Update: Μονή Εσφιγμένου: Δεν ρίξαμε μολότοφ, ένα στουπί πετάξαμε

Update: Μονή Εσφιγμένου: Δεν ρίξαμε μολότοφ, ένα στουπί πετάξαμε Facebook Twitter
26

Αρνούνται μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου ότι πετάχτηκε μολότοφ προς το μηχάνημα που επιχείρησε να σπάσει την πόρτα της μονής, προσπαθώντας να εφαρμόσει τα δικαστικά ασφαλιστικά μέτρα. Σχολιάζοντας τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το romfaia.gr, οι μοναχοί της μονής είπαν στο thesstoday.gr, ότι  «πετάξαμε ένα στουπί, για να σταματήσει το μηχάνημα. Τίποτα άλλο», ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι οι φωτό που δημοσιεύτηκαν είναι προιόν φωτομοντάζ.

 

Παρόλα αυτά, η νέα αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με την παλαιά και είναι εκείνη που προσέφυγε στα δικαστήρια, κάνει λόγο σε ανακοίνωση της στο romfaia.gr για επίθεση με μολότοφ και εκρηκτικά. 

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Οι Καρυές του Αγίου Όρους σήμερα, 29.7.13, έζησαν επίθεση με εκρηκτικά και μολότωφ.

 

Εκατό μέτρα από τον πανίερο ναό του Πρωτάτου καί την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους οι καταληψίες των κτηρίων της Μονής μας αρνήθηκαν την παράδοση του κατειλημμένου τμήματος του Αντιπροσωπείου των Καρυών σε δικαστικό επιμελητή που ήλθε να εκτελέσει τελεσίδικη δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων και του έριξαν τρείς μολότωφ και έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

Η μέρα πέρασε αναμένοντας αστυνομικές ενισχύσεις οι οποίες τελικά ίσως και να μην επαρκούν για την απλή φύλαξή μας.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους και πρό πάντων προς την ευνομούμενη Πολιτεία.

Επιτέλους καταλάβετέ το. Κινδυνεύουμε. Δεν γνωρίζουμε πώς θα ξημερώσει η αυριανή μέρα με φανατικούς κατόχους εκρηκτικών σε επαφή με τον τόπο της κατοικίας μας.

Ο Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης ζήτησε εξ όσων πληροφορούμαστε την σύλληψη των υπαιτίων. Θα ακούσει κανείς, έστω τον Εισαγγελέα; Πρέπει να θρηνήσει το Άγιον Όρος θύματα για να κινητοποιηθεί η Πολιτεία; Οι φωτογραφίες τα λένε όλα."

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία έκανε λόγο για στουπί που πετάχτηκε προς το μέρος αυτών που επιχείρησαν να μπουν στη μονή.

 Από ό,τι πάντως φαίνεται ο "ιερός πόλεμος" έχει εξαπλωθεί και σε επίπεδο εντυπώσεων. Το dogma.gr δημοσιεύει και δεύτερη φωτό με τη μολότοφ να φαίνεται ότι έχει φύγει από τα χέρια του μοναχού.


Update: Μονή Εσφιγμένου: Δεν ρίξαμε μολότοφ, ένα στουπί πετάξαμε Facebook Twitter

Update: Μονή Εσφιγμένου: Δεν ρίξαμε μολότοφ, ένα στουπί πετάξαμε Facebook Twitter
Update: Μονή Εσφιγμένου: Δεν ρίξαμε μολότοφ, ένα στουπί πετάξαμε Facebook Twitter

Tί είναι αυτό όμως που έχει προκαλέσει τον «ιερό πόλεμο» μεταξύ των μοναχών στη Μονή Εσφιγμένου;

 

Γράφουν τα Νέα:

«Το 2002 είχε ληφθεί η απόφαση να απομακρυνθούν οι ζηλωτές μοναχοί από το συγκεκριμένο μοναστήρι, μια απόφαση πάντως που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ αφού δεν ήθελε κανείς να μεταδοθούν εικόνες που θα κάνουν κακό στην εικόνα της. Αυτός ήταν και ο λόγος που μέχρι τότε δεν είχε γίνει καμία επιχείρηση της Αστυνομίας στη Μονή, όπου ζουν περισσότεροι από 100 ζηλωτές μοναχοί. Δεν έγινε επιχείρηση ούτε στο αντιπροσωπείο, που είναι ένα παλιό κτίριο στις Καρυές.

Οι μοναχοί της Εσφιγμένου, που είναι από τις παλιότερες μονές του Αγίου Όρους, από το 1972 κράτησαν σκληρή στάση έναντι της ηγεσίας της Ορθοδοξίας, διαφωνώντας με τις συναντήσεις των Οικουμενικών Πατριαρχών με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Από την περίοδο εκείνη στο μοναστήρι κυματίζει το λάβαρο «Ορθοδοξία ή θάνατος». Παρόμοια στάση είχαν ακολουθήσει τότε τα περισσότερα μοναστήρια του Αγίου Όρους, αποφασίζοντας να μη μνημονεύουν τον Πατριάρχη λόγω της πρώτης συνάντησής του με τον Πάπα της Ρώμης.

Με τα χρόνια όμως το ζήτημα για τους υπόλοιπους Αγιορείτες διαφοροποιήθηκε, αλλά οι Εσφιγμενίτες διατήρησαν τη σκληρή στάση χαρακτηρίζοντας αιρετικό τον Πατριάρχη.

Η αντιπαράθεση των μοναχών του Εσφιγμένου πήρε διαστάσεις μετά το 2002, όταν αποφασίστηκε από την Ιερά Κοινότητα πως η μονή αποτελεί «ιδιαίτερη αδελφότητα και απαγορευμένη» στο Άγιο Όρος, ενώ οι μοναχοί της χαρακτηρίστηκαν σχισματικοί και ανεπιθύμητοι. Η απόφαση επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε τη σχετική προσφυγή που κατέθεσαν οι ζηλωτές το 2006. Ακολούθησαν η ίδρυση νέας αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου και η εγκατάσταση καινούργιου κτιρίου για να φιλοξενήσει το αντιπροσωπείο του νέου μοναστηριού. Το νέο κονάκι θεμελίωσε τον Οκτώβριο του 2006 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και χτίστηκε ακριβώς απέναντι στο παλιό αντιπροσωπείο.

Οι δικαστικές διαμάχες

Η αντιπαράθεση για τη διεκδίκηση της Μονής Εσφιγμένου έφτασε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, ενώπιον των οποίων πολλές φορές οδηγήθηκαν οι ζηλωτές μοναχοί κατηγορούμενοι για παράνομη κατάληψη του μοναστηριού αλλά και για τα επεισόδια που είχαν αμαυρώσει το Άγιο Όρος τον Δεκέμβριο του 2006. Τότε σημειώθηκε η πρώτη βίαιη απόπειρα εκκένωσης του παλιού αντιπροσωπείου και συνοδεύτηκε από εικόνες με αιματοκυλισμένους μοναχούς από τις συγκρούσεις με άλλους μοναχούς.

Οι γέροντες της Ιεράς Κοινότητας, μετά τις διαστάσεις που έχει πάρει η ιδιότυπη κόντρα μεταξύ της παλιάς και της νέας αδελφότητας, άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι πριν από λίγους μήνες προκάλεσε έντονη ενόχληση η κατάθεση αγωγής από τους νεο-εσφιγμενίτες μοναχούς εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Με την προσφυγή τους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αξιώνουν αποζημίωση άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν έγιναν ενέργειες για την απομάκρυνση των ζηλωτών.


Προηγούμενη ανάρτηση:

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο romfaia.gr δείχνουν μοναχό της Μονής Εσφιγμένου να εκτοξεύει μολότοφ, την ώρα που μικρή μπουλντόζα επιχειρούσε να σπάσει την πόρτα του μοναστηριού, προκειμένου να εκτελεστεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της παλαιάς αδελφότητας και υπέρ της νέας.

 

Η απόφαση δεν εκτελέστηκε τελικά μετά τις αντιδράσεις των μοναχών και οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν κοντά στο μοναστήρι. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν έλαβε μέρος στην επιχείρηση για εισβολή στο χώρο του μοναστηριού, ενώ από την πλευρά τους οι μοναχοί υποστηρίζουν ότι και αστυνομικοί συμμετείχαν.

