Επεισόδια στα Γιαννιτσά, όταν χρυσαυγίτες κατέθεσαν στεφάνι για εκτελεσθέντες από τους ναζί

Επεισόδια στα Γιαννιτσά, όταν χρυσαυγίτες κατέθεσαν στεφάνι για εκτελεσθέντες από τους ναζί Facebook Twitter
9

Επεισόδια έγιναν χθες στα Γιαννιτσά, στο μνημείο, των ομαδικά εκτελεσθέντων 120 κατοίκων της πόλης από τους ναζί, στις 14 Σεπτέμβρη 1944.

Ομάδα ατόμων από το χώρο της αριστεράς αντέδρασαν ότι στο μνημείο έφτασε για να καταθέσει στεφάνι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος.

Αντιδράσεις προκάλεσε και χειρονομία ατόμου που συνόδευε τον Γρέγο, ο οποίος φεύγοντας σήκωσε το χέρι κάνοντας χειρονομία που παραπέμπει στον ναζιστικό χαιρετισμό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρεται εναντίον του δημάρχου της Πέλλας, ο οποίος καταλογίζει, μεταξύ άλλων, ότι δεν απέτρεψε «την προσέγγιση των φασιστών στον χώρο του μνημείου».  

Όλη η ανακοίνωση:

Η σημερινή επέτειος ιστορικής μνήμης για την εκτέλεση των 120 Γιαννιτσιωτών το 1944 από τους Γερμανούς και τους ντόπιους δοσίλογους τιμήθηκε από σύσσωμους τους πολίτες των Γιαννιτσών και του Νομού με μαχητική παρουσία, με κοινή αντιφασιστική δράση, με το σύνθημα ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

Με την απαίτηση τους να μην βεβηλωθεί ο χώρος του μνημείου των ηρώων από την παρουσία και πόσο μάλλον από την κατάθεση στεφάνου από τους πολιτικούς απόγονους των δολοφόνων, τους νοσταλγούς του Χίτλερ και του Παπαδόπουλου, την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

Δυστυχώς η απαράδεκτη ενέργεια του Δημάρχου Πέλλας όχι μόνο να μην απαγορεύσει την προσέγγιση των φασιστών στον χώρο του μνημείου αλλά να τηρήσει ίδια στάση, ίδια αντιμετώπιση ανάμεσα στους πολίτες και τους εκπροσώπους τους που διαδήλωναν ενάντια στον φασισμό- αναδεικνύοντας το πραγματικό νόημα της επετείου- και στους φασίστες όχι μόνο δημιούργησε δικαιολογημένη ένταση αλλά – το χειρότερο- επέτρεψε και την βεβήλωση του μνημείου από τους πολιτικούς απόγονους των δολοφόνων με την κατάθεση στεφάνου και ναζιστικό χαιρετισμό.

Καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή Πέλλας για την πολιτική ίσων αποστάσεων που τήρησε που αντικειμενικά βοηθά την ανάπτυξη του φασισμού και την παραχάραξη της ιστορικής μνήμης ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία που ο νεοναζισμός προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι. Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να συλλάβει η Αστυνομία δύο αντιφασίστες (εκ των οποίων ο ένας μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας) που μετά την κατακραυγή και την απαίτηση της κοινωνίας των Γιαννιτσών απελευθερώθηκαν.

Η Χρυσή Αυγή αποτελεί το μακρύ χέρι του συστήματος ενάντια στους πραγματικούς εχθρούς του. Είτε μετανάστες, είτε αριστεροί διανοούμενοι, είτε μέλη του εργατικού κινήματος, όσοι είναι ενάντια σ' αυτό το σύστημα της καταπίεσης, της αδικίας και της φτώχειας κι όσοι ζουν στον πάτο του κι όχι στον αφρό του, αυτοί είναι οι πραγματικοί εχθροί της Χρυσής Αυγής. Όπου δε φτάνει το κράτος για να καταστείλει, φτάνει η Χρυσή Αυγή, όταν η ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί η ίδια να επιτεθεί ευθέως σε κομμάτια του μαζικού κινήματος, το κάνει η Χρυσή Αυγή. Πιστοί στο ραντεβού τους οι φασίστες, απέναντι στους ταξικούς τους εχθρούς: όλους εμάς, τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τις νέες και τους νέους που διψάμε για λίγη ελευθερία, που παλεύουμε για την αξιοπρέπειά μας.

