ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Καθηγητές του ΑΠΘ προειδοποιούν για τους κινδύνους από την αιθαλομίχλη

Καθηγητές του ΑΠΘ προειδοποιούν για τους κινδύνους από την αιθαλομίχλη Facebook Twitter
14

Για τους κινδύνους που επιφέρει η αιθαλομίχλη στο άμεσο μέλλον προειδοποιούν καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πρυτανεία του ΑΠΘ.

Ο καθηγητής Οικολογίας Ιωάννης Παντής και ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Αλέξης Μπένος, που υπογράφουν την ανακοίνωση, λένε:

«Η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αυτές τις ημέρες αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όσο και την αδιέξοδη ενεργειακή, οικιστική και αναπτυξιακή μεταπολεμική στρατηγική στη χώρα μας. Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του».

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνων, καθώς τα σωματίδια που αποτελούν την αιθαλομίχλη έχουν καρκινογόνο δράση. Τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα.



14

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμη: Συντετριμμένη η σύζυγος του παρουσιαστή του BBC - «Έχασα τον υπέροχο, αστείο, ευγενικό σύζυγό μου»

Ελλάδα / Σύμη: Συντετριμμένη η σύζυγος του παρουσιαστή του BBC - «Έχασα τον υπέροχο, αστείο, ευγενικό σύζυγό μου»

«Αγαπούσαμε ο ένας τον άλλον πάρα πολύ και ήμασταν τόσο ευτυχισμένοι μαζί. Είμαι απίστευτα περήφανη για τα παιδιά μας, την ανθεκτικότητα και την υποστήριξή τους τις τελευταίες ημέρες» ανέφερε μεταξύ άλλων η Δρ Κλερ Μπέιλι Μόσλι
NEWSROOM
Σύμη - Αυτόπτης μάρτυρας: Έτσι βρέθηκε η σορός του παρουσιαστή του BBC Μάικλ Μόσλι

Ελλάδα / Σύμη - Αυτόπτης μάρτυρας: Από τη λάμψη στο ρολόι και από τη μυρωδιά βρέθηκε η σορός του παρουσιαστή του BBC

