Τραγωδία στη Μάνδρα: Τουλάχιστον δεκατέσσερις οι νεκροί από τις πλημμύρες - Τραυματίες και έρευνες για αγνοούμενους

Τραγωδία στη Μάνδρα: Τουλάχιστον δεκατέσσερις οι νεκροί από τις πλημμύρες - Τραυματίες και έρευνες για αγνοούμενους Facebook Twitter
8

Τραγικός είναι ο απολογισμός από την κακοκαιρία στη Μάνδρα με τουλάχιστον 14 νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους.

Τουλάχιστον δεκατρία άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, ενώ τουλάχιστον δέκα τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και πληροφορίες αναφέρουν αγνοούμενους.

Μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), μία έχει λάβει εξιτήριο και οι υπόλοιποι οκτώ παραμένουν στο Νοσοκομείο, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Ειδικότερα, ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας άνδρας ηλικίας περίπου 65 ετών, που βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου. Άλλος ηλικιωμένος άνδρας εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική πνιγμένος στο σπίτι του, που είχε πλημμυρίσει, στην οδό Αγαμέμνονος. Νωρίτερα, είχε βρεθεί νεκρή μία γυναίκα ηλικίας περίπου 75-80 ετών, στην οδό Κοροπούλη.

Στο μεταξύ, δύο γυναίκες και ένας οδηγός βυτιοφόρου διακομίστηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο. Ειδικότερα, οι δύο γυναίκες που διαμένουν στην οδό Κοροπούλη, στη Μάνδρα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με υποθερμία, ενώ ο οδηγός του βυτιοφόρου απεγκλωβίστηκε από το όχημα, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στο 6ο χλμ της Θηβών - Βιλίων και επίσης διακομίστηκε στο Θριάσιο.

 

Τραγωδία στη Μάνδρα: Τουλάχιστον δεκατέσσερις οι νεκροί από τις πλημμύρες - Τραυματίες και έρευνες για αγνοούμενους Facebook Twitter
George Vitsaras / SOOC

Τραγωδία στη Μάνδρα: Τουλάχιστον δεκατέσσερις οι νεκροί από τις πλημμύρες - Τραυματίες και έρευνες για αγνοούμενους Facebook Twitter

Την ίδια ώρα, τη βαθιά θλίψη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική καταιγίδα στη Μάνδρα Αττικής, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μεταβεί στο σημείο κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να συντονίσει με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις επιχειρήσεις για την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη φυσική καταστροφή, όπως αναφέρει σε αναρτήσεις του στο Twitter.

Στον τόπο της τραγωδίας στη Μάνδρα και στις γύρω περιοχές μετέβησαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος.


Εν τω μεταξύ, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρεί αυτή την ώρα με 150 πυροσβέστες και 50 οχήματα από την Αττική, ενώ έχουν φτάσει άλλα πέντε οχήματα από την Κόρινθο και αναμένονται τρεις ομάδες ΕΜΑΚ, συνολικά 30 άτομα, με μηχανήματα και αντλίες από τη Λαμία, την Πάτρα και τη Λάρισα.

 

Οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας μπαίνουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Ήδη, με πρωινή απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, παρέμειναν κλειστά σήμερα τα σχολεία Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των φήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων.

Τα προβλήματα στη Μάνδρα έγιναν πολύ σοβαρά από νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να πλημμυρίσουν, δρόμοι να μετατραπούν σε χείμαρροι και να εγκλωβιστούν αυτοκίνητα, ακόμα και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου.

Οδηγοί αλλά και κάτοικοι έμειναν εγκλωβισμένοι επί ώρες στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, καθώς τα ορμητικά νερά που φτάνουν σε ύψος και το 1,5 μέτρο δεν τους επιτρέπουν να βγουν έξω.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, διενεργούν ήδη αυτοψίες. Παράλληλα, με σωστικά συνεργεία συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής η οποία από νωρίς το πρωί δέχεται εκατοντάδες κλήσεις, ενώ σκαπτικά μηχανήματα ενεργούν για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

 

Όπως αναφέρει ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις 10 το πρωί, συνεργεία διάσωσης με τη χρήση και θαλάσσιων μέσων ενεργούσαν, υπό την εποπτεία του διοικητή Αττικής της Π.Υ Κων. Γιόβα, για την ανεύρεση «αγνοούμενης» σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες γυναίκας από τη Μάνδρα.

Νωρίτερα απεγκλώβισαν εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά, ενώ το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο.

