Τι εκτιμά ο σεισμολόγος Βαρώτσος για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό το 2018

Τι εκτιμά ο σεισμολόγος Βαρώτσος για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό το 2018 Facebook Twitter
1

Με τη μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ οι ερευνητές μπορούν πλέον να προβλέψουν σεισμούς δήλωσε ο σεισμολόγος Παναγιώτης Βαρώτσος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Βαρώτσος, χαρακτήρισε στατιστική ανάλυση και όχι πρόγνωση την εκτίμηση των επιστημόνων ότι του χρόνου ενδέχεται να αυξηθούν οι ισχυροί σεισμοί λόγω της περιοδικής επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης.

Τόνισε η ομάδα ΒΑΝ έχει τη μεθοδολογία να προβλέψει το μέγεθος, την περιοχή όπου θα εκδηλωθεί το φαινόμενο, αλλά και τον χρόνο εκδήλωσής του. Όπως είπε, η δουλειά του επιστήμονα είναι να προσπαθήσει να προλάβει ή να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες ενός σεισμού.

«Κάνουμε διαρκώς μετρήσεις και όταν δούμε ότι οι εκτιμήσεις οδηγούν σε έναν σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο συγγράφουμε μια εργασία τη δημοσιοποιούμε δίνοντας τη δυνατότητα στην πολιτεία να γνωρίζει τις εκτιμήσεις μας. Η περίπτωση του Μεξικού είναι πολύ διδακτική, έγινε στο Νότο σε μια περιοχή όπου είχε εκτιμηθεί ότι είχε τη μικρότερη πιθανότητα να δώσει τέτοιους σεισμούς.

Αυτός ο σεισμός μεγέθους 8,2 ήταν ο μεγαλύτερος στη χώρα για περισσότερο από 100 χρόνια. Μάλιστα δεν έγινε σε σημεία όπου συγκλίνουν οι τεκτονικές πλάκες. Οι Μεξικανοί είχαν εκδώσει εργασία με τη μέθοδο ΒΑΝ και είχαν προειδοποιήσει για τον σεισμό».

Οι αντιλήψεις περί ασεισμικών περιοχών έχουν πλέον αλλάξει. Ο καθηγητής ανέφερε 8 σταθμούς που έχει εγκαταστήσει η ομάδα ΒΑΝ στην Ελλάδα. Όπως είπε οι σταθμοί αυτοί δεν είναι αρκετοί, ωστόσο όπως τόνισε οι μετρήσεις είναι συνεχείς. Ανέφερε μάλιστα ένα σεισμικό σήμα από τις 14 Ιανουαρίου του 2008. Το σήμα η ομάδα ΒΑΝ το έλαβε ένα μήνα πριν τον σεισμό της Μεθώνης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής μετά από ένα σήμα η ομάδα κάνει την επαλήθευση. Η πρώτη δουλειά, εξήγησε, είναι να γίνει προσδιορισμός του επίκεντρου και του μεγέθους. Στη σχετική εργασία για τον σεισμό της Μεθώνης, ο καθηγητής έδειξε την περιοχή που ανάμενε η ομάδα ΒΑΝ τον σεισμό. Έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε και τον χρόνο του σεισμού, δήλωσε ο καθηγητής Βαρώτσος.

Στην περίπτωση της Μεθώνης, όπως είπε, η πρόβλεψη ήταν κοντά στις 10 Φεβρουαρίου και ο σεισμός έγινε στις 14 του μήνα. Αυτή τη στιγμή, σήμερα και για το άμεσο μέλλον όπως είπε ο καθηγητής η ομάδα ΒΑΝ δεν έχει κάποια καταγραφή για τον ελλαδικό χώρο.

Σε ό,τι αφορά στη δημοσίευση Αμερικανών που λέει ότι το 2018 αναμένονται μεγάλοι σεισμοί στον πλανήτη ο καθηγητής Βαρώτσος είπε πως πρόκειται για μια στατιστική μέθοδο που δεν πρόκειται για πρόγνωση που δίνει περιοχή και μέγεθος. Όσον αφορά στην Ελλάδα, «αυτή τη στιγμή και για το άμεσο μέλλον, η ομάδα ΒΑΝ δεν έχει κάποια καταγραφή. Προς το παρόν, όμως, καθώς μπορεί τα δεδομένα αυτά να αλλάξουν».

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Μυκόνου για τον Πάνορμο: Από εμάς, η επιχείρηση παραμένει σφραγισμένη διότι δεν έχει άδεια

Ελλάδα / Δήμαρχος Μυκόνου για τον Πάνορμο: Από εμάς, η επιχείρηση παραμένει σφραγισμένη διότι δεν έχει άδεια

Λειτουργεί η επιχείρηση στην παραλία Πάνορμος αν και είχε σφραγιστεί από τον δήμο Μυκόνου το καλοκαίρι του 2023 - Ανύπαρκτη η επιχείρηση στο MyCoast - Τι δηλώνει στη LiFO ο δήμαρχος Μυκόνου
NEWSROOM
Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα Ορθόδοξη διακόνισσα στη σύγχρονη εποχή στην Ζιμπάμπουε

Διεθνή / Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της ορθόδοξης εκκλησίας στην Ζιμπάμπουε

Η ορθόδοξη εκκλησία αλλάζει σελίδα - Η διακόνισσα Αγγελική, η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο ιερό, σπουδάζει Γεωγραφία και Περιβαλλοντικές Σπουδές και έχει στόχο μέσα από το έργο της να προστατεύσει τον πλανήτη
NEWSROOM