Μετρό Αθήνας: Αν γίνει κάτι έκτακτο δεν υπάρχουν σφυριά για τα παράθυρα -Τι απαντούν από τη ΣΤΑΣΥ

Μετρό Αθήνας: Αν γίνει κάτι έκτακτο δεν υπάρχουν σφυριά για τα παράθυρα -Τι απαντούν από τη ΣΤΑΣΥ Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
19

Σε κάθε συρμό του μετρό δίπλα από κάθε παράθυρο υποτίθεται πως πρέπει να υπάρχει ένα μικρό σφυρί, το οποίο χρησιμεύει για να σπάσει το τζάμι σε περίπτωση έκτακτου κινδύνου.

Και λέμε υποτίθεται γιατί με μια απλή βόλτα μέσα σε ένα συρμό της γραμμής 2, το πρωί της Πέμπτης, διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχε σχεδόν κανένα σφυρί, καθώς κάτω από την οδηγία «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείστε το σφυρί για να σπάσετε το παράθυρο κινδύνου», οι θήκες ήταν εντελώς κενές.

Αυτό σημαίνει πως αν συμβεί κάτι έκτακτο, οι επιβάτες δεν θα έχουν τρόπο να σπάσουν το τζάμι, ζήτημα όχι μόνο άκρως σοβαρό και ανησυχητικό αλλά και δυνητικά επικίνδυνο. Ελλείψει σφυριών για να σπάσουν τα τζάμια, όλες τους οι ελπίδες διαφυγής εναπόκεινται λοιπόν στις πόρτες...

Μετρό Αθήνας: Αν γίνει κάτι έκτακτο δεν υπάρχουν σφυριά για τα παράθυρα -Τι απαντούν από τη ΣΤΑΣΥ Facebook Twitter
Πηγή: LIFO.gr
Μετρό Αθήνας: Αν γίνει κάτι έκτακτο δεν υπάρχουν σφυριά για τα παράθυρα -Τι απαντούν από τη ΣΤΑΣΥ Facebook Twitter
Πηγή: LIFO.gr

Προσπαθώντας να εντοπίσουμε γιατί ενώ οι οδηγίες τονίζουν να χρησιμοποιήσουμε το σφυρί, σφυρί δεν υπάρχει κατευθυνθήκαμε άμεσα  στο στο Τμήμα Πληροφοριών και Παραπόνων στο μετρό Συντάγματος.

Η έλλειψη σφυριών οφείλεται στις αλλεπάλληλες κλοπές τους και πρόκειται για μια κατάσταση επαναλαμβανόμενη αλλά και γνωστή στους αρμόδιους. Συγκεκριμένα στην εύλογη απορία γιατί δεν υπάρχουν καθόλου σφυριά και τι θα γίνει αν συμβεί κάτι, μας απάντησαν ορθά κοφτά πως «Κάθε μέρα τα κλέβουν και κάθε μέρα βάζουμε καινούργια».

Στη συνέχεια επιδιώξαμε επικοινωνία με την ΣΤΑ.ΣΥ. σχετικά με το ζήτημα, και κάπως αιφνιδιασμένοι με το ερώτημα μας, οι αρμόδιοι επιβεβαίωσαν στο LIFO.gr πως όντως κλέβονται τα σφυριά από τους συρμούς.

Ωστόσο χαρακτήρισαν ως «επιπλέον μέσο διαφυγής» τον συγκεκριμένο τρόπο, «καθησυχάζοντας» και επιμένοντας πως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης «οι επιβάτες μπορούν να βγουν από την πόρτα, κάτι πολύ πιο ασφαλές». 

Φυσικά η απάντηση για την τόσο σοβαρή έλλειψη ασφαλείας, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι, αφού αν για οποιονδήποτε λόγο χρειαστεί να σπάσει (και) το τζάμι, αυτό προς το παρόν δεν γίνεται, εκτός αν είσαι τόσο τυχερός και πετύχεις ένα από σφυριά που έχουν απομείνει ή την ημέρα που αντικαταστάθηκαν πριν εξαφανιστούν ξανά.

Αυτό που εμμέσως πλην σαφώς μας λένε είναι σε περίπτωση που γίνει κάτι έκτακτο και είστε στο παράθυρο...περιμένετε τη σειρά σας για την πόρτα!

Όπως υποστηρίζουν, τα σφυριά τοποθετήθηκαν από τον κατασκευαστή στα τρένα τρίτης γενιάς, τα οποία κυκλοφορούν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και στα προηγούμενα τρένα δεν υπήρχαν καθόλου.

Κατόπιν ελέγχου στο συρμό, όταν μετά τη λήξη της βάρδιας πάει στο αμαξοστάσιο, διαπιστώνεται πόσα σφυριά λείπουν και παραγγέλνονται καινούργια. 

«Ναι μεν τα κλέβουν αλλά αντικαθίστανται τακτικά και χρησιμεύουν μόνο για το σπάσιμο του παραθύρου. Τα προηγούμενα τρένα δεν το είχαν καν. Σε περίπτωση κινδύνου δεν θα βοηθήσει και πολύ το σφυρί, αφού οι πόρτες έχει προβλεφθεί να ξεμπλοκάρουν άμεσα είτε από τον οδηγό είτε με τον μοχλό που έχουν δίπλα», ανέφεραν πηγές της ΣΤΑ.ΣΥ. στο LIFO.gr. 

Στην προσπάθειά μας να διαλευκάνουμε την κατάσταση, επικοινωνήσαμε και με τον Σπύρο Ρεβύθη, πρόεδρο του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας), ο οποίος επίσης επιβεβαίωσε το φαινόμενο των κλοπών, λέγοντας πως η εταιρία παραγγέλνει καινούργια ώστε να αντικατασταθούν αυτά που λείπουν, αλλά σχετικά με το τι θα συμβεί αν στο μεσοδιάστημα γίνει κάτι έκτακτο, δεν είχε κάποια απάντηση. 

Μετά από όλα αυτά, το συμπέρασμα είναι πως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μοναδικός τρόπος διαφυγής (και προτιμότερος κατά τη ΣΤΑ.ΣΥ.) όπου λείπουν τα σφυριά, είναι οι πόρτες.

Το γιατί ο κατασκευαστής έκρινε πως θα χρησίμευσε ΚΑΙ το παράθυρο ως διαφυγή είναι κάτι που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Όπως και γιατί δεν υπάρχει οδηγία προτιμήστε την πόρτα... αλλά αναφέρεται σπάστε με το (ανύπαρκτο) σφυράκι.

Ελλάδα
19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