Αυτόπτης μάρτυρας αποκάλυψε το πώς βρέθηκε η σορός του άτυχου παρουσιαστή του BBC Μάικλ Μόσλι στη Σύμη - Η δυσοσμία ανάγκασε τους αστυνομικούς να κλείσουν τη μύτη τους
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Αταξινόμητε, για κάποιο λόγο δεν μπορώ να πατήσω "απάντηση στο σχόλιο" σου. Απαντάω από εδώ. Το αν φταίει το μνημόνιο ή όχι είναι μεγάλη κουβέντα και ομολογώ πως δεν έχω μία ξεκάθαρη εικόνα επί τούτου. Λες ότι αδιαφορούν και άλλοι συμπολίτες τους καίνε σόμπες κ.λπ., συμφωνώ μαζί σου. Είμαι από τους τυχερούς που απολαμβάνω αυτή την πολυτέλεια της σόμπας και ενίοτε του air condition. Άλλοι δεν την έχουν αυτή τη δυνατότητα. Επίσης δεν έχω παιδιά. Αν είχα και κρύωναν σε διαβεβαιώ τα ίδια θα έκανα. Με ενοχλεί πάρα πολύ η αιθαλομίχλη και επιβαρύνει τα αναπνευστικά μου. 2 μήνες δεν έχω σταματήσει τον βήχα, εντούτοις δυσκολεύομαι πολύ να πω "κλείστε τα ζώα γιατί επιβαρύνετε το περιβάλλον. Καθίστε και ψοφήστε!" Αυτά. Κατά τ' άλλα συμφωνώ.
Αυτούς περιμέναμε να μας το πουν! Αν δεν έχεις χρηματα και κρυωνεις και έχεις ακόμη σπίτι στην Ελλάδα θα κάψεις ό,τι βρεις...! Φιλικά πάντα κάποιοι μας οδηγούν σε θάνατο αργό!
Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης είναι πολύ σοβαρό για να το παίρνουμε στην πλάκα.. Προκαλεί άμεσες αλλά και μακροχρόνιες βλάβες στην υγεία και αυτό είναι ευρέως γνωστό. Αλλά όπως σε οτιδήποτε αφορά συνέπειες κοινωνικές και όχι προσωπικές, δεν υπάρχει ατομική ευθύνη, ωστόσο δεν μπορεί να πράττεις εις βάρος των άλλων έστω και αν αδιαφορείς για τις μακροχρόνιες συνέπειες. Για αυτό κρίνεται λογική ακόμα και η απαγόρευση της χρήσης ως καύσιμης ύλης τα στερεά υλικά όπως το ξύλο εντός πόλεως. Υπάρχουν εναλλακτικές, όπως ηλεκτρικό καλοριφέρ, κλιματιστικό – αρκετά οικονομικό το χειμώνα, σόμπα κ.λ.π.
Ο άλλος δεν έχει να ζεσταθεί,και προφανώς δεν έχει λεφτά(εκτός του ό,τι,κάθε άλλο παρά οικονομικές είναι οι συσκεύες που προανάφερες),και εσύ μιλάς για λογική(wtf) απαγόρευση καυσης ξύλων.χαχαχαχαχαχαΆμα μετά έρθει και κάψει το σπίτι σου,το αμάξι σου,ή και εσένα,για να ''ζεσταθεί'',μην απορήσεις.
Διαβάζοντας το σχόλιό σου, θυμήθηκα ενα παλιό ανέκδοτο. Πέρναγε ο Λάτσης μπροστά απο ένα ζητιανάκι, και του είπε το παιδί, πεινάω κύριε, να τρώς παιδί μου να τρώς του απάντησε.Καλά ο ταξινομημένος Αταξινόμητος, ζεί στον δικό του κόσμο, και νομίζει οτι, όσοι ανάβουν τζάκι, είναι συριζαίοι, και το κάνουν επίτηδες για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση. Αλλα βρε φίλε, πιστεύεις σοβαρά, οτι όσοι καίνε ό,τι βρούν, δεν έχουν σκεφτεί άλλες λύσεις; Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, δεν έχουν ρεύμα (απο στοιχεία της ΔΕΗ οχι του ΣΥΡΙΖΑ) πώς να βάλλουν κλιματιστικό, αερόθερμο, η ηλεκτρικό καλοριφέρ; Εύχομαι να μην έχεις οικονομικό πρόβλημα ποτέ, και να μπορείς να αγοράζεις ακριβό πετρέλαιο, η να ανάβεις τα ινβέρτερ, αλλα ρε παιδιά όσοι γράφετε τέτοια σχόλια, πού ζείτε; κοιτάξτε λίγο γύρω σας, πηγαίνετε σε έναν που καίει νοβοπάν και σανίδια, και ρωτήστε τον γιατί το κάνει; γιατί δεν εδιαφέρεται για την υγεία των συναθρώπων του; Έχετε καταλάβει τι έχει συμβεί; Εκατομύρια άνθρωποι, μέσα απο ένα επιθετικό τραπεζικό μάνατζμεντ, "υποχρεώθηκαν" να πάρουν μακροχρόνιο χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο, που κάλυπτε το 