ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει την El Dorado για τις επενδύσεις σε Σκουριές και Πέραμα

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει την El Dorado για τις επενδύσεις σε Σκουριές και Πέραμα Facebook Twitter
3

Τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης για τη διασφάλιση των επενδύσεων στη Χαλκιδική έλαβε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο πρόεδρος της El Dorado Gold, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στον Καναδά. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα συμβάλει στη δημιουργία 2.500 θέσεων εργασίας, καθώς και στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.

Και πάλι σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Πολ Ράιτ ανέφερε σε ενημέρωση αναλυτών χρηματιστηριακών οίκων της εταιρίας και σε μετόχους της ότι έχει τη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά για την έκδοση άδειας για το Πέραμα στον Έβρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αποκάλυψε ότι σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό απέσπασε τη δέσμευσή του για τη νέα επένδυση, παρ' ότι ακόμη αναμένεται η κυβερνητική απόφαση για τα μεταλλευτικά τέλη.

Εν τω μεταξύ, και σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Σαμαράς είχε εκφραστεί υπέρ της επένδυσης της εταιρίας και στο Πέραμα Έβρου, λέγοντας: «Αυτή είναι μια επένδυση την οποία επιθυμούμε πάρα πολύ και η όλη διαδικασία για την τελική έγκριση θα τελεσφορήσει μέσα στις επόμενες 10 μέρες».

Όμως το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο σε ανακοίνωση του με αφορμή τη συγκεκριμένη θέση του πρωθυπουργού, δηλώνει αντίθετο σε μια τέτοια επένδυση, κάνοντας λόγο για τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον. Σε σχέση με τη δήλωση σημειώνεται ότι έγινε ενώ «μέχρι τώρα δεν υπήρξε ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αδειοδότηση της εταιρίας ELDORADO.»

Το ΓΕΩΤΕΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Το ΓΕΩΤΕΕ, με τα παραρτήματά του στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία, έχει εκφραστεί αρνητικά και παλιότερα σε οποιαδήποτε εξόρυξη χρυσού με τη χρήση κυανιούχων αλάτων, λόγω των τεράστιων κινδύνων που ελλοχεύουν τόσο για τον δηλητηριασμό ανθρώπων και ζώων, όσο και την μη αντιστρεπτή ρύπανση του υπέργειου και υπόγειου περιβάλλοντος, με τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και υγείας των πολιτών αλλά και της αειφορίας της γης μας. Πρόκειται περί ενός περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά αμφισβητήσιμου έργου ως προς την αξία του με μη αντιστρεπτές συνέπειες. Με την βιασύνη του κ. Σαμαρά, με Fast track τρόπο έρχονται η σταδιακή ακύρωση των δραστηριοτήτων γεωργία- κτηνοτροφία- αλιεία που ως τώρα ασκούσαν οι κάτοικοι, αφού κανείς δεν θα αγοράζει τα προϊόντα της περιοχής και θα βγουν από τις αγορές σιγά σιγά όλα τα αγροτικά προϊόντα της αμφισβητήσιμης περιβαλλοντικά Θράκης. Επιπλέον εκμηδενίζεται κάθε προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η αξία της γης τόσο για οικιστική όσο και για γεωργική χρήση.»

3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