ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Aπειλεί να φύγει η Eldorado Gold

Aπειλεί να φύγει η Eldorado Gold Facebook Twitter
11

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα η καναδική εταιρία που έχει αναλάβει την εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της  Eldorado Gold, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η εταιρία ζητά για να παραμείνει, ένα καθαρό επενδυτικό τοπίο και αποδίδει τις αντιδράσεις στη Χαλκιδική και τη Θράκη σε μικροπολιτικά συμφέροντα και παραγοντισμό των τοπικών κοινωνιών.

«Το ερώτημα είναι αν ως χώρα θα διαμορφώσουμε ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο. Αν υπάρξει αυτό, η εταιρεία θα μείνει», δήλωσε ο Πέτρος Στρατουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός,  στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. «Η χώρα και η κυβέρνηση επιδιώκει επενδύσεις. Διατηρώ, ωστόσο, επιφυλάξεις αν μπορεί να διαχειριστεί επενδύσεις και μάλιστα τέτοιου μεγέθους», πρόσθεσε.

Ο κ. Στρατουδάκης διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε υποκίνηση των αντιδράσεων από πολιτικά κόμματα, καθώς -όπως είπε- στους αντιδρώντες περιλαμβάνονται μέλη όλων των κομμάτων. «Θα είχε σημασία οι αντιδράσεις να συνοδεύονται από πρόταση», ανέφερε λέγοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια άκουσα μόνο στείρα άρνηση και καταστροφολογία». Υποστήριξε ακόμη ότι στις διαδηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα κατά των επενδύσεων συμμετείχαν τα ίδια πρόσωπα, μετακινούμενα.

Σύμφωνα με την εταιρία, οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν την προσεχή πενταετία το 1 δισ. δολάρια και θα οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών κατά 1 δισ. δολάρια τον χρόνο, από την παραγωγή χρυσού, χαλκού, μολύβδου, αργύρου και ψευδαργύρου. Τα έσοδα του Δημοσίου την επόμενη 20ετία από άμεσους φόρους εκτιμώνται σε 1,6 δισ. ευρώ ενώ οι θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες θα φθάσουν τις 5.000.

Υποστήριξαν ακόμη ότι εφαρμόζουν πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες, σε σχέση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

