Μήνυση κατά της ΕΚΤ καταθέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης

Μήνυση κατά της ΕΚΤ καταθέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης Facebook Twitter
Φωτό: Alexandros Michailidis / SOOC
1

O πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Φάμπιο Ντεμάζι μηνύουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφο σχετικά με την απόφασή της να «παγώσει» τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών το 2015, κατόπιν της οποίας οι επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί περιορισμοί (capital controls).

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Ντεμάζι, ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει το νομικό σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η απόφαση.

Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ έφερε την τότε ελληνική κυβέρνηση σε αρκετά πιεστική θέση, καθώς η επιβολή των capital controls της άφησε ελάχιστα περιθώρια να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της, καταλήγοντας τελικά σε συνθηκολόγηση και με τον Γιάνη Βαρουφάκη να παραιτείται από τη θέση του ΥΠΟΙΚ.

«Με τον περιορισμό της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ώστε να επιβληθούν περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και ιδιωτικοποιήσεις, η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της» σημείωσε ο κ. Ντεμάζι.

Οι Βαρουφάκης και Ντεμάζι αρχικά ζήτησαν από την ΕΚΤ να τους επιτρέψει την πρόσβαση στο έγγραφο, αλλά, μετά την άρνηση της Τράπεζας, στράφηκαν προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να λάβουν το έγγραφο.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η νομική γνωμοδότηση προηγήθηκε της απόφασης για την παύση της χρηματοδότησης, κατά τουλάχιστον δύο μήνες. Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να μην την αποκαλύψει για προστασία των νομικών της συμβούλων και των εσωτερικών διαδικασιών της.

«Υπάρχει ένα ύψιστο δημόσιο συμφέρον στο να γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ ζύγισε διαφορετικούς στόχους μεταξύ τους και πως οι ίδιοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο» αναφέρει στη μήνυση ο δικηγόρος των Βαρουφάκη και Ντεμάζι.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
"Υπάρχει ένα ύψιστο δημόσιο συμφέρον στο να γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ ζύγισε διαφορετικούς στόχους μεταξύ τους και πως οι ίδιοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο"Χωρις να ειμαι νομικος, το γεγονος οτι η Ελλαδα αντι να τηρησει τις νομικες δεσμευσεις της ή να αποδεχτει την παραταση του δευτερου μνημονιου, προτιμησε μια εβδομαδα αργοτερα να κανει ενα γελοιο δημοψηφισμα και να χορευει στο Συνταγμα, δικαιολογει τις ενεργειες της ΕΚΤ.Μηνυση στον εαυτο του θα κανει αραγε ποτε ο κος Γιανης ή θεωρει πως τα εκανε ολα πολυ σουπερ και γουαου;