Ο Μίκης Θεοδωράκης απαντά για το συλλαλητήριο: Πώς να δεχτούν ότι ένας αριστερός είναι τόσο πατριώτης;

Ο Μίκης Θεοδωράκης απαντά για το συλλαλητήριο: Πώς να δεχτούν ότι ένας αριστερός είναι τόσο πατριώτης; Facebook Twitter
EUROKINISSI
22

Για την παρουσία του στο συλλαλητήριο, για τη Χρυσή Αυγή αλλά και για τις απειλές που έχει δεχτεί μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης υποστηρίζοντας ότι για κάποιους είναι αδιανόητο πώς ένας παλιός κομμουνιστής μπορεί να είναι τόσο πατριώτης.

Ο μουσικοσυνθέτης σε συνέντευξή του στο Star αναφερόμενος στην ομιλία του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία τόνισε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που διαδήλωνε στο συγκεκριμένο σημείο.

«Το Σύνταγμα έχει πολύ στενή σχέση μαζί μου. Διαδήλωσα πρώτη φορά το 1943» σημείωσε προσθέτοντας ότι «Τότε που οι Γερμανοί θέλησαν να την δώσουν στους Βούλγαρους. Πρώτη φορά που οι Γερμανοί στην Ευρώπη είχαν δει δημόσια διαδήλωση. Δεν είχαν δει ποτέ. Αλλά το πληρώσαμε φοβερά με αίμα».

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη επίθεση στην οικία του, ανέφερε: «Κι άλλη φορά που οι Πυρήνες ήθελαν να με σκοτώσουν, τους είπα ανοίγω το παράθυρο για ευκολία», παρότι ήταν χειμώνας και θα πάθαινα γρίπη. Πηγαίνετε στο ένα μέτρο για να με σκοτώσετε. Είναι δειλοί αυτοί όλοι, όλη αυτή η γενιά δεν είναι όπως ήμασταν εμείς. Πονάγαμε πολύ την πατρίδα μας και σκοτωνόμασταν».

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε από την παρουσία του στο «πλευρό» της Χρυσής Αυγής, ο Μίκης Θεοδωράκης σημείωσε ότι ο αριθμός των μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης ήταν μικρός σε σχέση με το συνολικό πλήθος που βρισκόταν στη διαδήλωση. «Η Χρυσή Αυγή ήταν 200-300. Όταν είναι 1 εκατομμύριο ο κόσμος τι σημασία έχει;» είπε και πρόσθεσε: «Θα μου πείτε... γιατί τη Χρυσή Αυγή που αγαπούν την πατρίδα; Ναι την αγαπούν αλλά με ένα τρόπο εριστικό. Είναι η πατρίδα και όλοι οι άλλοι είναι... Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου γιατί αγαπάει όλες τις πατρίδες του κόσμου».

«Ο ελληνικός λαός είναι πιο υπεύθυνος από όλες τις κυβερνήσεις. Καμία κυβέρνηση από το 1944 μέχρι το 1992, που πάλι εγώ ως βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας επέβαλα τον όρο Mακεδονία κι έγινε μετά δεκτό και από το συμβούλιο των αρχηγών. Πώς να δεχτούν αυτοί πως ένας παλιός κομμουνιστής, αριστερός είναι τόσο πατριώτης; Δεν καταλαβαίνουν όταν εμείς παλεύαμε με τον ΕΛΑΣ ήμασταν υπερπατριώτες» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

