Ποιοι είναι οι αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ

Ποιοι είναι οι αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ Facebook Twitter
1

Αποσπάσματα μελέτης του βρετανικού ινστιτούτου άμυνας IHS Jane's, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph αποκαλύπτουν ότι το ήμισυ περίπου των δυνάμεων των ανταρτών που μάχονται το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, είναι . τζιχαντιστές και ισλαμιστές μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η μελέτη αυτή υπολογίζει του αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ σε περίπου 1.000 διαφορετικές οργανώσεις από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος, πριν από δυόμιση χρόνια.

Εμπειρογνώμονες του IHS Jane's, εκτιμούν ότι περίπου 10.000 από αυτούς είναι τζιχαντιστές που μάχονται στους κόλπους οργανώσεων οι οποίες συνδέονται με την Αλ-Κάιντα και 30.000 με 35.000 είναι ισλαμιστές, μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων.

«Η εξέγερση κυριαρχείται πλέον από οργανώσεις που έχουν τουλάχιστον μια ισλαμική άποψη για τον πόλεμο», αναφέρει ο  Τσαρλς Λίστερ, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη αυτή.

«Η άποψη ότι είναι μάλλον οι κοσμικές οργανώσεις που ηγούνται της αντιπολίτευσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής», προσθέτει ο Λίστερ.

«Εάν οι Δυτικοί εμφανίζονται να μην ενδιαφέρονται για την ανατροπή του Άσαντ, οι μετριοπαθείς ισλαμιστές είναι πιθανό να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο των εξτρεμιστών», προειδοποίησε ο Λίστερ.

Η μελέτη αυτή βασίζεται σε συνομιλίες ανταρτών και σε εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