Υπόθεση Αμίρ: O διερμηνέας καταγγέλλει πως τον πίεσαν να πει άλλα στην κατάθεσή του - Τώρα δεν ανανεώνουν τη σύμβασή του

Υπόθεση Αμίρ: O διερμηνέας καταγγέλλει πως τον πίεσαν να πει άλλα στην κατάθεσή του - Τώρα δεν ανανεώνουν τη σύμβασή του Facebook Twitter
Ο Αμίρ με το ταμπελάκι του σχολείου στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ενώ είχε κληρωθεί να γίνει σημαιοφόρος
5

Σε επώνυμη καταγγελία στη LiFO προχώρησε ο Ρασόλ Σουλεϊμάν, διερμηνέας μεταξύ της οικογένειας του 11χρονου Αμίρ Χουσέιν Ιμέντια από το Αφγανιστάν και του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή τη μη ανανέωση της σύμβασής του με το πρόγραμμα που ολοκληρωνόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Όπως υποστηρίζει ο Σουλεϊμάν, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτελούσε χρέη διερμηνέα καθ' όλη τη διάρκεια της περιβόητης υπόθεσης με τη σχολική παρέλαση, την κλήρωση και τη σημαία, η σύμβασή του δεν πρόκειται να ανανεωθεί, παρότι τον είχαν διαβεβαιώσει προφορικά για το αντίθετο. Ο ίδιος συσχετίζει τη συγκεκριμένη απόφαση με το θέμα του Αμίρ.

Ενδιαμέσως, με είχαν καλέσει ξανά στο γραφείο του προγράμματος. Εκεί είχαμε μια συζήτηση με τη συντονίστρια του προγράμματος και τη δικηγόρο σχετικά με την κατάθεσή μου. Μου είπαν ξεκάθαρα να δηλώσω στην επιτροπή που θα εξέταζε τη μαρτυρία μου ότι η μητέρα του Αμίρ δεν αντέδρασε μετά τη δεύτερη κλήρωση και συμφώνησε το παιδί της να κρατήσει την ταμπέλα του σχολείου

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πριν από μερικές μέρες τον κάλεσαν «στο γραφείο του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο του Δήμου Αθηναίων και με ενημέρωσαν ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή μου, παρότι μου είχαν πει προφορικά ότι θα ανανεωνόταν. Δεν μου ανακοίνωσαν τον λόγο, μου είπαν απλώς ότι ήταν απόφαση της διοίκησης. Όμως, λιγότερο από 15 ώρες αργότερα, την επόμενη μέρα το πρωί, με πήραν τηλέφωνο από το υπουργείο Παιδείας –έτσι συστήθηκαν– κάποιοι εκπαιδευτικοί που είχαν εντολή από το υπουργείο για προκαταρκτική εξέταση και με κάλεσαν να πάω να καταθέσω ως βασικός μάρτυρας. Τότε υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι γι' αυτόν το λόγο δεν ανανεώθηκε η σύμβασή μου».

Υπόθεση Αμίρ: O διερμηνέας καταγγέλλει πως τον πίεσαν να πει άλλα στην κατάθεσή του - Τώρα δεν ανανεώνουν τη σύμβασή του Facebook Twitter
Ο Αμίρ στο σπίτι του τη μέρα που άγνωστοι διέπραξαν επίθεση ρατσιστικού μίσους

Όταν του ζητάω να γίνει πιο σαφής, λέει: «Μου ζήτησαν να πάω στις 22 του μήνα (σ.σ. του Νοέμβρη) να καταθέσω στην επιτροπή (σ.σ. η επιτροπή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση). Πήγα εκεί και ζήτησα αναβολή επειδή είχα ένα ιατρικό θέμα. Ενδιαμέσως, με είχαν καλέσει ξανά στο γραφείο του προγράμματος. Εκεί είχαμε μια συζήτηση με τη συντονίστρια του προγράμματος και τη δικηγόρο σχετικά με την κατάθεσή μου. Μου είπαν ξεκάθαρα να δηλώσω στην επιτροπή που θα εξέταζε τη μαρτυρία μου ότι η μητέρα του Αμίρ (σ.σ. Αρζού Χιματιάν) δεν αντέδρασε μετά τη δεύτερη κλήρωση και συμφώνησε το παιδί της να κρατήσει την ταμπέλα του σχολείου, κάτι που δεν έχει γίνει. Όταν αρνήθηκα να καταθέσω αυτό που ήθελαν, με πίεσαν, κατά κάποιον τρόπο, και μου είπαν ότι δεν μετέφερα την αντίδραση της μάνας στον κοινωνικό λειτουργό. Μου είπαν ότι αν το ήξεραν θα είχαν κάνει πολλά πράγματα».

Ο Ρασόλ Σουλεϊμάν επιμένει ότι μετέφερε με σαφήνεια την αντίδραση της μητέρας του Αμίρ στον κοινωνικό λειτουργό και υποστηρίζει πως αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει και η ίδια. Επιπλέον, σκοπεύει να υποβάλλει την παραίτησή του από το Πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο πριν τη λήξη της σύμβασής του.

Στη συνέχεια της συνομιλίας μας του ζητάω να προβεί σε μια εξιστόρηση των γεγονότων που προηγήθηκαν της παρέλασης, από τη δική του σκοπιά.

Υπόθεση Αμίρ: O διερμηνέας καταγγέλλει πως τον πίεσαν να πει άλλα στην κατάθεσή του - Τώρα δεν ανανεώνουν τη σύμβασή του Facebook Twitter
Ο Ρασόλ Σολεϊμάν με τη μητέρα του Αμίρ, Αρζού Χιματιάν.

«Στις 5 Οκτωβρίου, στις 14:00 το μεσημέρι, βρισκόμουν στο γραφείο της κοινωνικής λειτουργού. Ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της κλήρωσης από το σχολείο κι εγώ πήρα στη συνέχεια τηλέφωνο τη μητέρα του Αμίρ και της είπα ότι ο γιος της θα ήταν σημαιοφόρος. Ενθουσιάστηκε. Στη συνέχεια τη ρωτήσαμε αν έχει πρόβλημα να πάει το παιδί της στην εκκλησία και είπε ότι δεν έχει απολύτως κανένα. Μέσα σε δέκα λεπτά, όμως, ο διευθυντής είχε προχωρήσει σε δεύτερη κλήρωση. Εγώ επέμεινα ότι είναι νόμος του κράτους και δεν μπορεί να γίνει άλλη κλήρωση».

Όπως εξηγεί, αφότου έγινε η δεύτερη κλήρωση, αποφασίστηκε ο μικρός Αμίρ να πάρει την ταμπέλα. Ο ίδιος λέει ότι δεν ξέρει ποιος έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Συνεχίζοντας την αφήγησή του, τονίζει: «Πήρα ξανά τηλέφωνο τη μητέρα του Αμίρ και της είπα ότι του αφαιρέθηκε η σημαία. Αντέδρασε πολύ άσχημα και μας είπε ότι δεν θέλει το παιδί να κρατήσει την ταμπέλα. Την ίδια μέρα, στις 4 το μεσημέρι, βρεθήκαμε στο διαμέρισμα όπου μένει η οικογένεια. Δεν αναφέραμε καν την υπόθεση, όμως η μητέρα μάς ρώτησε πώς έγινε και μέσα σε δέκα λεπτά τού πήραν πίσω τη σημαία και του έδωσαν την ταμπέλα. Ο κοινωνικός λειτουργός της είπε "θα σας απαντήσουμε τις επόμενες μέρες".

Στις 11 Οκτωβρίου ξαναπήγαμε γι' ακόμα μία φορά στο σπίτι της οικογένειας του Αμίρ. Ο κοινωνικός λειτουργός την ενημέρωσε ότι το παιδί θα κρατούσε τελικά την ταμπέλα του σχολείου. Πάλι η μαμά αντέδρασε, όμως η απάντηση του κοινωνικού λειτουργού ήταν ότι ο διευθυντής έχει ευθύνη για τη δεύτερη κλήρωση και πως δεν είναι στα χέρια του Δήμου Αθηναίων. Η μαμά κράτησε το αποτέλεσμα της πρώτης κλήρωσης. Ήταν σίγουρη και επέμενε ότι είναι νόμος του κράτους και ότι δεν μπορεί να τον αλλάξει κανείς μέχρι την τελευταία μέρα των παρελάσεων. Στη συνέχεια έδωσε το θέμα στη δημοσιότητα».

Υπόθεση Αμίρ: O διερμηνέας καταγγέλλει πως τον πίεσαν να πει άλλα στην κατάθεσή του - Τώρα δεν ανανεώνουν τη σύμβασή του Facebook Twitter
Ο Αμίρ συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα μετά την επίθεση

Η θέση του Δήμου Αθηναίων - Τι λένε ο αντιδήμαρχος Λευτέρης Παπαγιαννάκης και η project manager του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Δήμος Αθηναίων στις 8/11 για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το προσωπικό του προγράμματος στην περίπτωση του Αμίρ είχε ενημερώσει το σχολείο για τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας ως προς τη συμμετοχή του μαθητή ως σημαιοφόρου στην παρέλαση. Πέραν αυτού δεν είχε καμία περαιτέρω αρμοδιότητα και ευθύνη για τις ενέργειες του σχολείου». Επιπλέον, είχε ζητήσει από την πολιτεία τη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης.

Επικοινώνησα με τον αντιδήμαρχο Μεταναστών, Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης Λευτέρη Παπαγιαννάκη και ζήτησα τη δική του άποψη περί των όσων υποστηρίζει ο Ρασόλ Σουλεϊμάν.

