Το Δημόσιο εξετάζει την πώληση του Σκορπιού

Το Δημόσιο εξετάζει την πώληση του Σκορπιού Facebook Twitter
14

Στο μικροσκόπιο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μπαίνει η πώληση του Σκορπιού σε Ρώσο μεγιστάνα, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε ο Γ. Στουρνάρας στη βουλή. Με το έγγραφο που ήρθε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση του Γ. Μιχελάκη της Ν.Δ., ο υπουργός τονίζει ότι το θέμα της πώλησης του Σκορπιού «έχει τεθεί υπ΄ όψιν του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον υφίσταται ζήτημα προστασίας δημοσίου συμφέροντος και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προάσπισής του».

Αφορμή για την ερώτηση Μιχελάκη στάθηκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ουσιαστικά ο Ωνάσης είχε απαγορεύσει την πώληση του Σκορπιού και προνοούσε στη διαθήκη του να περάσει στο Δημόσιο ή στην Ολυμπιακή στην περίπτωση που οι κληρονόμοι δεν ήθελαν να τον διατηρήσουν στην κατοχή τους

Στην ερώτηση που απευθύνεται στο υπουργείο Οικονομικών παρατίθεται το άρθρο 9 της διαθήκης Ωνάση στην οποία ορίζεται ότι: «Ως προς τα νησίδας Σκορπιόν και Σπάρτη και τα επ΄ αυτών κτίσματα εάν η θυγάτηρ μου και η σύζυγός μου το επιθυμούν δύνανται να τας διατηρήσουν προς ιδίαν αυτών χρήσιν εάν και εφόσον θα ηδύναντο να καλύπτουν εξ ιδίων αυτών χρημάτων τα ετήσια έξοδα συντηρήσεως αυτών ανερχόμενα εις το ποσόν των 100.000 δολαρίων περίπου.

Άλλως ορίζω όπως δωρηθούν αύται εις την Ολυμπιακήν Αεροπορίαν προς χρήσιν των υπαλλήλων αυτής ως θερέτρου και ιδίως παιδικών κατασκηνώσεων υπό την επωνυμία "Δωρεά Αλέξανδρου Ωνάση".

Εξαιρείται της δωρεάς ταύτης περιοχήν 30 στρεμμάτων γύρωθεν του εκεί υπάρχοντος παρεκκλησίου και τύμβου του υιού μου Αλέξανδρου Ωνάση διατηρουμένης ταύτης ως μνημείου. Η προαναφερθείσα δωρεά εις την Ολυμπιακήν Αεροπορίαν υπόκειται στον εξής όρον: θα προσφερθεί η νήσος Σκορπιός πρώτον και κατά προτίμησιν εις το Ελληνικό δημόσιον δια την χρήσιν θερέτρου του εκάστοτε αρχηγού του Ελληνικού Κράτους υπό τον όρο ότι το δημόσιο θα ανελάμβανε την συντήρησιν αυτού.

Εάν το δημόσιον αποδεχθεί τη δωρεάν τότε η νησίς Σπάρτη θα δωρηθεί εις την Ολυμπιακή αεροπορίαν δια να χρησιμοποιηθεί ως θέρετρον του προσωπικού και ιδίως ως θερινή παιδική στέγη των τέκνων των. Εάν το δημόσιο αρνηθή την αποδοχή δωρεάς του Σκορπιού τότε αμφότεραι αι νησίδες Σπάρτη και Σκορπιός θα περιέλθουν εις την κυριότητα της Ολυμπιακής Αεροπορίας».

Πάντως σήμερα το απόγευμα αναμένεται στο Σκορπιό για πρώτη φορά από την αγορά του νησιού, ο νέος ιδιοκτήτης του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυφάδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος για βιασμό 31χρονης

Ελλάδα / Γλυφάδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος για βιασμό 31χρονης

