Στην Αθήνα μεταφέρονται τα σκουπίδια της Μυκόνου, όπως διαπίστωσαν ελεγκτές. Συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής μετέβησαν μετά από καταγγελία στη θέση Καλυμπάκι, που είναι περιοχή αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας. Διαπιστώθηκε ότι εκεί υπήρχαν 16 κοντέινερ με δημοτικά απόβλητα από τη Μύκονο τα οποία θα στάθμευαν προσωρινά στο λιμάνι της Ελευσίνας και κατόπιν οδηγούνταν σε εταιρεία ανακύκλωσης.

 

Σύμφωνα με την Περιφέρεια υπάρχει διαδικασία για μεταφορά απορριμμάτων σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο προκειμένου να διαχωριστούν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Όμως μετά από αυτή τη διαδικασία τα υπόλοιπα απορρίμματα δεν επιστρέφουν στο ΧΥΤΑ της Μυκόνου αλλά οδηγούνται στη Φυλή.

 

Μετά τον εντοπισμό των κοντέινερ συντάχθηκε έκθεση αυτοψίας η οποία έχει σταλεί στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας, που έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας, καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

 

Τονίστηκε ότι θα επιβληθούν σε όλους τους συνυπεύθυνους, όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται στις αρμοδιότητες της Περιφέρεια Αττικής.

 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σγουρός, επεσήμανε μεταξύ άλλων:


«Δεν θα μιλήσω για τη δικαίωση των επιλογών μας στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Μας επιβεβαιώνουν τα γεγονότα. Άλλοι μεταφέρουν τα σκουπίδια με κοντέινερ στα κρυφά και εμείς στην Αττική προωθούμε ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων. 


Θέλω να τονίσω την έλλειψη παιδείας και αλληλεγγύης στον καίριο αυτόν τομέα. Δεν καταφέρνει μια περιοχή ή ένας φορέας να διαχειριστεί τα σκουπίδια του και αμέσως η λύση είναι να τα ξεφορτωθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. 


Εμείς, είτε ο ΕΔΣΝΑ είτε η Περιφέρεια, δεν μπορούμε να καιροφυλαχτούμε και να κατασκοπεύουμε μην τυχόν κάποιος ξεφορτώνει τα σκουπίδια του στην Αττική. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Η δουλειά μας είναι να διαχειριζόμαστε βιώσιμα τα απορρίμματα της περιοχής μας, να ανταποκρινόμαστε στην τρέχουσα καθημερινότητα, αλλά και να έχουμε και ένα όραμα για το μέλλον. 


Ας μάθουν και οι υπόλοιποι στην χώρα τη δουλειά τους, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας αποκτήσουν την παιδεία και την κουλτούρα που απαιτείται, για να καταφέρουν να διαχειριστούν τέτοια σοβαρά προβλήματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων».

 

Σημ.: Εκ παραδρομής δημοσιεύτηκε αρχικά φωτογραφία με απορριμματοφόρο όχημα της εταιρείας Antipollution Α.Ν.Ε. Η οποία δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο δημοσίευμα.