Αντίο, επιστήμονα...

Αντίο, επιστήμονα... Facebook Twitter
2

Περισσότεροι από 120.000 Έλληνες επιστήμονες έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα από το 2010 και να μεταναστεύσουν σε χώρες του εξωτερικού. «Ο αριθμός των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν αντιστοιχεί στο 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας και θεωρείται πολύ υψηλός» δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης, ο οποίος μιλάει στο Έθνος, "

Ο κ. Λαμπριανίδης, ο οποίος παρουσιάζει τα συμπεράσματα της έρευνάς του σε ημερίδα που διοργανώνεται την Πέμπτη στο ΑΠΘ με θέμα "Η μετανάστευση τότε, Η μετανάστευση τώρα", προσθέτει ότι η φυγή των νέων επιστημόνων δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά η κρίση την ενίσχυσε.

"Βασικός λόγος γι' αυτή τη μετανάστευση είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να χρειάζονται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό", τονίζει στην εφημερίδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί από τους επιστήμονες που μεταναστεύουν έχουν αποκτήσει τα πτυχία τους από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, είναι αναγκαίο πλέον να γίνει στροφή της ελληνικής οικονομίας στην παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό και να αξιοποιήσει παραγωγικά το ανθρώπινο δυναμικό της.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
αααα οχι αλλο κλαψομουνιασμα!Και δηλαδη φταιει η κριση για αυτο? Δηλαδη το 2009 τι δουλειες υπηρχαν για 120.000 επιστημονες!Αν σπουδαζεις και γινεσαι phd εκ των πραγματων ΔΕΝ θες να δουλεψεις στην Ελλαδα.
Έχω την εντύπωση πως στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από την υπερ-παραγωγή επιστημόνων τόσο πολύ, όσο από την υπο-παραγωγή (και ενδεχόμενη απαξίωση) νέων managers (δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα). Και αν δεν λυθεί αυτό το θεματάκι, όσοι επιστήμονες και να βγουν στην αγορά εργασίας, θα είναι αδύνατο είτε να απορροφηθούν, είτε να δεχτούν τους όρους εργασίας.