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη από Αστυνομικούς του Τ.Α. Γλυφάδας, εντός καταστήματος και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στο θύμα χορηγήθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική και τοξικολογική εξέταση
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Θα μου εξηγήσει κάποιος γιατί αν αγοράσω ένα οικόπεδο στo Πευκοχώρι μπορώ να το περιφράξω κλπ και γενικά να το θεωρώ προσωπική μου περιουσία(*) αλλά αν αγοράσω νησί αλλάζει το πράγμα;(*) Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία βέβαια είναι χαράτσια και νταβατζηλίκια, να εξηγιώμαστε.
Ντακς, με το Πευκοχώρι είσαι οκ! Αν είσαι μάγκας όμως και αγοράσεις όλο το ελληνικό? Ή αν είσαι πιο μάγκας και αγοράσεις το λόφο Φιλοπάππου?Ή αν είσαι ακόμα πιο μάγκας και αγοράσεις το Καστελόριζο?
@ein Steppenwolf 28.5.2013 | 14:12Θέλουμε να πούμε ότι υπάρχουν κομμάτια του δημόσιου χώρου που δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται γιατί ανήκουν σε όλη την κοινωνία και όλη η κοινωνία πρέπει να απολαμβάνει τα οφέλη από τη χρήση τους.
Νησιά του τόπου μας που "ανήκουν" σε Ρώσους, Ευρωπαίους, Αμερικάνους ή Έλληνες ολιγάρχες..Βουνά και παραλίες κλειστα για τους ιθαγενείς, θα "ανήκουν" σε κάποιο ολιγάρχη.Κερδοφόρες επιχειρήσεις και δημόσια αγαθά στην "ιδιοκτησία" και στην "υπηρεσία" όποιου αρπακτικού λαδώσει περισσότερο τους εκποιητές της κυβέρνησης.Αυτή είναι η "ανάπτυξη" που περιγράφουν τα ΜΜΕ των ολιγαρχών.Όλα είναι κλεμμέναόλα μας ανήκουν.
@DreamTroll 27.5.2013 | 17:14> Βουνά και παραλίες κλειστα για τους ιθαγενείς, θα "ανήκουν" σε κάποιο ολιγάρχη.Ουρά κάνανε οι ιθαγενείς για να κάνουν διακοπές στον Σκορπιό και δεν τουςαφήνανε.(Η παραλία του νησιού δεν είναι κλειστή, μπορεί να την επισκεφτεί όποιος θέλει, αλλά δεν επιτρέπεται να προχωρήσει παραμέσα).
Προφανώς δεν το γράφω μόνο για το Σκορπιό, το γράφω για το γενικότερο ξεπούλημα του δημόσιου χώρου και της δημόσιας περιουσίας.Η παραλία του Σκορπιού δεν ήταν και δεν είναι ελεύθερη.Πλιατσικολόγοι είναι αυτοί που έχουν στην "ιδιοκτησία" τους 200 ακίνητα και 200 στρέμματα, που ναι ξέρω τα αγοράσανε λόγω του ότι δουλέψανε σκληρά.Εξακολουθεί να μου φαίνεται αδιανόητο πως αποδεχόμαστε ένα ολόκληρο νησί να ανήκει σε κάποιον ολιγάρχη, ή πως γίνεται μια εταιρία σαν τον ΟΠΑΠ που έχει προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία να ξεπουλιέται μέσα σ'ένα βράδυ σε κάποιον "Φίλο" της κυβέρνησης.Και ναι, όλα είναι κλεμμένα και όλα μας ανήκουν!
@DreamTroll 27.5.2013 | 19:59> πως γίνεται μια εταιρία σαν τον ΟΠΑΠ που έχει προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία να ξεπουλιέται μέσα σ'ένα βράδυΑν ένας ιδιώτης πουλήσει την επιχείρησή του, τότε το μόνο κέρδος του είναι τα λεφτά που παίρνει στο χέρι.Αν όμως το κράτος πουλήσει την επιχείρησή του, τότε εκτός απ’ τα λεφτά στο χέρι λαμβάνει μέρος και των κερδών, διότι ως κράτος που είναι _φορολογεί_ την επιχείρηση, ενώ απαλλάσσεται από τα έξοδα, κάθε ενδεχόμενη χασούρα, καθώς κι από την πρεμούσα της διοίκησης της επιχείρησης. Ο ιδιώτης που θα την αγοράσει, μάλλον θα την διοικήσει καλύτερα, διότι έχει συμφέρον ν’ αυξήσει τα κέρδη του, αυξάνοντας έτσι και τα κέρδη του κράτους από τους φόρους.
@DreamTroll 27.5.2013 | 19:59 > Η παραλία του Σκορπιού δεν ήταν και δεν είναι ελεύθερη.Η αλήθεια φαίνεται πως είναι κάπου στη μέση:[Γυρος Λευκαδας](http://bit.ly/1ardQha):> Το σκάφος θα σας πάει σε παραλίες της Λευκάδας, στο σπήλαιο Παπανικολή, στο Μεγανήσι και στον Σκορπιό. [Παραλίες στο Νυδρί](http://bit.ly/12YM0Yu):> Από το Νυδρί μπορείτε να πάρετε καραβάκι για ημερήσια εκδρομή στις παραλίες στο Μεγανήσι, στις δύο παραλίες του Σκορπιού που έχουν δοθεί για κολύμπι στο κοινό
ein Steppenwolf 27.5.2013Απλή πληροφορία: Την φορολογία, τόσο τον ΦΠΑ όσο και τη φορολογία κερδών το κράτος την λαμβάνει ξεχωριστά ΚΑΙ όταν είναι δική του η επιχειρηση.Προβληματισμός: Τί γίνεται αν η επιθυμία του ιδιώτη για κερδοφορία έρχεται σε αντίθεση με το κοινό καλό?π.χ.: Τον ιδιώτη τον συμφέρει να μολύνει το περιβάλλον γιατι (τυχαίο παράδειγμα) η επεξεργασία των λυμμάτων του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου κοστίζει πάρα πολλά χρήμματα, ενώ το να πέφτουν το βράδυ στον Αργοσαρωνικό είναι δωρεάν.
@DreamTroll 28.5.2013 | 05:47> Την φορολογία, τόσο τον ΦΠΑ όσο και τη φορολογία κερδών το κράτος την λαμβάνει ξεχωριστά ΚΑΙ όταν είναι δική του η επιχειρηση.Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.> Τί γίνεται αν η επιθυμία του ιδιώτη για κερδοφορία έρχεται σε αντίθεση με το κοινό καλό?Ό,τι γίνεται πάντα: συμβιβασμός αντίθετων συμφερόντων με νόμους.