Οι προτάσεις για την Πρωτοβάθμια Υγεία

Οι προτάσεις για την Πρωτοβάθμια Υγεία Facebook Twitter
0

Σημαντικές αλλαγές στην περίθαλψη περιλαμβάνει η πρόταση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, για την Υποστήριξη της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η Επιτροπή που παρέδωσε την πρόταση της στον Ά. Γεωργιάδη προτείνει λειτουργία ενιαίου δημοσίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εικοσιτετράωρη λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ως δικαίωμα του πολίτη και όχι ως υποχρέωσή του, και της κατ' οίκον φροντίδας όλων όσοι την έχουν ανάγκη.

Για τον ΕΟΠΥΥ

Για τον ΕΟΠΥΥ, η πρόταση της Επιτροπής επισημαίνει ότι, ο ρόλος του ως αποκλειστικού διαχειριστή του συνόλου των δημόσιων πόρων για την υγεία, συνίσταται στην πλήρη κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων, με την υιοθέτηση ενός βασικού πακέτου παρεχομένων υπηρεσιών.

Ετσι, προτείνεται ο ΕΟΠΥΥ να εστιάσει το ενδιαφέρον του στην καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων με περαιτέρω διαπραγμάτευση με την πλευρά της προσφοράς, στη θέσπιση προδιαγραφών ποιότητας και αποτελεσμάτων στους παρόχους των υπηρεσιών υγείας και στη σύνδεση αυτών με το σύστημα αποζημίωσης. Το σύνολο των δομών, του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού που διαθέτει σήμερα, θα αξιοποιηθούν εντασσόμενα στο νέο, ενιαίο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Καθώς βασική αρχή του νέου συστήματος είναι η 24ωρη λειτουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), οι μονάδες ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να λειτουργούν κατά τα πρότυπα των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ, προκειμένου το νέο, ενιαίο, δίκτυο να καλύψει τις ανάγκες για υπηρεσίες ΠΦΥ και στα αστικά κέντρα.

Γιατροί πλήρους απασχόλησης

Για αυτό η Επιτροπή θεωρεί απαραίτητη την υιοθέτηση της πλήρους απασχόλησης για όλους τους ιατρούς που υπηρετούν στο νέο δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ.

Ακόμη, προτείνεται, με σημείο αναφοράς την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, να ξεκινήσει άμεσα η συγκρότηση ενός ατομικού αρχείου υγείας. Στη συνέχεια, αυτό θα ενσωματωθεί στην κάρτα υγείας και θα διασυνδέεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς.

Τα μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν στην πρότασή τους ότι «η αδράνεια που επέδειξε η κεντρική διοίκηση την περίοδο από την ψήφιση του νόμου 3235/2004 έως σήμερα, καθιστά το εγχείρημα δυσχερέστερο, καθώς, αυτό επιχειρείται υπό καθεστώς πολύ περιορισμένων πόρων και σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα».

Η πρόταση θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα δημόσιος διάλογος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυφάδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος για βιασμό 31χρονης

Ελλάδα / Γλυφάδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος για βιασμό 31χρονης

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη από Αστυνομικούς του Τ.Α. Γλυφάδας, εντός καταστήματος και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στο θύμα χορηγήθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική και τοξικολογική εξέταση
NEWSROOM
Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024

Ελλάδα / Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Ποια είναι η Ηλέκτρα Χατζηδημητρίου που σε κείμενο της εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι

Η Ηλέκτρα Χατζηδημητρίου είναι κλινική Νευροψυχολόγος - Το κείμενο της είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2016 - Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν επίσης σε κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη και σε ποίημα του Κωστή Παλαμά
NEWSROOM