100% την αξία του ακινήτου. Όλα τα ακίνητα μετά το 85, έχουν τζάκι, το οποίο ανέβαζε την αξία τους. Τόσα χρόνια οι άνθρωποι, πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους, δουλεύοντας μέχρι το βράδυ, ή σε δύο δουλειές, και ξαφνικά ένα πρωϊ, μαθαίνουν οτι είναι τεμπέληδες και αχαϊρευτοι, και οτι ζούσαν πάνω απο τις δυνάμεις τους με δανεικά, και για επιβράβευση, τους απολύουν, μια και το μνημόνιο προβλέπει διασωση των τραπεζών, δεν μιλάει ούτε για μικρές επιχειρήσεις, ούτε για ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι, που βρέθηκαν χωρίς δουλειά, με την ρετσινιά του τεμπέλη, με ένα δυσβάσταχτο πλέον στεγαστικό, με χαράτσι για το σπίτι που ανήκει καί στην τράπεζα (η οποία δεν πληρώνει τίποτα) με το πετρέλαιο 4 φορές πιο ακριβό, απ΄όταν αγόρασαν το σπίτι, πιστεύετε οτι δεν έχουν κοιτάξει άλλο τρόπο για να ζεσταθούν, και καίνε ό,τι βρούν στα τζάκια, για εκδικηθούν την κοινωνία; Μακάρι να είστε βολεμένοι (με την αξία σας, δεν το λέω υποτιμητικά) αλλα προσπαθήστε να βρεθείτε στην θέση αυτών που κατηγορείτε (ξέρω είναι δύσκολο, ο Ωνάσης έλεγε, καλύτερα στενοχωρημένος στο κάθισμα μιας Ρολς Ρόϋς, παρά στο κάθισμα ενός τράμ) σκεφθείτε πώς θα νοιώσουν όταν διαβάσουν τα επικριτικά σας σχόλια. ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΑΣ ΚΑΙ ΔΑΡΜΕΝΟΣ που λέει κι ο λαός.
Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα ονόματα "O αντιπρύτανης Ιωάννης Παντής «αξιοποίησε» πανεπιστημιακά κονδύλια για να κάνει δημόσιες σχέσεις με λαμπερά πρόσωπα της εγχώριας showbiz, αλλά και παροχές στον εαυτό του!"http://www.protothema.gr/greece/article/210855/apo-ton-antiprytanh-sth-natalia-doro-iphone_-me-lefta-toy-apth/Σε ποιο κόμμα είπαμε πως ανήκουν;http://archive.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=731113
lifo την επόμενη φορά πέρα από το "Καθηγητές του ΑΠΘ" να προσθέσετε και τις άλλες τους ιδιότητες. Μη κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας λέω εγώ!Μιλάμε για διό κλίκες και κονταροχτυπιούνται για να αποκτήσουν την εξουσία. Όσο ουδέτερος ήταν ο πρώην καθηγητής Αρβανιτόπουλος άλλο τόσο είναι και δαύτοι!
Το τι έχουν κάνει και το που ανήκουν κομματικά δεν στερεί σε τίποτα αυτό που επισημαίνουν. Θα πρέπει να είναι ηλίθιος κάποιος για να μην αντιλαμβάνεται ότι όλη αυτή η ατμοσφαιρική επιβάρυνση θα μας επηρεάσει.
Το ότι η ατμοσφαιρική επιβάρυνση θα επηρεάσει την υγεία είναι γεγονός. Ωστόσο εκτός από τις συνέπειες οι συγκεκριμένοι αναφέρθηκαν και στα υποτιθέμενα αίτια: την αιθαλομίχλη κατ' αυτούς την "προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας". Ε συγγνώμη αλλά τέτοιες ηλιθιότητες με σκοπό την εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών τους συμφερόντων δεν έχουν δικαίωμα να γράψουν! Νισάφι πια! Όπως γράφει και ο φίλος πιο κάτω υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές από το να καις τα κέρατα σου τα βερνικωμένα στο τζάκι σου! Όσοι φίλοι ζουν στην Ελλάδα και δεν διαθέτουν τζάκια μια χαρά και οικονομικά ζεσταίνονται με τα εναλλακτικά αυτά μέσα (σόμπες, αερόθερμα, κλιματιστικά κτλ κτλ.)! Όσοι καίνε ότι βρουν μπροστά τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην υγεία των υπολοίπων (ειδικά των ασθενέστερων) είναι απλά εγκληματίες! Όχι στην Ελλάδα των 16 βαθμών Δεκέμβρη μήνα! Έλεος δηλαδή!