«Αγριεύει» η γρίπη

«Αγριεύει» η γρίπη Facebook Twitter
0

Μεγάλη είναι πλέον η εξάπλωση του ιού της γρίπης στον ελλαδικό χώρο, σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος του Ινστιτούτου Παστέρ.

Όπως αναφέρει, συνεχίζει να δέχεται μεγάλο αριθμό δειγμάτων από ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, πολλά από τα οποία είναι θετικά για τον ιό.

Εν τω μεταξύ, η υψηλή ταχύτητα με την οποία κινείται η γρίπη στην επικράτεια δίνει στην Ελλάδα πανευρωπαϊκή «πρωτιά»: είναι η μοναδική ανάμεσα σε 29 χώρες που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (European Center Disease Control, ECDC) έχει μεγάλη κυκλοφορία της γρίπης, και δη του πανδημικού στελέχους Α(Η1Ν1). Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ατόμων και η μη έγκαιρη χορήγηση αντιικών φαρμάκων ευθύνεται κατά τους επιστήμονες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη και 105 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.

Το Ινστιτούτο Παστέρ καθησυχάζει πάντως σημειώνοντας ότι η έως τώρα γενετική ανάλυση των στελεχών A(H1N1)pdm09 και Α(Η3Ν2), που έχει απομονώσει το εργαστήριό του, δείχνει ότι τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, δεν διαφέρουν από το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου και είναι επίσης ευαίσθητα στη χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων.

Το Παστέρ συνεχίζει τον έλεγχο δειγμάτων για την καλύτερη αποτύπωση της κυκλοφορίας του ιού στην Ελλάδα. Παράλληλα, όπως αναφέρει, συνεχίζεται η κυκλοφορία στην Ελλάδα και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού και των ρινοϊών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

Ελλάδα / Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

«Όλες οι σχετικές αναρτήσεις και αντιδράσεις κυρίως από βουλευτές που στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε Κυβέρνηση είναι λαϊκίστικες και υποκριτικές» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
NEWSROOM
Λαμία: 63 κρούσματα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε 7 δημοτικά σχολεία

Ελλάδα / Λαμία: 63 κρούσματα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε 7 δημοτικά σχολεία

Τα 15 παιδιά με συμπτώματα δηλητηρίασης από Δημοτικό κατανάλωσαν λιγκουίνι με κιμά. Γονιός που κράτησε την συσκευασία είπε θα τη στείλει στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση
NEWSROOM