Τι είναι το μητρώο πολιτών - Πώς θα γλιτώσετε την επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες

Τι είναι το μητρώο πολιτών - Πώς θα γλιτώσετε την επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου το Μητρώο Πολιτών, το οποίο θα είναι στην ουσία μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με 1.036 υπηρεσίες Ληξιαρχείου και 325 υπηρεσίες Δημοτολογίου.

Για πολλά λοιπόν γραφειοκρατικά ζητήματα και για έγγραφα δεν θα χρειάζεται η επίσκεψη κυρίως στα ΚΕΠ.

Με αυτό το πληροφοριακό σύστημα αναμένεται να γίνουν πιο απλές ορισμένες διοικητικές διαδικασίες και δεν θα είναι αναγκαία η υποχρέωση του πολίτη να προσκομίζει πλήθος εγγράφων για απλές διοικητικές διαδικασίες.

Αναμένεται η σταδιακή κατάργηση των σχετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που ζητούνται σήμερα από τρίτους φορείς του δημόσιου με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον αναγκαία η προσφυγή στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες ή τα ΚΕΠ, για πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, όπως αντίγραφα ληξιαρχικών πράξεων, αποσπάσματα οικογενειακής μερίδας, κ.λπ., αφού η ζητούμενη πληροφορία θα διατίθεται ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους φορείς μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής διασύνδεσης.

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες τεχνικές εργασίες, θα υπάρξει διακοπή των εργασιών ηλεκτρονικής καταχώρισης και επεξεργασίας στοιχείων δημοτολογίου/ληξιαρχείου, στις υπηρεσίες δημοτολογίων από την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου και στις υπηρεσίες ληξιαρχείου από την Τρίτη 16 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών δεν θα πραγματοποιείται καμία εγγραφή, διαγραφή, συμπλήρωση ή μεταβολή στοιχείων σε οικογενειακές μερίδες και καμία σύνταξη ληξιαρχικής πράξης, παρά μόνο στα χειρόγραφα βιβλία κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης του ενδιαφερόμενου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