Γερμανικός Τύπος για το συλλαλητήριο: Οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν τον όρο Μακεδονία

Γερμανικός Τύπος για το συλλαλητήριο: Οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν τον όρο Μακεδονία Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Στο χθεσινό ογκώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και στο Σκοπιανό αναφέρεται ο Γερμανικός Τύπος.

 

«Στη διαδήλωση καλούσαν ακροδεξιές οργανώσεις, καθώς και οργανώσεις με εθνικιστικό προσανατολισμό. Τα περισσότερα ελληνικά κόμματα, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και η ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας είχαν ταχθεί εναντίον των διαδηλώσεων. Η αστυνομία υπολογίζει τον αριθμό των διαδηλωτών σε 50.000» γράφει η Die Zeit.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Tageszeitung, δεν ήταν μία νέα έκδοση του μεγάλου συλλαλητηρίου που είχε γίνει το 1992, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συνέρρεαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας υπέρ του ελληνικού χαρακτήρα της Μακεδονίας.

«Ήρθαν ωστόσο τουλάχιστον 50.000 διαδηλωτές σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι πρωτεύουσα της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας. Και ακριβώς περί αυτού πρόκειται: οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να διατηρήσει η γειτονική χώρα την ονομασία ʻΔημοκρατία της Μακεδονίαςʼ που προβλέπει στο σύνταγμά της.

Η Ελλάδα επιθυμεί να κρατήσει την ονομασία αυτή ως μέρος της ιστορικής της κληρονομιάς και επιπλέον φοβάται πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις προς την ομώνυμη επαρχία της. Τα επιχειρήματα αυτά επαναλήφθηκαν με πάθος στο συλλαλητήριο της Κυριακής. ʻΔιαδηλώστε αδέρφια μουʼ έλεγε ο ιδιαίτερα συντηρητικός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης».

Ενόψει Eurogroup η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εστιάζει στην ελληνική οικονομία και ιδίως στο ερώτημα, εάν η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει σε περαιτέρω διευκολύνσεις για το χρέος από το καλοκαίρι.

«Η Αθήνα έχει ήδη λάβει ένα μέρος των διευκολύνσεων» επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Πρόκειται για τα αποκαλούμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η παράταση αποπληρωμής των δανείων. Τα επόμενα βήματα είναι ανοιχτά. Εξαρτώνται κυρίως από τις προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί μακροπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή το πλεόνασμα στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η εξυπηρέτηση του χρέους. Η σχετική τεχνική προετοιμασία θα αρχίσει αμέσως μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σε πολιτικό επίπεδο δεν χρειάζεται επί του παρόντος κάποια συζήτηση δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ. Αυτό θα αλλάξει», σημειώνει η εφημερίδα, «το αργότερο μόλις τεθεί το ερώτημα για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM