Εξέλιξη «βόμβα»: Σενάριο και ενδείξεις για δολιοφθορά στο Αγία Ζώνη

Εξέλιξη «βόμβα»: Σενάριο και ενδείξεις για δολιοφθορά στο Αγία Ζώνη Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Μια πληροφορία που αν επιβεβαιωθεί αναμένεται να προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις μετέδωσε πριν από λίγο ο ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων υπάρχουν ενδείξεις πως το πλοίο Αγία Ζώνη φέρει σημάδια που ίσως υποδεικνύουν δολιοφθορά.

Το πλοίο το οποίο πλέον έχει ανελκυστεί οδηγήθηκε το μεσημέρι με τη βοήθεια ρυμουλκών σε ναυπηγείο στα Αμπελάκια Σαλαμίνας όπου φυλάσσεται επι 24ωρου βάσεως από στελέχη του λιμενικού σώματος.

Ο ΣΚΑΪ κάνει λόγο για σενάριο δολιοφθοράς που εγείρουν οι πρώτες αυτοψίες στο «κουφάρι» του πετρελαιοφόρου. Τα πρώτα ευρήματα των δυτών και του πραγματογνώμονα καταδεικνύουν ότι υπάρχουν ζημιές σε δύο ξεχωριστά σημεία του σκάφους, ένα ρήγμα στη δεξιά πλευρά που μπορεί να προκλήθηκε από τα βράχια όπου «κάθισε» το σκάφος κι ένα χτύπημα στην αριστερή βαρδιόλα (θέση σκοπιάς), το οποίο σύμφωνα με όσα είναι γνωστά δεν είχε επαφή με βράχια.

Ωστόσο σημειώνεται πως έως τώρα δεν υπάρχει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα και οι έρευνες ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του ναυαγίου συνεχίζονται. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως αρκετές πληροφορίες για το σενάριο δολιοφθοράς προέρχονται και από ανθρώπους που πρόσκεινται στον πλοιοκτήτη, ο οποίος έχει συμφέρον να αποδείξει ότι το ναυάγιο οφείλεται σε κακόβουλη πράξη, καθώς θα αποφύγει ποινικές ευθύνες και θα μπορεί να απευθυνθεί σε διεθνές ταμείο για αποζημίωση.

Σύμφωνα δε με το protothema.gr η πλευρά του πλοιοκτήτη του δεξαμενόπλοιου αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί και να είχε τοποθετηθεί βόμβα στα ύφαλά του ενώ έκαναν λόγο για άνοιγμα ενός μέτρου αλλά και για λαμαρίνες που είχαν φορά προς το εσωτερικό του σκάφους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πράγματι υπάρχει βαθούλωμα σε λαμαρίνες του πλοίου με κατεύθυνση προς τα μέσα όπως επεσήμαναν κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά οι πραγματογνώμονες σε πρώτη φάση απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έχει γίνει έκρηξη.

Να σημειωθεί ότι η δικαστική έρευνα της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια της 5ης ανακρίτριας Πειραιά, η οποία έχει ορίσει πραγματογνώμονα για την υπόθεση του ναυαγίου, ενώ δύτες της αναδόχου εταιρείας πραγματοποίησαν σήμερα μία τελευταία βιντεοσκόπηση του πλοίου και του βυθού όπου βρισκόταν εδώ και δυόμισι μήνες.

Η πλευρά της πλοιοκτήτριας εταιρείας, για τη βύθιση του πλοίου δεν είχε αποκλείσει από την αρχή ως αιτία του ναυαγίου την πιθανότητα κάποιας δολιοφθοράς.

Σύμφωνα και με το τηλεγράφημα του AΠΕ υπάρχουν πληροφορίες ότι στο πάτο του "ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ" φαίνεται να διαπιστώνεται η ύπαρξη τρύπας με φορά της λαμαρίνας προς τα μέσα.


Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο, κατασκευής 1972 και με χωρητικότητα 3.205 τόνων, βυθίστηκε νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil, ενώ σε αυτό επέβαιναν δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά 11.

Πάντως, φως στα αίτια της βύθισης του "ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ", αναμένεται να ρίξουν, ο ειδικός πραγματογνώμονας που έχει οριστεί από την 5η ανακρίτρια και αναμένεται να συντάξει τη σχετική έκθεση, αλλά και οι επιθεωρητές του υπουργείου Ναυτιλίας.

Προανάκριση για την υπόθεση του ναυαγίου πραγματοποιείται ταυτόχρονα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά αλλά και την ΕΛΥΔΝΑ (Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Συμβάντων) όπου έως σήμερα έχουν καταθέσει ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος.

Δείτε φωτογραφίες από το Αγία Ζώνη μετά την ανέλκυση...>>>

http://www.lifo.gr/now/greece/170991

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