26

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM

σχόλια

17 σχόλια
Αυτές είναι οι αδικίες.....Δεν μας αφήνουν κι εμάς τις γυναίκες να πάμε στο Άγιο Όρος να απολαύσουμε το τρελλό θέαμα με τα αναρχοαυτόνομα αγόρια που πετάνε μολότωφ.
Πάντως είμαστε πίσω στο μαρκετινγκ... με τόσο τζέρτζελο ένας δεν σκέφτηκε να φτιάξει το "monk wars", ή το monastery defence (tower defence game στο άγιο όρος) ή κάτι σχετικό.
"...και απαντώντας ο Ηλίας τους είπε: Αν είμαι άνθρωπος του Θεού, ας κατέβει φωτιά από τον ουρανό, και ας καταφάει εσένα και τους 50 άνδρες σου. Και κατέβηκε φωτιά Θεού από τον ουρανό, και κατέφαγε αυτόν και τους 50 άνδρες του..." -Παλαιά Διαθήκη, Β΄ Βασιλέων Κεφ. 1
> Μοναχός ρίχνει μολότοφ> Φωτογραφίες δείχνουν μοναχό της Μονής Εσφιγμένου να εκτοξεύει μολότοφΜία φωτογραφία είναι όλη κι όλη, στην οποία ο μοναχός κρατά απλώς τη μολότοφ, αλλά δεν τη ρίχνει. Φωτογραφία στην οποία η μολότοφ να έχει φύγει από τα χέρια του μοναχού ή να σκάει ή να έχει σκάσει δεν βρήκα.
@ein Steppenwolf 30.7.2013 | 13:15> Φωτογραφία στην οποία η μολότοφ να έχει φύγει από τα χέρια του μοναχού ή να σκάει ή να έχει σκάσει δεν βρήκα.Βρήκε όμως το Lifo και τη δημοσίευσε. Να ’χαμε και μία που να τη δείχνει να σκάει, καλά θα ’ταν. Οι υπάρχουσες φωτογραφίες είναι εύκολο να φτιάχτηκαν με φωτομοντάζ. Ακόμα καλύτερα: να ’χαμε κάποιο βιντεάκι.
Τώρα που ξαναβλέπω την πρώτη φωτογραφία θεωρώ την φωτοσοπιά πιθανό ενδεχόμενο (το καλώδιο του κτηρίου δεν φαίνεται μέσα από το στο υγρό πυρ). Ωστόσο ότι και να ισχύει οι δικαιολογίες -και μάλιστα από καλόγερους - "δεν ρίξαμε μολότοφ ρίξαμε αναμμένα στουπιά" είναι τουλάχιστον γελοίες.
Με ανάρτηση στο indymedia, η οργάνωση «Βασιλιά των Ουρανών» ανέλαβε την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση κατά των δυνάμεων καταστολής που επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο του κονακίου με ειδικό γερανό. Στην προκήρυξη με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την τελευταία της ενέργεια η οργάνωση προειδοποιεί ότι: "Όποιοc δεν μετανοήσει και δεν αναγνωρίσει τον Κύριο Υμών Ιησού Χριcτό, θα έχει να κάνει με την οργή των μοναχών". Πλήθος πιστών μαζεύτηκε έξω από το χώρο του κονακίου όπου στήριξε ηθικά με συνθήματα τους ταμπουρωμένους μοναχούς: "Το λάδι στο καντήλι τελειώνει, μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι" Φήμες λένε πως το στουπί περιείχε αγιασμό για να καθαγιαστεί η βία.
"Την ακύρωση της ανακαίνισης της Εσφιγμένου Χαλκιδικής σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης , Πάνος Σκουρλέτης.Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο «αργό θάνατο» των μοναχών λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που θα επιφέρει η ανακαίνιση με κεφάλαια του ΕΣΠΑ, αλλά καταδίκασε την ρίψη μολότοφ στην μονή.Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι «βγήκε με ύφος μάγκα στη Βουλή». Ο Σκουρλέτης εκτίμησε ότι η διαβεβαίωση του Σαμαρά περί υλοποίησης της ανακαίνισης της μονής με κάθε τρόπο, ενθάρρυνε τους αστυνομικούς.«Συνειδητοποιούμε τι είπε ο πρωθυπουργός με όσα έγιναν χθες ότι θα προχωρήσει με κάθε τρόπο η ανακαίνιση στην μονή Εσφιγμένου. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας» ανέφερε. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι η πολιτεία οφείλει να είναι προσεκτική και να μην υποδαυλίζει τυφλές αντιπαραθέσεις, ενώ κάλεσε την ΕΛΑΣ «να αλλάξει τρόπο λειτουργίας» και να σέβεται τους νόμους για να είναι αποδεκτή."
Επίσης, ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, καταδίκασε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται. Ο Άδωνης Γεωργιάδης έκανε λόγο για "άπλυτους γενειοφόρους μαλλιάδες", βέλος που εξαπέλυσε στο ΣΥΡΙΖΑ. Μέλη της Παλαιάς Αδελφότητας κατηγόρησαν τους επικριτές τους για "θεωρεία των δύο άκρων". Συναυλία ορθόδοξου ραπ οργανώνεται από από πιστούς, με σκοπό την οικονομική στήριξη του αντιεξουσιαστικού αγώνα των μοναχών. Ο Πατριάρχης Ρωσίας, Κύριλλος, με αφορμή τα γεγονότα έκανε λόγο για "σημάδια Αποκάλυψης".Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΚΕ είπε σε δηλώσεις του σχετικά με το γεγονός: " Οι καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων" συμπληρώνοντας πως : "Ο οπορτουνισμός είναι μικροαστική παρέκκλιση"
ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΡΓΙΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΟ ΠΟΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΕΛΛΙΑΜΠΑΤΣΟΙ, ΕΒΡΑΙΟΙ, ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙΚΑΛΟΓΕΡΕ, ΜΗ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙΗ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΔΕΡΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΑΛΙΤΟ ΚΟΜΠΟΣΚΟΙΝΙ ΜΕΤΡΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΜΠΑΤΣΟΙ, ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙΠηγή: http://dimartblog.com/2013/07/29/molotov-monks/