Καλούμε όλη των κοινωνία της Πέλλας σε ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο, σε ενιαίες μεγάλες πρωτοβουλίες ενάντια στον φασισμό και τον φόβο, να απομονώσει ιδεολογικά, πολιτικά και στην καθημερινότητα του τους νοσταλγούς των πιο μαύρων σελίδων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Να αποκαλύψει στην νέα γενιά το αληθινό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και των επιδιώξεων της.

Καλούμε τον δημοκρατικό λαό των Γιαννιτσών και όλου του Νομού να αγωνιστεί και στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές για Δημάρχους και Δημοτικές αρχές που δεν θα τσουβαλιάζουν την δημοκρατία με τον φασισμό, που θα ενισχύουν το αντιφασιστικό μέτωπο, που θα συμβάλλουν στην πάλη του λαού μας για την μεγάλη ανατροπή για να σταματήσει η καταστροφή και να ανοίξει νέα σελίδα για τον τόπο μας».

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Συγγνώμη για την παρατήρηση αλλά είναι γνωστό ότι κάνουν τα πάντα για δημιουργία εντυπώσεων και για ψήφους -θα δούμε κι άλλη σοφτ πλευρά της ΧΑ δήθεν αντιστασιακοί και πατριώτες, όπως και Συριζαίους να σταυροκοπιούνται.Και αρκετοί μασάνε, δυστυχώς, απ' ότι φαίνεται στις δημοσκοπήσεις..
από τους 120..ο πρόεδρος και το συμβούλαιο του εργατικού κέντρου,περίπου 20-30 δάσκαλοι-καθηγητές,10 ιδιοκτήτες "αριστεριστικών" καφε και οι υπαλληλοι,άλοι 10 συνδικαλιστές,κανά 30αριά συνταξιούχοι του ΚΚΕ,γενικά άλλη μια μάζωξη τεμπέληδων.Αυτοί μείνατε,κανένας άλλος δεν έχει μείνει,σ όλες τις πόλεις τα ίδια άτομα,από τους ίδιους επαγκελματικούς χώρους
Δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Θα γίνει εντελώς αβίωτη η Ελλάδα. Από τη στιγμή που μεγάλο μέρος της μάζας αποδέχεται τη Χ.Α, 5-10 άντε 100 και 1000 άτομα, δεν μπορούν ν' αλλάξουν τίποτα. Γραφικότητα, γκρίνια, απελπισία και κλωτσομπούνια είναι η μοίρα των λίγων που προσπαθούν είτε με καθημερινή προπαγάνδα, είτε με αντιφασιστοσυπλοκές, να πολεμήσουν τη Χ.Α. Εγώ σαν πολίτης νιώθω τελείως αδύναμος να κάνω κάτι. Στην περίοδο των εκλογών, είχα λιώσει στα κείμενα να αναλύω τη ναζιστική φύση της Χ.Α. Μόνο όσοι έχουν ίδιες απόψεις επί του θέματος τα έδιναν σημασία. Σ' αυτούς που απευθύνονταν, κυρίως στους νέους που χρησιμοποιούν το ίντερνετ και βλέπουν φιλικά τη Χ.Α, δεν είχαν καμιά βαρύτητα. Δεν παίρνουν από λόγια. Μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τα ακούμε. Αυτοί που ψηφίζουν Χ.Α, πέρα από τα κατακάθια της νεολαίας των γηπέδων, είναι λούμπεν ημιαναλφάβητοι μεροκαματιάρηδες, που δεν είναι σε θέση να ακούσουν αναλύσεις, είτε από τα ΜΜΕ, είτε κι από πουθενά. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Να φωνάζω συνθήματα σε καμιά διαδήλωση; Αυτοί που πρέπει να αλλάξουν μυαλά για να αποδυναμωθεί η Χ.Α, δεν χαμπαριάζουν... Εγώ ζω σε χωριό, που το καλοκαίρι λόγω τουρισμού, μαζεύει πολλούς Ασιάτες και Αφρικανούς πλανόδιους. Η Χ.