Ελλάδα: Συνεχίζεται η καταστροφή του περιβάλλοντος

Ελλάδα: Συνεχίζεται η καταστροφή του περιβάλλοντος Facebook Twitter
1

Με αφορμή την χθεσινή «Παγκόσμια Ημέρα προστασίας των βιοτόπων» η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρεται στις μελέτες της WWF Ελλάς για της απειλές προστατευομένων περιοχών στην χώρα μας:

Υμηττός: O πιο σημαντικός ορεινός όγκος για το λεκανοπέδιο, οικοπεδοποιήθηκε το 20,9% της συνολικής του έκτασης μετά τον πόλεμο. Σχεδόν 16.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης, άλλα 146 δασικής και πάνω από 8.000 αγροτικών εκτάσεων μετατράπηκαν σε οικισμούς.

Λιβάδι: H καρδιά του Παρνασσού λόγω του χιονοδρομικού κέντρου έχει μετατραπεί σε πολιτεία. Η δομημένη επιφάνεια το 1945 ήταν μόνον 126 στρέμματα και σήμερα φθάνει τα 2.000, σε βάρος της γεωργικής γης και αλλά και του δάσους.

Κασσάνδρα Χαλκιδικής:  Oικοπεδοποιήθηκαν υγροτοπικά και αμμοθινικά παράκτια συστήματα. Τα τελευταία χρόνια έχουν οικοπεδοποιηθεί 5.000 στρέμματα, το 26,7% του συνόλου, που προήλθαν από αφανισμό της αγροτικής γης (61,2%) και των δασών (18,7%).

Το Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα δέχεται τις πιέσεις της βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου, ενώ προβλέπεται η δημιουργία νέου ΧΥΤΑ

To σημαντικότερο κομμάτι του ρεπορτάζ που έχει να κάνει με την χώρα μας  είναι αυτό που αναφέρεται στην λίμνη Κορώνεια. Αναφέρονται τα εξής:  «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της λίμνης Κορώνειας που περιλαμβάνεται στους σημαντικότερους οικότοπους της Ευρώπης και υποτίθεται ότι προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ. Το οικοσύστημα της περιοχής έχει δεχτεί τη χαριστική βολή από τις αρχές του 2009, όταν είχαν εντοπιστεί χιλιάδες νεκρά ψάρια που είχαν υποστεί δηλητηρίαση από τοξικά λύματα προερχόμενα από τους γύρω οικισμούς και κυρίως τις μικρές παραγωγικές μονάδες. Από τότε ακούστηκαν πολλά «θα» για τη διάθεση εξασφαλισμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά μόλις τον Δεκέμβριο το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ υπέγραψε δύο συμβάσεις συνολικού ύψους 12,5 εκατ. ευρώ για τις πρώτες παρεμβάσεις διάσωσης της λίμνης»

 

 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