Ποιοι είναι οι νεοναζί «Combat 18» - Το προφίλ και η δράση της οργάνωσης

Ποιοι είναι οι νεοναζί «Combat 18» - Το προφίλ και η δράση της οργάνωσης Facebook Twitter
9

Νεοναζί και και υμνητές του Χίτλερ είναι τα μέλη της οργάνωσης «Combat 18», μέλη της οποίας συνελήφθησαν σήμερα μετά από μεγάλη επιχείρηση στην Αττική και μια πόλη της επαρχίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση «Combat 18 Hellas» βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, και είναι το ελληνικό παρακλάδι της οργάνωσης που έχει ρίζες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H οργάνωση πήρε το όνομά της από τον Αδόλφο Χίτλερ, καθώς το «18» αφορά στο πρώτο και το όγδοο γράμμα της γερμανικής αλφαβήτου, «Α» και «Η», δηλαδή τα αρχικά του Χίτλερ (Adolf Hitler).

Ιδρύθηκε το 1992 από τον Τσάρλι Σέρτζεντ, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για το φόνο ενός 28χρονου μέλους της οργάνωσης, τον «Κάτφορντ Κρις» Κάστλ.

Τη δεκαετία του 1990, η «Combat 18» συνδέθηκε με τρομοκρατικές ενέργειες, βία και εμπρηστικές επιθέσεις.

Ποιοι είναι οι νεοναζί «Combat 18» - Το προφίλ και η δράση της οργάνωσης Facebook Twitter

Η οργάνωση συνδέεται επίσης με το δίκτυο Blood and Honour (Αίμα και Τιμή), ένα δίκτυο παραγωγής μουσικής ναζί το οποίο συστάθηκε το 1987.

Το 1992 άρχισε να εκδίδει το περιοδικό «Redwatch», το οποίο περιλαμβάνει ονόματα, φωτογραφίες και διευθύνσεις των πολιτικών της αντιπάλων.

Η οργάνωση τάσσεται κατά της εκλογικής διαδικασίας.

Τη διετία 1998-2000, δεκάδες μέλη της «Combat 18» συνελήφθησαν στη Μ. Βρετανία, στο πλαίσιο επιχείρησης ευρείας κλίμακας από την Σκότλαντ Γιάρντ και τη βρετανική μυστική υπηρεσία, ΜΙ5.

Τα μέλη της C18 στο Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύεται να ενταχθούν στις βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις ή στο προσωπικό των φυλακών.

Ποιοι είναι οι νεοναζί «Combat 18» - Το προφίλ και η δράση της οργάνωσης Facebook Twitter

Η νεο-ναζιστική οργάνωση φέρεται να συνδέεται και με κινήματα στις ΗΠΑ, ενώ η δράση της φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σήμερα και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Πρώην ηγετικό μέλος της C18 μίλησε στο BBC Panorama για την ανάμειξή του με την οργάνωση. Ο Ντάρεν Γουέλς ήταν μέλος από το 1994 έως το 2001, χρονιά που αποφάσισε να φύγει, μετά το θάνατο ενός φίλου του σε εσωτερική διένεξη της οργάνωσης.

Η ανάμειξή του με την ακροδεξιά οργάνωση ξεκίνησε το 1994 μέσω της σχέσης του με το χουλιγκανισμό, στους Chelsea Headhunters.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήξερα ότι είτε θα κατέληγα νεκρός, είτε στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής μου. Άρχισα επίσης να συνειδητοποιώ την ηλιθιότητα σε αυτό στο οποίο είχα εμπλακεί».

Περιγράφει την «Combat 18» ως «κατ' ουσίαν νεο-ναζιστική» με τις αρχές της να βασίζονται στον φασισμό.

Η Combat 18 Hellas, το παρακλάδι της βρετανικής C18, είτε αυτόνομη είτε συνεργαζόμενη με την οργάνωση Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές, εμπλέκεται σε σωρεία επιθέσεων με εκρηκτικούς-εμπρηστικούς μηχανισμούς, βόμβες μολότοφ και εφόδους σε στέκια αντιεξουσιαστών και μεταναστών.

Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει αναλάβει ευθύνη σε ιστοσελίδες του ακροδεξιού χώρου για τις επιθέσεις αυτές. Σύνθημά τους το «υπονόμευσε, τρομοκράτησε, κατάστρεψε».

Ανέλαβε επίσης την ευθύνη της βεβήλωσης του μνημείου του δολοφονημένου από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι.

Ποιοι είναι οι νεοναζί «Combat 18» - Το προφίλ και η δράση της οργάνωσης Facebook Twitter

Η ακροδεξιά οργάνωση δραστηριοποιείται κυρίως στην Αττική, αλλά και στην επαρχία.

Επιπλέον η οργάνωση Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ), η οποία φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με την Combat 18 Hellas, είχε αναλάβει την ευθύνη για τις ρατσιστικές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν το καλοκαίρι κατά των Ρομά στο Μενίδι, με αφορμή τον φόνο του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα.

Ποιοι είναι οι νεοναζί «Combat 18» - Το προφίλ και η δράση της οργάνωσης Facebook Twitter

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου την περίοδο της δράσης των δύο οργανώσεων στο Μενίδι, τα μέλη των ΑΜΕ ανέφεραν για την εξέλιξη της οργάνωσής τους ότι «οι δράσεις μας με τους συναγωνιστές της C18 έχουν αναβαθμιστεί το τελευταίο διάστημα αλλά σε κάθε δράση μας βγάζουμε και το ανάλογο κείμενο όπου λέμε το γιατί. Δεν ξεκινήσαμε επιθέσεις εμείς από τη μεριά μας, απλά απαντάμε στις πολλές προκλήσεις που γίνονται από κράτος και παρακράτος. Ενα από τα πολλά είναι τα αντιφασιστικά κοπάδια, δεν σταματούν να υποθάλπουν εγκληματίες, δεν σταματούν τις τυφλές επιθέσεις σε νέα παιδιά, δεν σταματούν αυτόν τον παρασιτισμό που έχουν σαν χώρος. Αν όμως δεν σταματήσουν, τότε το πράγμα θα γίνει ακόμα χειρότερο. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

Ποιοι είναι οι νεοναζί «Combat 18» - Το προφίλ και η δράση της οργάνωσης Facebook Twitter

«Φυσικά, έχουμε στρατιωτική εκπαίδευση», είπαν. «Όλοι οι άντρες έχουν στρατιωτική εκπαίδευση από το ίδιο το κράτος μόλις γίνει κάποιο αγόρι δεκαοκτώ ετών, μας έλεγαν στο στρατό ότι η εκπαίδευση και ειδικά των ειδικών δυνάμεων θα μας χρειαστεί και στην πολιτική ζωή τελικά είχαν απόλυτο δίκιο».

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν -ούτε είχαν στο παρελθόν- κάποια σχέση με τη Χρυσή Αυγή: «Στους ΑΜΕ δεν μπαίνουν άντρες που ήταν παλαιότερα σε κόμματα, άλλες οργανώσεις ή συλλόγους».

Σε αντίθεση με τη Χρυσή Αυγή, που αρνείται τη ναζιστική της ιδεολογία, οι ΑΜΕ και οι Combat 18 Hellas δεν κρύβουν ότι είναι ναζιστές, ενώ μάλιστα έχουν δηλώσει ότι «Βρισκόμαστε σε αδιάκοπο πόλεμο με την Δημοκρατία και όσους την αποτελούν».

Ελλάδα
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM