Σήμερα στο Εφετείο η κυβερνητική αίτηση ακύρωσης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό

Σήμερα στο Εφετείο η κυβερνητική αίτηση ακύρωσης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
1

Σήμερα θα εξεταστεί στο Εφετείο η αίτηση ακύρωσης ασύλου που χορηγήθηκε σε έναν από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, την οποία ζήτησε η κυβέρνηση λίγο αφότου υπήρξε η σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας.

Η αίτηση στρέφεται εναντίον τη απόφασης της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό.

Ωστόσο χθες υπήρξε ένα παράθυρο διαφορετικής επίλυσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαστούν στη χώρα μας οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μελετά το θέμα αυτό στην περίπτωση που ζητηθεί από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει η δυνατότητα εκ της ποινικής νομοθεσίας οι οκτώ Τούρκοι να δικαστούν στην Ελλάδα για τα αδικήματα που φέρεται να τέλεσαν στην αλλοδαπή.

Επίσης, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη. Κατόπιν αυτών, μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα.

Τέλος, ο κ. Κοντονής ανέφερε: «Το θέμα της έκδοσης έχει οριστικά κλείσει. Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Πολλή φασαρία για το τίποτα».

Οριστική απόφαση για την αίτηση ακύρωσης αναμένεται θα παρθεί πάντως από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και οι δύο πλευρές μπορούν να ασκήσουν έφεση επί της όποιας απόφασης.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάβημα της Αθήνας στην UNESCO για τη Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί

Πολιτισμός / Διάβημα της Αθήνας στην UNESCO για τη Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί

Εκφράζονται οι έντονες ανησυχίες της Ελλάδας για τις επιπτώσεις της μετατροπής σε τζαμί όσον αφορά στη φθορά και στην αλλοίωση του μνημείου αλλά και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς
NEWSROOM