Α στα γύρω χωριά έχει στρατολογήσει αρκετά βλαχομοσχάρια. Το μόνο που κάνω στην πραγματική ζωή, κι όχι στο ίντερνετ, εκτός ότι επέτρεψα έναν πελάτη απόστρατο στρατιωτικό, να δείρει έναν μαύρο γιατί απλά στραβοκοιτάχτηκαν, είναι στις συζητήσεις με τους θαμώνες στο χώρο εργασίας μου, κυρίως άτομα 60-70, (σε ταβέρνα δουλεύω), οι οποίοι είναι βασιλοχουντικονεοδημοκράτες, να τους δείχνω με απλά μη ιδεολογικά λόγια, πως η Χ.Α είναι ένα μάτσο δολοφόνων. Ευτυχώς αρκετά μπαρμπούδια δεν τους βλέπουν με καλό μάτι, αλλά δυστυχώς ακούω να λένε πως έτσι όπως είναι τα πράγματα, η Χ.Α είναι κατι σαν μια αναγκαία λύση. Αλήτες μεν, αποτελεσματικοί δε. Κάπως έτσι. Δηλαδή δεν είναι ντε φάκτο ότι θα ψηφήσουν Χ.Α, αλλά μένει στο πίσω μέρος του μυαλού τους, σαν ένα αναγκαίο κακό λόγω έλλειψης καλύτερης λύσης. http://www.youtube.com/watch?v=cRCC2MMlngoΔείτε εδώ τα επεισόδια στον Μελιγαλά. Απελπισία! Τι μπορώ εγώ ως πολίτης να κάνω; Η αστυνομία έπρεπε να τον μαζέψει τον Παναγιώταρο. Εγώ τι μπορώ να κάνω; Να μαζέψω 5-6 φίλους και να την στήσω στον Παναγιώταρο να τον κάνουμε μαύρο στο ξύλο; Θα αλλάξει τίποτα, ή απλά θα βγάλω μοναχά το άχτι μου;
"Η σφαγή τουλάχιστον 100 πολιτών των Γιαννιτσών είχε πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944 με διαταγή του Γερμανού αξιωματικού Φριτς Σούμπερτ. Στη σφαγή συμμετείχαν γερμανοντυμένες ομάδες του Έλληνα Ταγματασφαλίτη Γεώργιου Πούλου, ο οποίος εκτελέστηκε αργότερα στο Γουδί."Η ΧΑ φώναζε για άλλη μια φορά στην εκδήλωση το "τιμή στους χίτες και ταγματασφαλίτες"
Συγνώμη αλλά τα ελληνικά μου δεν είναι πολύ καλά και δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει "περίεργος" χαιρετισμός. Είναι κάτι σαν το "ολίγον έγγυος"? Κι αν αυτός ο χαιρετισμός πάνω στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους ναζί είναι "περίεργος", ο ναζιστικός χαιρετισμός πως γίνεται? Για να είναι ναζιστικός θα πρέπει το αίμα στα χέρια του να είναι φρέσκο?Η αστυνομία στην υπηρεσία των ναζί, όπως κάθε φορά, και μια ολόκληρη κοινωνία που πρέπει να αντιδράσει δυναμικά πριν να είναι πολύ αργά.
Κομμουνιστοσυμμορίτες αμαυρώνουν εκδήλωση στα Γιαννιτσά.Ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα σε μέλη της χρυσής αυγής και αριστερούς ταραξίες.Ενώ οι εθνικόφρονες της ΝΔ και της χρυσής αυγής κατέθεταν στεφάνια, έβγαζαν φωτογραφίες και χαιρετούσαν ναζιστικά, οι ταραξίες χωρίς κανένα λόγο εισέβαλαν στον χώρο της εκδήλωσης.Ευτυχώς επενέβη ένστολη ομάδα χρυσαυγητών, γνωστή και ως “ Ελληνική αστυνομία”, και συνέλαβε τους αριστερούς ταραξίες που θέλησαν να αμαυρώσουν την ημέρα μνήμης της ηρωικής Βέρμαχτ.Ο δήμαρχος Πέλλας καταδίκασε την βία από όπου και αν προέρχεται, εκτός αν προέρχεται από ακροδεξιούς, οπότε σφυρίζοντας αδιάφορα, έκανε πως δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα.απο jungle report...
Είμαστε άξιοι της μοίρας μας...... Τέλοοοοοςςςςςς!!!!!Φασιστές να καταθέτουν στεφάνι σε μνημείο πεσόντων από φασιστές και να χαιρετούν φασιστικά!!!!!! και να συλλαμβάνεις αυτούς που αντιδρούν για την παρουσία τους.....