Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) καταδικάζει την τελευταία επίθεση στα δικαιώματα των Ελλήνων Εργαζομένων

Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) καταδικάζει την τελευταία επίθεση στα δικαιώματα των Ελλήνων Εργαζομένων Facebook Twitter
1

Η ITUC καταδικάζει την τελευταία επίθεση στα Δικαιώματα των Ελλήνων Εργαζομένων.

28η Ιανουαρίου 2013

Η ITUC καταδικάζει την χρήση από την Ελληνική κυβέρνηση, των - από την εποχή του πολέμου - εκτάκτων εξουσιών,  για να σπάσει την απεργία μιας εβδομάδας, των εργαζομένων του μετρό στην Αθήνα.

Στις 25 Ιανουαρίου, τα ΜΑΤ κινήθηκαν και υποχρέωσαν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία κάτω από την απειλή σύλληψης. Αυτό είναι το τελευταίο μιας σειράς μέτρων, που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, τα οποία υπονομεύουν σοβαρά τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων και βρίσκονται σε πλήρη παραβίαση των διεθνών συμβάσεων, στις οποίες η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Τον Νοέμβριο του 2012, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) εξέδωσε μια ισχυρή επίπληξη, λόγω των μέτρων που η Ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη λάβει, μετά από την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία σχεδόν εκμηδένιζαν τον μηχανισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έκανε γενιές για να οικοδομηθεί.

Η Sharan Burrow, Γενική Γραμματέας της ITUC, δήλωσε: "Φτάνει πια. Οι άστοχες και παράνομες πολιτικές της Τρόικας, δημιουργούν μακροπρόθεσμη κοινωνική και οικονομική ζημιά σε μια ολόκληρη γενιά. Ο εξαναγκασμός των ανθρώπων να εργαστούν υπό την απειλή σύλληψης, θα παράγει μόνο περισσότερη δυστυχία και αστάθεια".

Η απεργία των εργαζομένων του μετρό, δεν είναι απλά μια αντίδραση για τις περικοπές των αποδοχών, που τους επιβάλλεται. Αφορά την αδιαφορία της κυβέρνησης στις υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις και την απειλή ότι ωθούνται σε ένα νέο ενιαίο σύστημα μισθών του δημόσιου τομέα, που επιβάλλεται από την τρόικα.

Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) είναι η κύρια διεθνής συνδικαλιστική οργάνωση, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Έχει έδρα τις Βρυξέλλες και εκπροσωπεί συνολικά 175 εκατομμύρια εργαζομένους σε 153 χώρες και περιοχές και έχει 308 εθνικές συνεργαζόμενες ομοσπονδίες.

Άξίζει να σημειώσουμε εδώ, οτι και η Trade Union Congress (TUC), η αντίστοιχη Βρετανική ΓΣΕ, είχε αποστείλλει επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2012.

Στην επιστολή αναφερόταν ότι "η TUC αποδοκιμάζει έντονα και αντιτίθεται σε αυτά τα μέτρα, τα οποία έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με βασικές αρχές των ευρωπαϊκών συνθηκών (συγκεκριμένα με την οριζόντια κοινωνική ρήτρα,την προς τα πάνω σύγκλιση των προτύπων διαβίωσης και εργασίας, την αυστηρή τήρηση των εθνικών συστημάτων εργασιακών σχέσεων, κλπ).

Η TUC υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει βρεθεί να έχει παραβιάσει την Κοινωνική Χάρτα του 1961, με μια σειρά από νομοθετήματα,τα οποία θεσπίστηκαν κατοπίν ρητής απαίτησης της τρόικας".

Μετάφραση: LEFTeria-news

(Η φωτογραφία είναι απο την ιστοσελίδα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας)

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