ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τρεις μήνες χωρίς δωρεάν πλαστικές σακούλες - Πόσο μειώθηκαν και ποια είναι τα έσοδα από τα τέλη χρήσης

Τρεις μήνες χωρίς δωρεάν πλαστικές σακούλες - Πόσο μειώθηκαν και ποια είναι τα έσοδα από τα τέλη χρήσης Facebook Twitter
3

Η χρέωση της πλαστικής σακούλας με 0,04 ευρώ μπήκε στη ζωή μας από την 1η Ιανουαρίου και αρχικά αντιμετώπισε εκτός από θεμή υποδοχή,  αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και γκρίνια. 

Έχουμε πλέον κλείσει τέσσερις μήνες πληρώνοντας τέλος για την σακούλα και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως τα 0,04 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα, έχουν αποφέρει 2,5 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που υπολογίζουν παράγοντες της αγοράς από τα έσοδα  κατά τους πρώτους τρεις μήνες εφαρμογής της χρέωσης (ο Απρίλης δεν έχει συνυπολογιστεί). Αυτό σημαίνει πως αν ο αριρμός είναι σχετικά ακριβής, τότε μιλάμε για πάνω από 60 εκατ. πλαστικές σακούλες.

Μπορεί ο αριθμός αυτός να μοιάζει τεράστιος, αλλά φαίνεται πως είναι πολύ χαμηλότερος από την χρήση προ του μέτρου. 

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της, οι εισπράξεις του πρώτου τριμήνου εφαρμογής του περιβαλλοντικού τέλους θα είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ», αναφέρει στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Λευτέρης Κιοσές, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). «Με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας φθάνει πλέον το 80% σε σχέση με πέρυσι στα σούπερ μάρκετ και στο σύνολο της αγοράς το 60%-65%».

Οι πρώτες «πληρωμές» από τα καταστήματα προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) θα γίνουν έως το τέλος Μαΐου. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά και δωρεάν διανομή σακουλών πολλαπλών χρήσεων, καθώς και τη διεξαγωγή εκστρατείας ενημέρωσης.

Το περιβαλλοντικό τέλος, που πληρώνουν οι πολίτες για τον αγορά σακούλας, εισπράττεται από τα καταστήματα λιανικής και στη συνέχεια αποδίδεται κάθε τρίμηνο στον ΕΟΑΝ. Η διαδικασία πραγματοποιείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο ηλεκτρονικό περιβάλλον του TAXISnet μέσω της ιστοσελίδας της (www.aade.gr). Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, η πρώτη απόδοση του περιβαλλοντικού τέλους στο κράτος θα έπρεπε να γίνει έως μεθαύριο Δευτέρα. Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα την παρατείνει κατά ένα μήνα, μέχρι το τέλος Μαΐου.

Σημειώνεται πως τα καταστήματα λιανικής θα πρέπει έως τις 10 Ιουνίου να έχουν διαθέσει όλο το στοκ τους από παλαιές πλαστικές σακούλες (και να προμηθευτούν τις νέες, που θα φέρουν ειδική σήμανση) αλλά και τις «οξοδιασπώμενες» πλαστικές σακούλες, που απαγορεύτηκαν εντελώς στη χώρα μας.

Στόχος της επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους είναι να μειώσει τη χρήση των πλαστικών σακουλών στη χώρα μας από 400 ανά κάτοικο (το 2015) σε 90 ανά κάτοικο έως το 2020, στόχος που κατά τον ΕΟΑΝ είναι περισσότερο από εφικτός.

Επίσης το τέλος θα αυξηθεί σε 0,09 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2019.

Ελλάδα
3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

Ελλάδα / Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή της ζητηθεί στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, για τη διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση
NEWSROOM