Σεισμός

«Δεν ανεβάζω ξανά τον Phylax αν δεν βρεθούν οι βάνδαλοι», λέει ο δήμαρχος Π. Φαλήρου

«Δεν ανεβάζω ξανά τον Phylax αν δεν βρεθούν οι βάνδαλοι», λέει ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
34

«Ο Phylax δεν θα ξαναστηθεί στο Φάληρο αν δεν βρεθούν πρώτα οι ακροδεξιοί που το ρίξανε», δήλωσε αποκλειστικά στο LIFO.gr ο δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζιδάκης, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικό ακτιβισμό» και «ανθρώπους του παρακράτους».

«Μόνον αν οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη οι υπαίτιοι, ο δήμος θα εξετάσει την επιστροφή του Phylax», δήλωσε ο κ. Χατζιδάκης που αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο μεταφοράς του αγάλματος και στο γειτονικό πάρκο του Παλαιού Φαλήρου, πίσω από την μαρίνα.

Ο κ. Χατζιδάκης κατέθεσε το πρωί στην αστυνομία ενώ για τον βανδαλισμό εκκρεμεί ήδη αυτεπάγγελτη δίωξη κατά αγνώστων από τις αρχές.

«Δεν ανεβάζω ξανά τον Phylax αν δεν βρεθούν οι βάνδαλοι», λέει ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Facebook Twitter
TWITTER

«Δεν είναι δυνατόν να ξανανεβάσουμε το άγαλμα και μετά από λίγες ημέρες να πάνε και να το ξανακατεβάσουν. Δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια αυτή η δουλειά», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως, ούτως ή άλλως, ο Phylax έχει σπάσει σε αρκετά σημεία και η έκταση της ζημιάς θα πρέπει να εκτιμηθεί σε συνεννόηση με τον καλλιτέχνη Κωστή Γεωργίου.

Σε ερώτηση προς τον δήμαρχο για το τι απαντά στους πιστούς που πριν από δύο εβδομάδες διοργάνωσαν πορεία, αγιασμό και... εξαγνισμό κάτω από το άγαλμα ο κ. Χατζιδάκης λέει χαρακτηριστικά: «Δεν ασχολούμαι με παλαιοημερολογίτες».

Δεν λειτουργούσαν οι κάμερες της Τροχαίας

To LIFO.gr επικοινώνησε και με το Αστυνομικό Τμήμα του Παλαιού Φαλήρου για το αν υπάρχουν πλάνα από τις κάμερες κυκλοφορίας στο σημείο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους δράστες.

Όπως όμως μας απάντησε το τμήμα Ασφαλείας, οι κάμερες στο σημείο ενεργοποιούνται μόνο σε «ειδικές περιπτώσεις» οπότε όλα τα στοιχεία για το περιστατικό προέρχονται από τον ένα και μοναδικό αυτόπτη μάρτυρα του βανδαλισμού, τον ιδιοκτήτη μιας παρακείμενης καντίνας.

«Δεν ανεβάζω ξανά τον Phylax αν δεν βρεθούν οι βάνδαλοι», λέει ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Facebook Twitter
ΑΠΕ

Το χρονικό του βανδαλισμού - «Εικονοκλάστε και εικονομάχοι»

Στις 3:30π.μ 15 άγνωστοι «μπρατσωμένοι», όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, έφτασαν με full face μάσκες στο σημείο με ένα τζιπ και ένα μικρό φορτηγό χωρίς πινακίδες, πέρασαν σκοινιά στον Phylax και, πατώντας γκάζι, τον κατεδάφισαν.

Ο ιδιοκτήτης της καντίνας που παρατηρούσε τα πάντα από απόσταση 30 μέτρων τους ζήτησε να σταματήσουν.

Οι κουκουλοφόροι όμως ήταν ανένδοτοι και του απάντησαν με ύβρεις και απειλές.

Εκμεταλλευόμενοι τις κακές καιρικές συνθήκες και την απουσία άλλων μαρτύρων ή περαστικών που θα μπορούσαν να τους εμποδίσουν, οι άγνωστοι έριξαν το γλυπτό του Κωστή Γεωργίου, πριν διαφύγουν.

Το γλυπτό, που έχει σπάσει σε πολλά σημεία, μεταφέρθηκε σε αποθήκη από υπαλλήλους του Δήμου, έως ότου να εκτιμηθεί το μέγεθος της φθοράς.

«Δεν ανεβάζω ξανά τον Phylax αν δεν βρεθούν οι βάνδαλοι», λέει ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Facebook Twitter
SOOC

Ο αγιασμός και η «καζούρα» στο facebook

 

Πριν δύο βδομάδες τα φώτα της δημοσιότητας είχαν και πάλι στραφεί στο χαρακτηριστικό κόκκινο άγαλμα, όταν παλαιοημερολοογίτες της ενορίας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας του Φαλήρου έκαναν πορεία διαμαρτυρίας με σημαίες και εικόνες μέχρι τον Phylax, όπου οι ιερείς που οδηγούσαν τους πιστούς τέλεσαν αγιασμό και ράντισαν το γλυπτό για να το εξαγνίσουν.

Τότε, ο εφημέριος του ναού κκ Πατάπιος, παραπονιόταν με επιστολή του στον δήμαρχο Χατζιδάκη ότι το άγαλμα «θίγει το ορθόδοξο φρόνημα και προσβάλλει τη χριστιανική πίστη».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα εξωτερικά στοιχεία του Phylax δεν παραπέμπουν σε τίποτε το «σατανικό», καθώς πρόκειται για μία μορφή χωρίς κέρατα ή «δαιμονική» ουρά, με ένα μινιμαλιστικό κεφάλι χωρίς εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Αν μη τι άλλο, τα φτερά του είναι καθόλα... αγγελικά αλλά ίσως αυτό που σκανδάλισε τους ιερωμένους και τους πιστός είναι το βαθύ κόκκινο χρώμα(;).

«Δεν ανεβάζω ξανά τον Phylax αν δεν βρεθούν οι βάνδαλοι», λέει ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Facebook Twitter
TWITTER

«Είναι ένας δαίμονας, στρατιώτης του σατανά, που όχι μόνο δεν πρέπει να τιμάται αλλά πρέπει να χλευάζεται και να περιφρονείται, ως πλάσμα βλάσφημο προς τον ίδιο τον Τριαδικό Θεο (...) Αυτά τα τέρατα μόνο από σατανολάτρες αναγνωρίζονται, προσκυνούνται και λατρεύονται, έγραφε σε επιστολή προς τον δήμαρχο ο πνευματικός ταγός του ποίμνιου, ιερέας Πατάπιος που ζητούσε την άμεση κατεδάφισή του.

Οι αντιδράσεις των πιστών είχαν τότε γίνει αντικείμενο χλεύης στον Ιστό με αρκετούς χρήστες στο διαδίκτυο να οργανώνουν εκδηλώσεις υπέρ του Phylax όπως η «Κατανυκτική δοξολογία στον Σωτήρα μας Phylax» και η «Σατανιστική τελετή με ντρόγκια παρέα με τον Phylax».

Ελλάδα
34

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM