Ισπανοί χάκερς εξαπάτησαν επιχείρηση στην Ελλάδα και έκλεψαν 10.000 ευρώ

Ισπανοί χάκερς εξαπάτησαν επιχείρηση στην Ελλάδα και έκλεψαν 10.000 ευρώ Facebook Twitter
0

Ισπανοί χάκερς κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν βορειοελλαδίτικη επιχείρηση, από την οποία απέσπασαν 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η απάτη έγινε με τη μέθοδο «Business E-mail Compromise».

Ειδικότερα, οι δράστες απέκτησαν παράνομη πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας εταιρίας που προμηθεύει την παθούσα επιχείρηση, πείθοντας τους υπεύθυνους της δεύτερης ότι η αλληλογραφία που αντάλλασσαν προερχόταν από τους νόμιμους προμηθευτές τους.

Στη συνέχεια, μεταβάλλοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου η βορειοελλαδίτικη εταιρία έπρεπε να καταβάλει το αντίτιμο των υποτιθέμενων συναλλαγών, οι τρεις κατηγορούμενοι κατάφεραν να αποσπάσουν το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Μόλις έγινε αντιληπτή η απάτη, οι υπεύθυνοι της παθούσας επιχείρησης απευθύνθηκαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Β. Ελλάδος, ενώ ακολούθησε ηλεκτρονική έρευνα κατά την οποία εντοπίστηκαν τα ψηφιακά ίχνη των εμπλεκόμενων προσώπων.

Στη συνέχεια, και στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τις διωκτικές αρχές της Ισπανίας, οι τρεις δράστες, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εξαπάτηση εταιριών με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Μέρος του ποσού που απέσπασαν οι δράστες επιστράφηκε στην εταιρία, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ η διαδικασία για την επιστροφή των υπόλοιπων χρημάτων είναι σε εξέλιξη.

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος τριών κατηγορούμενων, για απάτη μέσω διαδικτύου, και υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