης, επί προσθέτως, αντιτάχθηκε για ακόμη μια φορά στην ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

34

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM

σχόλια

15 σχόλια
Μας κουράσατε και οι 2 με τις ακρότητές σας!!!Αφήνω στην άκρη τον Ανθιμο που τα έχει ξανακούσει.Οι πεζοδρομίσεις και η ανάπλαση του κέντρου ειναι στα υπέρ του Μπουτάρη.Η δήθεν εξωστρέφεια όμως έχει αρχίσει και κουράζει.Η Θεσσαλονίκη έχει μνημεία αρχαιοελληνικά, ελληνιστικά, ρωμαικά, βυζαντινά και κάποιοι προσπαθούν να προβάλουν τη πιό σκοτεινή περίοδο της πόλης που ήταν τα 500 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας...Την περίοδο αυτή η Θεσσαλονίκη έμεινε πίσω σε οποιασδήποτε μορφής εξελιξη σε σχέση με όλες τις ευρωπαικές πόλεις ενώ ανέκαθεν συμβάδιζε και πρωτοτυπούσε..Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν γιατί τόση μεγάλη προσπάθεια για προβολή της συγκεκριμένης περιόδου??
Ποια είναι τα αρχαιοελληνικά? η Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε την ελληνιστική περίοδο και δεν έχει αρχαϊκά και κλασικά μνημεία. Όσο για τα ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά προβάλλονται κατά κόρον και είναι το βαρύ πυροβολικό του μνημειακού τουρισμού της πόλης. Τι σε ενοχλεί να προβληθούν και άλλες περίοδοι?
Καλα σιγα το ατόπημα. Τα περισσοτερα μννμεια της Αθήνας (που δεν γεννηθηκε την ελληνιστικη περιοδο) είναι απο την ελληνιστικη και ρωμαικη εποχη (ωδειο ηρωδου, στηλες ολυμπιου διος, ρωμαικη αγορα, κλπ κλπ). Και γενικα τα περισσοτερα μνημεια που εχουμε για "αρχαια" ειναι αρχαια: ελληνιστικα ή ρωμαικης εποχης.Και φυσικα και δεν προβαλονται κατα κορον (εχω θα ελεγα δεν προβαλονται καν αρκετα). Η πολη που φιλοξένησε ένα απο τους τετράρχες, σε μια κοσμοιστορικη εποχη, και απο την οποια ξεκινησαν οι αποστολοι των σλαβων (δεν με ενδιαφερει και δεν εξεταζω τα ουσιας περι χριστιανισμου, αδιαφορω. Ωστοσο το γεγονος ειναι κοσμοιστορικο. Ρωτα τους ιδιους σημερα) θα ελεγα οτι προβάλει αυτα τα γεγονοτα και λίγο αναλογικα. Καλο ειναι να προβληθουν και οι αλλες περιοδοι (κατα το μεγεθος της ιστορικης και συναισθηματικςη αξιας για τον σημερινο πληθυσμο) αλλα οπως και να το κανουμε η οθωμανικη κυριαρχια ξεκινησε με σφαγη του προυποαρχοντος πληθυσμου (εθιμο της εποχης, δεν λεω). Δεν ειναι να το γιορταζεις κιολας.
Δεν με ενοχλεί κανένα μνημείο οποιασδήποτε ιστορικής περιόδου...Σκέψου πόσα οθωμανικά μνημεία βλέπεις με μία γρήγορη βόλτα στο κέντρο και μακάρι να υπήρχαν και άλλα τόσα. Απλά με κάνει εντύπωση η έμφαση που δίνεται για την περίοδο της τουρκοκρατίας που με αντικειμενικά κριτήρια ειναι η πιό σκοτεινή και αδιάφορη της πόλης. Επίσης θεωρώ λάθος να δωθούν -και- οθωμανικά ονόματα σε κεντρικές οδούς.Μη ξεχνάμε οτι οι οθωμανοί ήταν κατακτητές και οι χριστιανοί αποτελούσαν υπήκοο 2ης κατηγορίας.Όντως η πόλη ιδρύθηκε στο όριο κλασικής και ελληνιστικής περιόδου.
το γεγονος οτι στην πολη υπαρχουν δρομοι που φερουν ονοματα ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ , ΦΑΣΙΣΤΩΝ και ΡΑΤΣΙΣΤΩΝ , δεν θιγει την ευσθησια κανενος ? οχι δεν θα ηθελα να εχουμε τουρκικα ονοματα οι δρομοι ως επεξηγηση , αλλα εαν αυτοι οι δρομοι αναφερονται σε ιστορικης σημασιας σημεια δεν θα ειχα προβλημα ... παντως επειδη δεν μου αρεσει να μου την "φερνουν" κατι που συνηθιζουν οι "τουρκοι" πολιτικοι (οχι δεν μιλαω για τους πολιτες για τους απλους ανθρωπους) , θα προτεινα αυτο να γινει με "ανταλαγη" δηλαδη να γινει κατι παρομοιο και στην ΠΟΛΗ !!!
Σωστη σκέψη γενικά....αλλα προϋποθετει οτι η Τουρκία ειναι ενα πολιτισμενο, δημοκρατικο κρατος......και μαντεψε: ΔΕΝ ειναι....οπότε ας δούμε τι κανουμε εμεις κι ας αφησουμε τις συγκρίσεις.
Αχ αυτοί οι παπάδες... από τη μια προτίμησαν τους Οθωμανούς ως κατακτητές έναντι των Δυτικών (Λατίνων) γιατί έτσι διατήρησαν την ορθοδοξία τους, τώρα μιλάνε για "κατακτητή-περσιναξινάσταφύλια". Πουθενά δεν τους βρίσκεις.Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια διαρκής διαδοχή κατακτητών και κατακτημένων αλλά κάποιοι δυσκολεύονται να το αποδεχθούν. Μα τόσο δύσκολο είναι;
ελα ντε. μας λειπει λιγο ρεαλ πολιτικ. Οπως η Θεσσαλονικη ως το 1430 ηταν περιπου Ρωμεικη (για λιγο και βυζαντινη) μετα εγινε και Οθωμανικη (ε παραλιγο να γινει και η Βιεννη ) και μετα νεοελληνικη. Ετσι ειναι η ιστορια. Ποια εποχη ηταν ιστορικα πιο σημαντικη και πολιτιστικά σας το αφηνω στην κριση σας. Σημερα παντως μονο μιλαγαμε οτι αυτο τον κυριλλο και το μεθοδιο τους εχουμε για πολυ καποιους στην ανατολικη ευρωπη. Ας εχουμε αισθηση στα ιστορικα μεγεθη καθε εποχης.
διορθωση: για λιγο και βενετικη για την ακριβεια. Με ολους αυτους παντως που σοκαρονται πουνα διαβασουν και την ιστορια της Ιερουσαλημ... Απο τους Εβραιους στους Ρωμαιους, Αραβες, Σταυροφορους, Αραβες, Τουρκους, Αραβες, Εβραιους.
