Τι δείχνει έρευνα για την οπλοκατοχή παγκοσμίως - Πόσα όπλα έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες

Τι δείχνει έρευνα για την οπλοκατοχή παγκοσμίως - Πόσα όπλα έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες Facebook Twitter
0

Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο πυροβόλα όπλα είναι σε κυκλοφορία παγκοσμίως, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στα χέρια πολιτών.

Η έκθεση «Small Arms Survey», σχετικά με την οπλοκατοχή παγκοσμίως, του Ινστιτούτου Διεθνών και Αναπτυξιακών Μελετών που εδρεύει στη Γενεύη, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνει ότι στα τέλη του 2017, το 85% των πυροβόλων όπλων βρισκόταν σε χέρια απλών πολιτών, και τα υπόλοιπα ανήκαν σε στρατιωτικούς (13%) ή αστυνομικούς (2%).

Ο αριθμός των όπλων που ανήκαν σε πολίτες αυξήθηκε παγκοσμίως στα 857 εκατομμύρια το 2017, από 650 εκατομμύρια το 2006, σύμφωνα με την έκθεση. 

Παρότι οι Αμερικανοί αποτελούν μόλις το 4% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν στην κατοχή τους το 46% των όπλων μικρού διαμετρήματος παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Οι Αμερικανοί, παρότι αποτελούν μόλις το 4% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν στην κατοχή τους το 46% των όπλων μικρού διαμετρήματος παγκοσμίως. 

Τι δείχνει έρευνα για την οπλοκατοχή παγκοσμίως - Πόσα όπλα έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες Facebook Twitter

Το 2017 αντιστοιχούσαν 120 όπλα σε κάθε 100 κατοίκους των ΗΠΑ. Η επόμενη χώρα στη λίστα ήταν η εμπόλεμη Υεμένη, όπου σε κάθε 100 κατοίκους αντιστοιχούσαν 53 όπλα. Ακολουθούν το Μαυροβούνιο και η Σερβία (39 όπλα για κάθε 100 κατοίκους) και ο Καναδάς (35 όπλα). Στην Ιαπωνία και την Ινδονησία, σε κάθε 100 κατοίκους δεν αντιστοιχεί ούτε καν ένα «ολόκληρο» όπλο.

«Κάθε χρόνο οι Αμερικανοί αγοράζουν 14 εκατομμύρια νέα όπλα», εισαγόμενα ή μη, ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Άαρον Καρπ. «Η αμερικανική αγορά είναι πολύ ελαστική» και οι Αμερικανοί έχουν πρόσβαση σε όπλα τα οποία δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν οι πολίτες σε άλλες χώρες, λόγω της περιοριστικής νομοθεσίας, εξήγησε.

«Γιατί τα αγοράζουν; Αυτό, είναι άλλο θέμα. Κυρίως, τα αγοράζουν πιθανότατα επειδή μπορούν», πρόσθεσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Τι δείχνει έρευνα για την οπλοκατοχή παγκοσμίως - Πόσα όπλα έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες Facebook Twitter

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που προέρχονται από πολλές πηγές, όπως στα αρχεία καταγραφής των κατόχων που υπάρχουν σε 133 χώρες – ωστόσο ελήφθησαν υπόψη μόνο οι 56.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα
 

Στην Ελλάδα, αντιστοιχούν σχεδόν 18 (για την ακρίβεια 17,63) όπλα σε κάθε 100 κατοίκους.

Συνολικά, υπολογίζεται πως 1.920.000 όπλα βρίσκονται σε χέρια πολιτών, και μόνο για τα 1.010.000 υπάρχει σχετική άδεια. Τα υπόλοιπα 910.000 όπλα δεν είναι καταγεγραμμένα.

Τι δείχνει έρευνα για την οπλοκατοχή παγκοσμίως - Πόσα όπλα έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες Facebook Twitter

Με πληροφορίες από «Small Arms Survey», ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM