Μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία μετά τα πρόσφατα περιστατικά παιδοκτονίας από νεαρές μητέρες

Μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία μετά τα πρόσφατα περιστατικά παιδοκτονίας από νεαρές μητέρες Facebook Twitter
0

Την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις νέες και τους νέους για τα θέματα αναπαραγωγικής υγείας, επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, προαναγγέλλοντας το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως αυτοτελές αντικείμενο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μετά και τα πρόσφατα περιστατικά παιδοκτονίας.

Όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία: «Στη χώρα μας παρουσιάζεται μια ιδιοτυπία όσον αφορά την εννοιολογική αντίληψη γύρω από τις αμβλώσεις και το πώς τελικά γίνεται αντιληπτή η αντισύλληψη.

Η ιδιοτυπία αυτή έγκειται στο ότι οι εκτρώσεις θεωρείται ότι αποτελούν μέσο αντισύλληψης και οικογενειακού προγραμματισμού, με συνέπεια η έκτρωση να αποτελεί μέσο ελέγχου του αριθμού των γεννήσεων σε μια οικογένεια».

Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην «συστηματική έλλειψη διαπαιδαγώγησης των παιδιών, των νέων και της κοινής γνώμης» πάνω σε ζητήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, που αναφέρει η ανακοίνωση «οδηγούν στην εμφάνιση τραγικών περιστατικών, όπως αυτών που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Απόρροια της παραπάνω έλλειψης, είναι τα κρούσματα εγκατάλειψης βρεφών και η οδήγησή τους στο θάνατο. Την ίδια στιγμή, οι ριψοκίνδυνες γέννες νεαρών γυναικών απουσία ιατρικής βοήθειας, συνιστούν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική, τόσο για την υγεία της γυναίκας, όσο και του κυοφορούμενου βρέφους».

Με στόχο να μπει ένα τέλος σε τέτοιου είδους φαινόμενα, έχουν γίνει ήδη δεκτές οι προτάσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την ένταξη της σεξουαλικής αγωγής και των θεμάτων ισότητας ως αυτοτελές γνωστικό αντικείμενο διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται απρόσκοπτα η συνεργασία της ΓΓΙΦ με το Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» και το γραφείο Αγωγής Υγείας για το «Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης μαθητών/τριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας».

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δύο περιστατικά παιδοκτονίας  που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, όπως η υπόθεση της 19χρονης στην Πετρούπολη που έπνιξε με τον ομφάλιο λώρο και η μητέρα της το πέταξε στα σκουπίδια, και της 22χρονης στη Νέα Σμύρνη που γέννησε το μωρό της και στη συνέχεια το πέταξε στον ακάλυπτο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