Και είναι δυνατόν να επικαλείται η εκκλησία τα τουρκικά φιρμάνια για να κατοχυρώσει τα περιουσιακά της στοιχεία; «Σε έναν αγώνα δρόμου επιδίδεται ο Δήμος Ιωαννιτών για να προλάβει τις 4 του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Ο λόγος είναι ότι τότε θα εκδικαστεί η υπόθεση του πάρκου Πυρσινέλλα και σε ποιον ανήκει τελικά, με τον Δήμο να διεκδικεί κάτι που η λογική λέει ότι είναι δικό του, αλλά η γραφειοκρατία και τα διοικητικά λάθη μπορεί να… διαφωνούν. Μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου λοιπόν, θα πρέπει να έχουν βρεθεί οι τίτλοι ιδιοκτησίας που αποδεικνύουν την κυριότητα του Δήμου Ιωαννιτών, υπόθεση που μόνο εύκολη δεν είναι.Το Πατριαρχείο στο Φανάρι, συνέστησε στον Δήμο Ιωαννιτών να απευθυνθεί σε δικηγορικό γραφείο της Κωνσταντινούπολης και το δικηγόρο κ. Κτιστάκι, προκειμένου να γίνουν μια σειρά ενέργειες: να βρεθούν τα «ταπιά» στην Άγκυρα, να μεταφραστούν κατόπιν και τέλος, να έρθουν ως αποδείξεις στο δικαστήριο του Δεκεμβρίου. Σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν λεπτομέρειες που καθόλου δεν την απλοποιούν. Θα πρέπει να αντιστοιχηθούν οι ημερομηνίες των εγγράφων με το γρηγοριανό ημερολόγιο και να γίνουν δύο μεταφράσεις, μια στα σύγχρονα τουρκικά και άλλη μια κατόπιν, στα ελληνικά.»Ολόκληρο το άρθρο εδώ http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/26208/2014-06-06.html
Οποιος πιστεύει ότι θα το κάνει ο Μπουτάρης μάλλον δεν ζει εδώ...Μία πλατεία τόλμησε να ονομάσει Δυρραχίου και έκτοτε αγνοείται η ταμπέλλα. Εν πάσει περιπτώσει δεν πρόκειται να περάσει γιατί είναι χαζό. Και γιατί δηλ. να μην βάλει και Εβραϊκές? Πιο πολλοί ήταν από τους Τούρκους στην Θεσνίκη.Ασε που αγανάκτησαν οι Εβραίοι γιατί τους έταζε λαγούς με πετραχήλια, του στυλ ότι θα ρθούν στην πόλη και ο πληθυσμός θα τραγουδάει στους δρόμους το Hava nagila με αποτέλεσμα φέτος να κάνουν βουτιά οι Ισραηλινοί τουρίστες, 60% λιγότεροι μέχρι τον Ιούνιο.
Ήμουν Θεσσαλονίκη πρόσφατα. ΓΕΜΑΤΗ απο Σλαβους, Τουρκους και ναι πολλους Εβραίους. Γκρουπ ολόκληρα, που δε βλεπεις στην Αθηνα, αν εξαιρεσεις την Ακροπολη και την Πλακα.Μια χαρα παει ο Μπουταρης, ειναι πολυ ανοιχτόμυαλος ανθρωπος. Προτιμας τις προηγουμενες λιτανειες, χουντο-βλακειες, και τις κλεψιες????
κοιτα. Η επιτυχία μιας τοπικης αυτοδιοικησης δεν ειναι σωνει και καλα ο τουρισμος. Η Θεσσαλονικη διαθετει το μεγαλύτερο πανεπιστημιο των Βαλκανίων. Επιτυχία θα ήταν να αναπτυχθεί καινοτομια γύρω απο αυτό, όχι να έχουμε (προσκαιρες) τουριστικές ροες. Μια αναποδια, μια αλλαγή της τυχης και ο τουρισμος φευγει. Η παραγωγή οχι. Επομενως, χωρις να υποτιμω την σημασια του τουρισμου σε καμια περιπτωση δεν μπορει να ειναι μοναδικο μετρο επιτυχίας. (btw μπορείς να τους εχεις ολους αυτους, χωρίς να υποτιμάς τον εαυτό σου ή την αληθεια. Κοντα στο Τουρκικο προξενειο ας υπήρχει και ενα ιστορικα ακριβες μουσειο για τις Αρμενικες γενοκτονιες, ποντιακες, ασσυριακες κλπ αλλά και για την ανταλλαγή πλυθησμών - το οποιο δεν ηταν γενοκτονια. Μπορεις να το κανεις και ετσι. )
"Κοντα στο Τουρκικο προξενειο ας υπήρχει και ενα ιστορικα ακριβες μουσειο για τις Αρμενικες γενοκτονιες, ποντιακες, ασσυριακες κλπ αλλά και για την ανταλλαγή πλυθησμών - το οποιο δεν ηταν γενοκτονια. Μπορεις να το κανεις και ετσι"Και γιατί αυτό να είναι ευθύνη του Δήμου ή του Κράτους. Αν δεν κάνω λάθος πάντως υπάρχει Αρμένικο κέντρο κοντά στην εκκλησία τους χαμηλά στην Τσιμισκή, καθώς και ένα μνημείο-σταυρός που δώρισε η κοινότητα στην πόλη. Στην Όλγας υπάρχει το μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών όπου, μεταξύ άλλων, υπάρχει και εκτενής αναφορά στον ξεριζωμό τους - αξίζει μια επίσκεψη btw.