«Το Πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης του Δήμου Αθηναίων έκανε τη δουλειά του όπως έπρεπε, ενημέρωσε όλες τις πλευρές για τα δεδομένα της κλήρωσης με τη σημαία και το τι σημαίνει αυτό, όμως ο διευθυντής του σχολείου προέβη σε μια ενέργεια η οποία είναι υπό διερεύνηση, μέσω ΕΔΕ. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε θέματα που αφορούν την ΕΔΕ, όμως θεωρούμε ότι η δουλειά που έκανε το πρόγραμμα ήταν αυτή που έπρεπε να είναι».

Με τη σειρά της, η κ. Σάνυ Παρασκευοπούλου, project manager του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο του δήμου, σε δήλωσή της αναφορικά με τη μη ανανέωση της σύμβασης του Ρασόλ Σουλεϊμάν, ανέφερε στη LiFO: «Τα μέλη του προγράμματος έχουν συμβάσεις που λήγουν στο τέλος του χρόνου. Σε αυτήν τη φάση γίνεται αξιολόγηση για τις συμβάσεις που θα ανανεωθούν σύμφωνα με τις ανάγκες του προγράμματος. Η σύμβαση του Σουλεϊμάν Ρασόλ είναι μεταξύ εκείνων που δεν θα ανανεωθούν. Του ανακοινώθηκε εγκαίρως και του εξηγήθηκαν οι λόγοι, που ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχουν με την υπόθεση "Αμίρ". Όσον αφορά την υπόθεση, ο δήμος με ανακοίνωσή του έχει αποσαφηνίσει τη θέση του και βρισκόμαστε εν αναμονή του πορίσματος».

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα η μητέρα του Αμίρ καταθέτει στην προκαταρκτική εξέταση, ενώ αύριο, Τρίτη, αναμένεται να καταθέσει και ο κ.Ρασόλ Σουλεϊμάν.

Η LiFΟ ανέδειξε την υπόθεση του Αμίρ και παρακολουθεί τις εξελίξεις από την πρώτη στιγμή. Θα επανέλθουμε μόλις έχουμε νεότερα.

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελικά δεν παρέλασε με την ελληνική σημαία ο Αμίρ - Έκαναν άλλη κλήρωση και του έδωσαν την ταμπέλα

Ελλάδα / Τελικά δεν παρέλασε με την ελληνική σημαία ο Αμίρ - Έκαναν άλλη κλήρωση και του έδωσαν την ταμπέλα

Η μητέρα του μαθητή από το Αφγανιστάν λέει πως τη ρώτησαν αν το παιδί μπορεί να πάει στην εκκλησία και την ίδια μέρα της είπαν ότι η κλήρωση έχει ακυρωθεί
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Μέσα από την υπόθεση του Αμιρ μάθαμε τα παρακάτω:1.Αν είσαι πέμπτη δημοτικού μπορείς να σηκώσεις τη σημαία στην παρέλαση.2. Οι φασίστες που έκαναν την επίθεση στο σπίτι δεν μπορούσαν να γράψουν με σωστή ορθογραφία και συντακτικό την πρόταση ''Φύγε από δω στο χωριό σου, φύγε'', αλλά είχαν διαβάσει αρκετά ώστε να ονομάσουν την οργάνωσή τους Κρυπτεία.3.Όταν πετάς μπουκάλι μπύρας μέσα σε δωμάτιο τα γυαλιά δε σπάνε και διασκορπίζονται αλλά παραμένουν συγκεντρωμένα σε ένα σημείο.
Και όλα αυτά για να δώσει ο πρωθυπουργός την Ελληνική σημαία (!) σε έναν 11χρονο Αφγανό και να επικοινωνήσει μία εξαιρετικά δυνατή εικόνα–πρόσκληση στους απανταχού κατατρεγμένους να ταξιδέψουν καμιά 10αριά χώρες– στις οποίες δεν βολεύονται να βρουν καταφύγιο και να μας έρθουν.Είναι που τα σχολεία/νοσοκομεία/επιδόματα είναι υπέρ αρκετά για εμάς και είπαμε να τα μοιραστούμε.
Φυσικά. Οπως εξάλλου είναι πασίγνωστο ότι, για ένα καλό σχολείο και νοσοκομείο, για ένα κάποιο επίδομα, όλοι οι Ελληνες είναι έτοιμοι να διασχίσουν (συχνά με τα πόδια) εμπόλεμες ζώνες, ναρκοπέδια, βουνά, ποτάμια, πολλά σύνορα λαθραία, τρικυμισμένες θάλασσες πάνω σε καρυδότσουφλα και να στοιβαχτούν σε κοσμικά θέρετρα όπως της Μόριας και της Ειδομένης... Λίγο περισσότερη ταλαιπωρία απ' ό,τι οι ουρές του Μπλακ Φράιντεϋ, αλλά ρε παιδί μου, αξίζει πραγματικά τον κόπο...