ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μόλις 7 δότες οργάνων ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ελλάδα

Μόλις 7 δότες οργάνων ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ελλάδα Facebook Twitter
5

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις διεθνών όσο αφορά το ποσοστό που κατέχουν οι δότες οργάνων στον γενικό πληθυσμό της χώρας.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται γύρω στους 20 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ 30 δότες ανά εκατομμύριο παρουσιάζουν η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία. Δυστυχώς η Ελλάδα καταγράφει μόλις 7 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων.

50 περίπου ασθενείς κάθε χρόνο μεταβαίνουν από την Ελλάδα σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε γιατί δεν υπάρχουν μοσχεύματα στη χώρα μας, είτε διότι πρόκειται για περιπτώσεις (μεταμόσχεση πνευμόνων) που δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα, με κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία που φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 200 μεταμοσχεύσεις οργάνων που προέρχονται από 70 δότες. Ο Αλκιβιάδης Κωστάκης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, υποστήριξε ότι θα μπορούσε η χώρα μας να φτάσει τους 150 δότες ετησίως αυξάνοντας τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων σε 500, με οικονομικό όφελος για το Σύστημα Υγείας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού όπως επεσήμανε η μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα έχει κόστος 50.000 ευρώ , ενώ στη Μ. Βρετανία το κόστος ανέρχεται σε 350.000 ευρώ.

5

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάτι: «Μηδενική ανοχή στον λαϊκισμό ως προς τη Δικαιοσύνη» λέει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Ελλάδα / Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για Μάτι: Έχουν στηθεί λαϊκά δικαστήρια υπό την ανοχή της Πολιτείας

Τι απαντά το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών για τους «προπηλακισμούς» σε βάρος λειτουργών της Δικαιοσύνης - Τι εξηγούν για την απόφαση που έλαβε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι
NEWSROOM