γιατι νεολαιους??(γιατι οι παπουδες αμεσως θα καταντησουν γραφικοι και δεν γραφουν καλα στην καμερα, αλλα και γιατι δεν μπορουν ευκολα να ανεβουν στην σκαλα γιαμνα φτασουν τις πινακιδες)
Να προτείνω και το Hitler's Empire: How the Nazis Ruled Europe του ιδιου για να εχουμε μια σφαιρικη αποψη.Εκει ο Mazower αναφέρει εμέσως αλλα ξεκάθαρα ότι το πρώτο πεδιο εφαρμογής των γενοκτονικων πολιτκών του Γ Ραιχ πιθανοτατα ήταν οι γενοκτονιες των χριστιανικων πλυθησμων της Μ.Ασίας από τους Νεοτουρκους (πολιτικο κινημα). Ο πιο διασημος απο τους οποιους γεννηθηκε στην θεσσαλονικη.
@χογκαρθ σκληροδετη εκδοση, Η αυτοκρατορια του Χιτλερ, σ xxxvii Πρόλογος, για τον Βισμαρκ και την πολιτικη εθνοκαθαρσης απεναντι στους Πολωνους (buffer zone στα σύνορα), σ19 για τα αντιστοιχα προβληματα που εθεταν στην Γερμανικη Αυτοκρατορια οι Πολωνοι (φυσικα αντιστοιχα ηταν και αυτα των χριστιανων στην Οθ.Αυτο), σ20 για απελασεις και εθνοκαθαρση των συνορων, και τελος σ24 μεσα σε αυτο το ιδεολογικο πλαισιο "ο πολεμος οδηγησε στρατους να ξεριζωνουν πλυθησμους", με τον Οθωμανικο στρατο να αναγκαζει να "βαδισουν πλυθησμοι απο τα παραλια στην ενδοχωρα". Επομενως βαζει το πλαισιο των "πορειων" αυτων στο ιδεολογικο πλαισιο της Γερμανικης ιδεολογιας και πολιτικης και αναφερει ως παραδειγμα αναμεσα σε αλλα, λιγοτερο συγκλονιστικα τις "πορειες". he fells short να κατονομασει την ηταν αυτες οι "πορειες" και αν συνιστουν γενοκτονια, ωστοσο τις τοποθετει σε ενα πολυ ξεκαθαρο ιδεολογικο πλαισιο.
Βέβαια, την εποχή που "απελευθερώθηκε" η Θεσσαλονίκη οι Έλληνες κάτοικοι αποτελούσαν την τρίτη εθνοτική ομάδα της πόλης, αποτελώντας μόλις το 25% του πληθυσμού της. Τι πιο λογικό σε μία τόσο multi culti πόλη να έχουν αφήσει το ίχνος τους και οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι και ακόμη και οι Βούλγαροι κάτοικοι της. Θα έπρεπε αυτό το "πύλη των Βαλκανίων" να το κάνουν τουριστική ατραξιόν-όχι να το πολεμάνε. Αλλά τι να καταλάβει από αυτά ο μισαλλόδοξος δέσποτας. Καλά ξεμπερδέματα με δαύτον καρντάσια.
Η Θεσσαλονικη γκρεμισε τα (βυζαντινα της) τειχη περιπου στο 1880. Ισως μπορεις να αντιληφθεις οτι για λόγους, παρομοιους με αυτες που οδηγουσαν πολεις να εχουν τειχη, εντος των τειχων ζουσαν παντοτε αυτους που ηθελε η εκαστοτε εξουσια να ζουνε. Φυσικα σε καμια περιπτωση το ελληνικο στοιχειο, και για αυτο το λογο μπορουν να σου λυνονται και οι εντυπωσεις που σου δημιουργουνται με αυτο το 3η ομαδα.(btw το multi culti τοτε το ελεγαν χαλιφατο.)
@:xouftaloΓιατί τα εισαγωγικά;;Αφού βρήκες πληροφορίες για τον πληθυσμό της πόλης το 1912,που απελευθερώθηκε(χωρίς εισαγωγικά) μετά απο 5 σχεδόν αιώνες,όπου ο Ελληνικός πληθυσμός δεν είχε τον έλεγχο των πραγμάτων,βρες και στοιχεία για τον πληθυσμό όταν υποδουλώθηκε η πόλη τον 15ο αιώνα.
@ΨεκασμένοςΟ πληθυσμός αυτός ήταν σχεδόν 100% Ρωμαίοι (που επειδή μίλαγαν [και] ελληνικά 500 χρόνια μετά οι Έλλληνες εθνικιστές *αποφάσισαν* ότι επρόκειτο για Έλληνες εθνικιστές που κρατούσαν χαμηλό προφίλ για πολιτικούς λόγους, κάτι σαν το "Έλληνες" που το λέμε υποχρεωτικά "Ελλαδίτες" όταν μιλάμε σε Κύπριους για να μη χάσουμε την αποικία). Αλλά το πιο σημαντικό για αυτόν τον πληθυσμό, που είναι αδύνατο να μην παρατηρήσει κανείς είναι ότι λόγω της αντίθεσής του στο να παραδοθεί, σφάχτηκε/εξανδραποδίστηκε στο σύνολό του και η πόλη ερήμωσε τελείως. Οι "έλληνες" κάτοικοι που ακολούθησαν ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ήταν ουσιαστικά έποικοι που πήγαν με την ευλογία του Σουλτάνου. Αλλού λοιπόν οι αηδίες για τρισχιλιετή συνέχεια που δήθεν σου διατάραξε μια μικρή παρενθεσούλα 5 αιώνων.
@:soglΡωμαίοι,ε; Η Μακεδονία είναι Ιταλική!! :-DΣοβαρά τώρα,τον χαρακτηρισμό "Ρωμαίοι",τον δίνανε οι Βυζαντινοί σε όλους τους πολίτες της Α.Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,ασχέτου εθνικότητας.Όμως με τους αιώνες,και όσο η αυτοκρατορία μίκραινε,ο όρος αυτός ταυτίζοταν με το Ελληνικό έθνος.Οι Σταυροφόροι εξάλλου Έλληνες η Γραικούς ονομάζανε τους "Ρωμαίους" που ζούσανε στον Ελλαδικό χώρο,και όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη,οι Έλληνες την θρήνησαν,και την θεωρούσανε πρωτεύουσά τους μέχρι πρόσφατα.Οι Αρμένιοι,οι Βούλγαροι και οι Αλβανοί δεν τραβούσαν κανα ζόρι.Οπότε άσε τις μπαρούφες με τις ετικέτες.Α,και οι Κύπριοι είναι Έλληνες επειδή έτσι αισθάνονται οι ίδιοι,και όχι γιατί τους το είπε κανας άλλος.Αλλά το πιο σημαντικό για αυτόν τον τόπο,που είναι αδύνατο να μην παρατηρήσει κανείς (καλά σχεδόν κανείς),είναι ότι οι Έλληνες ως οι πιό παλιοί στον χώρο αυτό,δικαιούνται να τον θεωρούν δικό τους ότι κι αν συνέβη.Επομένως: Ναι,χώνεψέ το,οι Έλληνες έχουν μια τρισχιλιετή παρουσία,ότι μπαρμπούτσαλα κι αν γράφεις.
Προσβολη της δημοκρατίας θα έλεγα. Με ποιο δικαιώμα επεμβαινει σε ο,τιδηποτε στην πολη? Ειναι εκλεγμένος? Παρακαμπτει τις αρχες και τους νόμους της χωρας. ΝΑΙ. Θελει ξήλωμα???? ΑΜΕΣΟ.Τωρα φαινονται τα πραγματικα προσωπα τους....και μην ξεχνατε..τους ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ. (για να κρατανε την ελλαδα στο μεσαιωνα, ωστε να εχουν μεγαλη εξουσια).Υπρχει ενωση αθεων που μεταξυ αλλων παλευει και για την πληρη εκκοσμικευση του κρατους μας www.atheia.gr