Η κρίση μας, φαίνεται καλή από το Διάστημα

Η κρίση μας, φαίνεται καλή από το Διάστημα Facebook Twitter
5

Ακόμη και από το Διάστημα είναι ορατές οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα αφού οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν μείωση των ρύπων στις πόλεις από το 2007 και μετά. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρατηρείται δραστικός περιορισμός μέχρι και 40% των ρύπων στην ατμόσφαιρα λόγω της μείωσης της ανθρωπογενούς δραστηριότητας. «Τα αποτελέσματα ήταν εμφανή ακόμη και από το Διάστημα», δηλώνει στο Έθνος ο κ. Μιχάλης Βρεκούσης ερευνητής στο Κέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων του Ινστιτούτου Κύπρου.

Υπάρχει όμως και ένα κακό αφού παρατηρείται αύξηση των επιπέδων του όζοντος λόγω ακριβώς των μειωμένων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων οι οποίες μέσω ανθρωπογενών μηχανισμών, συντελούν στη μείωση του στην ατμόσφαιρα.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμία: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας που είχε εμπλακεί στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης

Ελλάδα / Λαμία: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας που είχε εμπλακεί στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης

Παρά την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής η φωτιά πήρε γρήγορα τρομερές διαστάσεις καταστρέφοντας τόσο το κτίριο, όσο και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"Υπάρχει όμως και ένα κακό αφού παρατηρείται αύξηση των επιπέδων του όζοντος λόγω ακριβώς των μειωμένων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων οι οποίες μέσω ανθρωπογενών μηχανισμών, συντελούν στη μείωση του στην ατμόσφαιρα" ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ?
Το όζον στην ατμόσφαιρα εμφανίζεται με δύο πρόσωπα: εμφανίζεται ως καλό όζον, που δημιουργείται φυσικά και βρίσκεται στην στρατόσφαιρα (17-50 km) και στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας (> 2 km) και ως κακό όζον, το όζον-"ρύπος", που βρίσκεται σε χαμηλά ύψη στην τροπόσφαιρα (0-2 km). Το τελευταίο είναι κυρίως ανθρωπογενούς προέλευσης και θεωρείται ένας από τους κυριότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους των αστικών περιοχών, που ωστόσο μεταφέρεται συχνά και σε μεγάλες αποστάσεις από τις πόλεις.
Το οζον στα ανωτερα στρωματα της ατμοσφαιρας βοηθαει ως γνωστον στο "φιλτραρισμα" της επικινδυνης ηλιακης ακτινοβολιας. Απο την αλλη, ως τοξικο αεριο ειναι επικινδυνο οταν βρισκεται κοντα στην επιφανεια του εδαφους και προκαλει αναπνευστικα προβληματα.