 
Ελλάδα
22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Οι χρυσαυγίτες δεν είναι εριστικοί,απλά καυγατζήδες δηλαδή.Δε φορτώνουν λίγο παραπάνω,όταν γίνεται κουβέντα για εθνικά ζητήματα.Είναι βαθιά ρατσιστές.Και πώς λέμε δημοκρατία;Καμία σχέση.Το έχουν δείξει ασκώντας βία.Το έχουν δείξει με τη συμπεριφορά τους στο κοινοβούλιο.Συμφωνώ,ότι το συλλαλητήριο δεν μπορεί να ακυρωθεί από τη παρουσία τους ή να χαρακτηριστεί από αυτή.Μην ξεχνάμε όμως και τα βασικά.Δεν μπορεί η αγάπη για τη χώρα μας,να δικαιολογεί κάθε συμπεριφορά.
Συμφωνώ απόλυτα και απλά να προσθέσω:ασχέτως πολιτικής προτίμησης γενικά δεν είμαστε πολύ δημοκράτες εδώ στο Ελλάντα.Από τους αναρχοταλιμπάν που τα σπάνε, στους απλούς παραβάτες κάθε νόμου και κανονισμού στην καθημερινότητά μας, μέχρι τους ΧΑίτες που ουγκανίζουν ομαδόν.
Η "αριστερα" παλευε παντα με δυο θηρια, τον διεθνισμο (λες και υπηρχε) και τον πατριωτισμο, γι αυτο μπερδευνταν παντα. Ο Σταλιν ονομασε την μαχη εναντια στο Χιτλερ "Μεγαλο Πατριωτικο Πολεμο", οχι μεγαλο σοσιαλιστικο η κομουνιστικο πολεμο. Το ιδιο ονομαζε το ΕΑΜ κ ΕΛΑΣ την αντισταση εναντια στο φασισμο του Μουσολινι και το Γερμανικο, τοτε, ναζισμο. Μαχωνταν πατριωτικα κανωντας παραλληλα διεθνισμο, δυο καρπουζια σ ενα χερι! Η αριστερα εχει επισης και θρησκευτικες ριζες, ο σοσιαλιστης θυσιαζεται για καποιο χρυσο μελον, τον κομουνισμο, οπου λοι θα ειμαστε ισιοι κ.λπ.Ο καλος χριστιανος θυσιαζεται σ αυτη τη ζωη για να παει στον παραδεισο, ο τζιχαδιστης θυσιαζι και θυσιαζεται στο ονομα του Αλαχ, κι αυτος για ενα παραδεισο παει, και για μια πατριδα, οπως αυτος την καταλαβε. Εθνικιστες, θρησκοι και σοσιαλιστες παντος ειδους εχουν πολλα κοινα, στις "δυσκολες" στιγμες, δηλ. οταν αμφισβητουνται, γινονται ενα!Ο Μικης θα πρεπει να κριθει, κυρια, απο το μουσικο εργο του, που και που ομως λεει και κατι καλο. Οπως ολοι μας... Σημ.Με εθνικηστες δεν εννοω αυτους που αγαπουν τον τοπο, την πατριδα τους, αλλα αυτους που "εμπλουτιζουν" το νοημα Πατριδα, με μυστικισμους, μισαλοδοξιες και αλλα που κουβαλανε οι ιδιοι.
Δεν θα σταθώ στο Μίκη, καθώς ο καθένας από εμάς έχει τη δικιά του πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση, θα σταθώ σε ορισμένους σχολιαστές της LiFO που λίγους μήνες πριν ονόμαζαν τον Μίκη γεροξεκούτη, και τώρα τον υμνούν... όπου φυσάει ο άνεμος :)
Ο Μίκης πριν κάνα δυο χρόνια έλεγε πως οι ΧΑυγίτες είναι κακέκτυπα του χιτλερισμού. Σήμερα έγιναν εριστικοί πατριώτες. Τότε κατακεραύνωνε την θεωρία των δύο άκρων,σήμερα μιλάει για αριστερό φασισμό. Ο Φλωράκης έλεγε πως ο Μίκης είναι τεράστιος πολιτιστικά,αλλά είναι πολιτικό εκκρεμές. Ε το ίδιο ισχύει και για τους νυν υποστηρικτές-πρώην κατήγορους.
Βερντεντέ φαντάζομαι θυμάσαι να υπερασπίζεσαι τον Μίκη Θεοδωράκη στο παρελθόν. Τώρα ξαφνικά αμφιβάλλεις για το πολιτικό του κριτήριο. Άντε να τσούζει τους Συριζαίους που τον είχαν σημαία....εσύ τώρα ανακάλυψες ότι ο Μίκης είναι κουκουρούκου; ===
Απέναντι σε τύπους σαν και σένα δεν θα πάψω να τον υπερασπίζομαι. Δεν θα πάψω να τον υπερασπίζομαι απέναντι σε ανθρώπους που μέχρι χθες τον βριζανε και σήμερα του δίνουν συγχαρητήρια. Δεν θα πάψω να τον υπερασπίζομαι απέναντι και στον ίδιο του τον εαυτό εν τέλει. Περί αυτού πρόκειται,της διάσωσης του πολιτισμικού Μίκη και του έργου του που έχει πολιτικές προεκτάσεις και δεν γίνεται να το καπηλεύεται κάθε καρυδιάς καρύδι. Εσύ θυμάσαι που τον έβριζες;
Μόνο στην Ελλάδα κουμουνισμος και πατριωτισμός δεν πάνε μαζί. Μόνο στην Ελλάδα ο πατριωτισμός είναι συνώνυμο του φασισμού και τα σοσιαλιστικά ιδεώδη εξ ορισμού το αποτελεσματικο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του.(το κόμμα του Αδόλφου ήταν σοσιαλιστικό-εργατικό, η ταμπέλα δεν σώζει το μαγαζί) Ρωσία, Κίνα, Κούβα, με τους αμφιλεγόμενους έστω αριστερούς ηγέτες, ας τολμούσε ή ας τολμήσει ακόμη και σήμερα κάποιος να ξεστομίσει κάτι σε βάρος του έθνους. Ο Τσαβες φορούσε φόρμες με τα εθνικά χρώματα της χώρας του. Το ίδιο και ο Φιντέλ Καστρο. Εδώ αν κρατήσω την σημαία μου είμαι καρναβάλι, γραφικός, φασίστας.PS: είναι πολύ λεπτή η γραμμή που χωρίζει την πολιτική ορθότητα από την ψιλοκομμένη ανοησία.
Η χώρα υπάρχει αυτή τη στιγμή για να παράγει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό προς εξαγωγή (παρά την χρεοκοπία και ενώ το σύστημα υγείας είναι σε διάλυση δημιουργούνται συνεχώς νέα πανεπιστημιακά τμήματα) ενώ εισάγει εργατικό δυναμικό από την ανατολή, πως θα μπορούσε να επιτρέπεται ο πατριωτισμός; Οι πατριώτες δεν αφήνουν παραλίες, λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια ενέργεια και φυσικούς πόρους σε ξένα χέρια. Επίσης οι πατριώτες συνήθως είναι πιο ενωμένοι (τους ενώνει μία ιδέα) και πιο διεκδικητικοί.
Είστε ανιστόρητοι,αρκείστε σε ευκολοχώνευτα σχήματα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είστε επικίνδυνοι. Γιατί σήμερα δεν είστε φασίστες,η φασιστικοποίηση σας όμως έχει αρχίσει. Και δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη σας για την πατρίδα. Διάβασε την απολογία του Μπελογιάννη κι έλα ξαναπές αν κομμουνισμός και πατριωτισμός πάνε μαζί και τι είδους "πατριωτισμό" 3 μέρες τώρα ασπάζεστε. Άιντε μας πρήξατε ότι σας παρεξηγήσαμε επειδή σας την λέμε πως ήσασταν πλάι πλάι με φασίστες κι αυτό δείχνει ανοχή κι ότι η βάση πάνω στο οποίο χτίστηκε το συλλαλητήριο δεν είχε καμία σχέση με την ουσία
Αδερφέ ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε πριν απο 75 χρόνια. Εσύ φρονείς ότι η σημερινή αριστερά είναι απευθείας απόγονος του Μπελογιάννη και ότι η στάση του ΚΚΕ έναντι του Πλουμπίδη και του Μπελογιάννη, η 17Ν, ο ΣΠΦ, και όλα τα αριστερά κόμματα και γκρουπούσκουλα (από Σύριζα και ΛΑΕΝ μέχρι Ανταρσύα και ΚΟΕ) δεν την έχουν επηρεάσει;Αν ναι, κι εγώ είμαι απευθείας απόγονος του Πλάτωνα και του Μεγαλέξαντρου.Επίσης θα ήταν ευκτέο να μειώνατε και αυτό το "φασίστες", "φασισμός", "φασιστικοποίηση" κτο. Κούρασε.
Δεν θυμάμαι το ΚΚΕ να έπαψε να μιλάει ποτέ για πατρίδα. Το πως την ορίζει όμως το ΚΚΕ και πως την ορίζουν οι δεξιοί αλλά και διάφοροι "αριστεροί" δεν έχουν σχέση. Δεν είμαι εγώ αυτός που μιλάει για αριστερούς και κόκκινους φασίστες. Όταν μιλάω για φασισμό μιλάω για φασισμό. Όταν μιλάω για φασιστικοποίηση μιλάω για το πώς μια ολόκληρη κοινωνία σιγά σιγά μετατοπίζεται προς τέτοιες θέσεις είτε ενεργά είτε μέσω της ανοχής ,όπως έγινε και στην ναζιστική Γερμανία. Και ρόλο σε αυτό παίζει και το συνεχές μπουρδούκλωμα-συγχωροχάρτι ουσιαστικά- με την θεωρία των δύο άκρων. Οπότε μήπως να το μειώσετε εσείς γιατί κουράσατε;
Άσε ήσυχο τον Μπελογιάννη. Αυτός έμεινε πιστός στα πιστεύω του και στις αρχές του μέχρι τέλους. Δεν τα γύρισε μετά από 17 ολόκληρες ώρες «διαπραγμάτευση»με τους βασανιστες του, δεν υπέγραψε ο,τι του λέγανε, δεν πρόδωσε και δεν πέταξε σαν λεμονόκουπες πρώην συντρόφους του, δεν παρίστανε τον αριστερό βυθίζοντας στη φτώχεια το λαο. Αστον ήσυχο.
@nilospipΦίλε,δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ. ΚΚΕ είμαι. Και δεν θυμάμαι να υπέγραψε τίποτα το ΚΚΕ,ούτε να "διαπραγματεύτηκε" τίποτα. Κατά τα άλλα μαζί σου ότι δεν πρέπει να μαγαρίζουν τον Μπελογιάννη οι ΣΥΡΙΖΑίοι.
@ βερνιΞέρετε, το ΚΚΕ δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Κόκκινος φασισμός υπάρχει (πχ νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, όλα τα κιλά όλα τα λεφτά) και τα τελευταία χρόνια έχει κοστίσει στην Ελλάδα πολύ περισσότερο από τον μαύρο φασισμό.Ξέρετε ο Β ΠΠ έχει λήξει εδώ και 80+ χρόνια. Ή αλλιώς το ΚΚΕ έχει να φανεί εθνικά χρήσιμο (ειλικρινά το ευχαριστούμε για όση φθορά προξένησε στον κατακτητή αν και έχει υπερεκτιμηθεί) για κοντά έναν αιώνα.Ξέρετε όταν κάποιος προσπαθεί να σας βγάλει από του Μουσείο των Ιδεών όπου ζείτε δεν είναι μπουρδουκλωμα ή συγχωροχάρτι. Είναι παράκληση να συμβαδισουμε στο 2018 χωρίς να επιστρέφουμε ασταματητα στο Βίτσι και στο Γράμμο ή στον Μελιγαλά.Για ποιο ΚΚΕ λέτε ότι πάντα έλεγε τα ίδια για την πατρίδα; Το Εσωτερικού ή το Εξωτερικού; Διότι αν ενθυμουμαι καλά ο Ζαχαριάδης ήταν στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού. Από την ΕΣΣΔ επαιρνε εντολές και εκεί αναφερόταν.
Καθημερινά άπαντες πάμε πλάι πλάι με φασιστες...όλοι έχουν από έναν συγγενή,συνάδελφο γνωστό η γείτονα που είναι φασιστοειδές και του δίνουν άφεση μαλακιών γιατί η πραγματική σύγκρουση δεν συμφέρει και κοστίζει κοινωνικά και οικονομικά...οποίος ψάχνει για φασιστες να μην κουραστεί και πολύ ψάχνοντας, ας ασχοληθεί με τον περίγυρο του...έτσι θα καθαρίζαμε από τα ναζιστικα σιχάματα, αλλά είπαμε...αυτή η σύγκρουση πονάει...προσωπικά διαφωνώ με τα συλλαλητήρια γιατί πιστεύω ότι δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους...όπως και με τις πορείες..αν θέλεις να πιέσεις κάποιον πρέπει να τον πονέσεις στην τσέπη..μην καταναλώσεις απολύτως τίποτα για ένα μήνα και θα δεις πως θα κάτσει να συζητήσει μαζί σου..αλλά αυτό πονάει γιατί είμαστε πάνω απ όλα καταναλωτές και μετά όλα τα αλλά.οσο για τον Μικη όπου χαρά και η Βασίλω πρώτη..
δυο καλες αναλυσεις εδω http://ardin-rixi.gr/archives/206966 και εδω http://www.liberal.gr/arthro/189011/apopsi/stili-alatos/antipatriotismos-mia-pempti-falagga-pliromeni-me-ekatommuria-dolaria-kai-euro.html απο 2 ανθρωπους με ιστορια στην αριστερα.Μεταπτυχιακα εδρες λαιφσταιλ, μια μπιζνα που κρατησε πολλα χρονια και εκανε ευκολες καριερες.
Δεν είναι ο μόνος...Από τον Καραμπελιά στον Κύρκο και από τον Λαζαρίδη στον Λεντάκη είναι πολλοί οι αριστεροί που είπαν φτάνει. Ότι η χώρα είναι πιο σημαντική από μια ταυτότητα αυταρέσκειας.Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο που η αριστερά θα δει τη φάτσα της στον καθρέφτη και θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ντουγρού για τη δικτατορία του προλεταριάτου με βίαιη εξέγερση ή ότι ο εμφύλιος έχει λήξει και ότι με δημοκρατικά μέσα (ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΒΙΑ) θα παίξει το παιχνίδι εντός των δημοκρατικών ορίων.