11

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΤΟ DEAL. ΚΑΙ 10ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΕΚΑΝΕ. AN HTAN NA ΚΕΡΔΙΖΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΟΝΟ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΣΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΦΙΛΕΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΡΙΣΚΟ. ΠΡΕΠΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 40% ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ *ΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ. *ΚΑΤΟ*ΟΥΡΑΔΙΑ
Να που υπάρχουν και απειλές που εύχεσαι να τις πραγματοποιήσουν! Όσο για τους υποστηρικτές της επένδυσης νομίζω ότι ο φόβος της ανεργίας τους κάνει κάνει να παραβλέπουν τις επιπτώσεις από μια τέτοια επένδυση όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά ακόμη και στη δική τους υγεία. Πριν μερικά χρόνια οι κάτοικοι δύο κοινοτήτων στις οποίες η ΔΕΗ έχει εγκαταστήσει δύο λιγνιτικές μονάδες, έκλειναν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την μόλυνση που προκαλείται με συνέπεια να έχει η περιοχή αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας κυρίως στα παιδιά.Το βασικό τους όμως αίτημα δεν ήταν να κλείσουν τα εργοστάσια αλλά να προσληφθούν στη ΔΕΗ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν ενδιαφέρονται και δεν ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους. Εκείνη την ώρα κυριαρχούσε η ανάγκη για εργασία με την ελπίδα δεν θα τύχει σ΄αυτούς ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός.
[Μαντεμοχώρια](http://bit.ly/WTHs6b)> Η μια πλευρά, υπέρ της επένδυσης, είναι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, οι λεγόμενοι Μαντεμοχωρίτες, επειδή τα χωριά αυτά βρίσκονται εντός της μεταλλευτικής ζώνης. Συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των εργαζομένων. Πρώτοι εμείς, οι ίδιοι οι κάτοικοι που ζούμε και αναπνέουμε εδώ, απαιτήσαμε και κερδίσαμε μια σοβαρή περιβαλλοντολογική μελέτη από την πλευρά της εταιρίας, η τήρηση της οποίας τέθηκε όρος απαράβατος για την επέκταση της δραστηριότητας στις Σκουριές. Όλοι θέλουμε να αναπτυχθεί ξανά η περιοχή μας, υπό τον όρο ότι θα διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος, αφού είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.> Η άλλη πλευρά, οι αντίθετοι στην επένδυση, ξεκίνησε από μερικούς κατοίκους της Ιερισσού, ενός χωριού που δεν έχει κύριο εισόδημα από τη μεταλλουργία και που απέχει 22 χιλιόμετρα από τις Σκουριές, ό
Σοβαρή περιβαλλοντική μελέτη δεν έγινε. Λίγο να γνωρίζεις τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τόσο μεγάλου έργου, διαβάζοντας τη ΜΠΕ που έχει συνταχτεί για αυτό, νιώθεις ότι σε δουλεύουν μέσα στην μούρη σου και αναρωτιέσαι πόσα πήραν οι υπεύθυνοι για να την συντάξουν και να την υπογράψουν.Τέλος πάντων, θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην γύρω περιοχή. Αλλοίωση της ποιότητας των νερών, καταστροφή της βιοποικιλότητας, δασικών περιοχών, εκμηδένιση οποιασδήποτε τουριστικής δραστηριότητας, ηχορύπανση κτλ. Είναι ένα έργο που χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση, ώστε να ελεγχθούν και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις υπάρξουν, ή τουλάχιστον ένα μέρος τους. Δυστυχώς όμως σε αυτή τη χώρα εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα, λόγω των συμφερόντων.Είναι λοιπόν υποκριτικό που χρησιμοποιούν τον όρο αειφορία, στην ΜΠΕ του συγκεκριμένου έργου, λες και οι θετικές (οικονομικές) επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες από τις αρνητικές, έχοντας πάντα υπόψη ότι το κέρδος από την φορολογία που υποτίθεται ότι θα έχει το ελληνικό κράτος, κάπου στην πορεία θα εξαφανιστεί.
Ναι, είναι δάκτυλος του Σεν Τροπέ (για να μπουν εμπόδια στην τουριστική ανάπτυξη των Σκουριών).Όσο για τα δάκρυα για τα δάση πήγαινε μια βόλτα από Πεντέλη-Υμηττό-Πάρνηθα μεριά να δεις πού τα έχουμε γραμμένα.
Σωστός ο Mstrog. Αφού κάηκε η Πάρνηθα θα πνιγείτε στο κυάνιο ρε!...που θα μας πείτε ότι τα χρυσορυχεία δεν είναι αειφόρος ανάπτυξη... Εδώ είναι Ελλάδα ρε, και όταν λέμε θα πάρουμε φόρους, εννοούμε θα πάρουμε φόρους. Δεν θα παίξουμ πολιτικά παιχνιδάκια στην πλάτη των φορολογουμένων για να βγάλουμε μίζες!
Mstrog ανέφερα την τουριστική δραστηριότητα, διότι για να συντάξεις μια ΜΠΕ λαμβάνεις όλους τους παράγοντες υπόψη σου. Επειδή όμως βλέπω ότι δεν κατάλαβες, να το θέσω αλλιώς. Οι εκ πλύσεις που θα γίνονται για την κατεργασία των μετάλλων, χωρίς (ακόμα και με) σωστή διαχείριση, έχουν σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση βαρέων μετάλλων, οργανικών ενώσεων κτλ στα υπόγεια ύδατα. Τα υπόγεια ύδατα μεταφέρονται, μέχρι κάποια από αυτά να φτάσουν στην θάλασσα. Εκτός λοιπόν ότι θα καταλήξουν στο πιάτο σου, σαν την ντομάτα από την χαλκιδική(επειδή κατά την μεταφορά τους, χρησιμοποιήθηκαν για πότισμα) , ή σαν το αρνί που έβοσκε στην χαλκιδική(επειδή κατά την μεταφορά τους έχουν εμπλουτίσει την χλωρίδα της περιοχής), θα πας εσύ να κάνεις μπάνιο στην υπέροχη χαλκιδική και δεν θα έχεις ιδέα σε τι κολυμπάς ή αν τα ψαράκια που θα τρως στην ταβέρνα πιο πάνω έχουν μέσω της τροφής τους λάβει όλα αυτά τα υπέροχα συστατικά.Αυτό είναι ένα παράδειγμα, χωρίς να έχω αναφέρει πολλά. Παρόλο που διαφωνώ, δεν θα ήμουν κατά αν γνώριζα ότι οι αποδέκτες των θετικών οικονομικών επιπτώσεων(αν υπάρξουν), θα ήταν όσοι το έχουν ανάγκη σε αυτή τη χώρα. Είτε με ένα καλύτερο κράτος πρόνοιας, είτε με περισσότερες θέσεις εργασίας κτλ. Δυστυχώς όμως άποψη μου είναι ότι όσες δουλειές δημιουργηθούν, άλλες τόσες θα καταστραφούν.