Εθνικό Αστεροσκοπείο: Προειδοποίηση για κυκλώνα με 12 μποφόρ την Παρασκευή

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Προειδοποίηση για κυκλώνα με 12 μποφόρ την Παρασκευή Facebook Twitter
0

Για ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, έναν μεσογειακό κυκλώνα,  που είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1.800 μέτρα υψόμετρο περίπου.

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και την Πέμπτη δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται αύριο να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες - Κρήτη).

Τo κύμα κακοκαιρίας το οποίο έχει ονομαστεί «Ξενοφών», σαρώνει τη χώρα από χθες το βράδυ με τα πρώτα προβλήματα να είναι ορατά.

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές τα 9 με 10 μποφόρ.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα- Παλούκια Σαλαμίνας και στον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Καβάλα-Πρίνος.

Κλειστά σχολεία

 

Σήμερα Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο κύριος λόγος της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι για την προστασία των μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών.

Οι δυνατοί άνεμοι παρέσυραν ιστιοφόρο

 

Επιτυχής επιχείρηση διάσωσης εννέα αλλοδαπών που επέβαιναν σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή του Αγ. Γεωργίου Σαρωνικού Κόλπου, πραγματοποίησε χθες το απόγευμα το λιμενικό σώμα υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 έως 8 μποφόρ.

Υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων στην περιοχή έσπευσε το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης 060 του λιμενικού καθώς και τρία παραπλέοντα φορτηγά πλοία.

Οι εννέα αλλοδαποί επιβιβάστηκαν στο φορτηγό πλοίο "IVER ACCORD" σημαίας Γιβραλτάρ, ενώ εν συνεχεία μετεπιβιβάστηκαν με ασφάλεια σε πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ

 

Σημαντική μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας (24-09-2018) από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις άνεμους και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

1. Τη νύχτα της Δευτέρας (24-09-2018) - Την Τρίτη (25-09-2018):

Α. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 Μποφόρ) θα επηρεάσουν την κεντρική Μακεδονία, το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, την ανατολική Εύβοια την ανατολική Θεσσαλία και σταδιακά τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια την Αττική που από το βράδυ της Τρίτης (25-09-2018) θα ενισχυθούν τοπικά σε 9 Μποφόρ στο Αιγαίο.

Β. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, στα κεντρικά και βόρεια κατά 8 έως 10 βαθμούς κελσίου.

2. Την Τετάρτη (26-09-2018) - την Πέμπτη (26-09-2018):

Α. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 μποφόρ.

Β. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Γ. Την Πέμπτη (27-09-2018) συμφώνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

3. Την Παρασκευή (28-09-2018) - το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018):

Την Παρασκευή (28-09-2018) τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018) θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

 

Σημειώνεται πως έχουν αναρτηθεί σχετικές ανακοινώσεις- δελτία τύπου στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για την αυτοπροστασία των πολιτών.

Σε ότι αφορά τους θυελλώδεις ανέμους αναφέρει:

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων
Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