Ο εκτελεστικός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδηλλίας, Στάθης Ραγκούσης, κάνει λόγο για «βιβλική καταστροφή», καθώς η στάθμη του νερού «παραμένει σταθερή στα 3 μέτρα ύψος, δύο ώρες μετά την καταιγίδα.

Από την ορμητικότητα των χειμάρρων του όρους Πατέρα, που έπληξε η «συσπειρωμένη μανία των καταιγίδων» στο σημείο, όπως περιέγραψε την εικόνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, ποτάμια, τόνοι νερού και λάσπης κύλισαν στις παρυφές, παρασύροντας και γκρεμίζοντας μάντρες, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες σπίτια και καταστήματα. Κατάσταση στη οποία συνέβαλε στα μέγιστα η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε το καλοκαίρι από την πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Επικοινωνία Τσίπρα με Τόσκα

Επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής και την πορεία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

 
Ελλάδα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Μετά καθίστε να αναρωτιέστε τι φταίει.Άρθρο από μια δεκαετία πριν:Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣΜε την απειλή της πλημμύρας...Με την απειλή των πλημμυρών ζουν οι κάτοικοι Μενιδίου, Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Ελευσίνας. Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Πάρνηθα σε συνδυασμό με την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί στους κατοίκους έντονη ανησυχία.Τα επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές της Πάρνηθας, σύμφωνα με τους αρμόδιους, έχουν ολοκληρωθεί κατά 90% με τοποθέτηση κορμοπλεγμάτων, κλαδοπλεγμάτων και φραγμάτων ανάσχεσης. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτά τα έργα είναι αντιδιαβρωτικά και συγκρατούν τα χώματα, ωστόσο δεν αποτελούν αντιπλημμυρικά έργα των πόλεων. Είναι σίγουρο, ότι παρά τα έργα αυτά η ποσότητα των νερών που θα κατεβαίνει πλέον από το καμένο βουνό θα αυξηθεί. Επιπλέον, τα μπαζωμένα ρέματα και τα ελάχιστα έως ανύπαρκτα δίκτυα ομβρίων υδάτων, θα πλημμυρίσουν...Μενίδι - Ανω Λιόσια - ΖεφύριΤο μεγάλο πρόβλημα που συνδέει τις τρεις περιοχές ονομάζεται ρέμα Εσχατιάς, το οποίο λίγο καιρό πριν τις φωτιές είχε πλημμυρίσει τα πάντα. Μπορεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να ανακοίνωσε τότε έργα διευθέτησής του, αλλά μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έργο εκβάθυνσης του ρέματος στο ύψος του Μενιδίου δεν έχει ξεκινήσει λόγω ενστάσεων των εργολάβων, ενώ σε άλλες δύο περιοχές παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος μπαζωμένο.Για το μπαζωμένο ρέμα της Καναπίτσας στο Μενίδι που απειλεί τις περιοχές Μονοπάτι, Λαφέα, Αγ. Παρασκευή, το μόνο που έχει γίνει είναι η ανάθεση μελέτης οριοθέτησης. Στις τρεις αυτές περιοχές το πρόβλημα διογκώνει και η ανυπαρξία δικτύου ομβρίων υδάτων. Παράλληλα, κάποια έργα που έχουν προγραμματιστεί από το Δήμο Μενιδίου σε διάφορες περιοχές δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με εξαίρεση το αντιπλημμυρικό έργο που γίνεται στη γέφυρα του ΟΣΕ και μια δεξαμενή ανάσχεσης που ολοκληρώνεται στην περιοχή Αγίας Τριάδας.Ασπρόπυργος - Ελευσίνα - ΜάνδραΤο ρέμα Αγίου Γεωργίου που διασχίζει τον Ασπρόπυργο και καταλήγει στη θάλασσα, μπροστά από τα διυλιστήρια, παραμένει μπαζωμένο στο μεγαλύτερο μήκος του, ενώ μέσα στην κοίτη του βλέπει κανείς από δρόμους μέχρι βιοτεχνίες.Το ρέμα του Αγίου Ιωάννη είναι το μόνο στο οποίο έγιναν κάποια έργα στο γνωστό σημείο της Χαλυβουργικής στην Εθνική οδό, όπου και καταλήγει. Την ίδια στιγμή όμως στην περιοχή της Κορυτσάς Ασπροπύργου από την οποία περνάει, το πρόβλημα της υπερχείλισής του παραμένει, λόγω της υποδοχής των νερών της Αττικής Οδού και των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ.Το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα είναι κι αυτό μπαζωμένο, με αποτέλεσμα να πνίγει την περιοχή σε κάθε βροχή.
Μας έχουν πρήξει από το πρωί με τα "συγκλονιστικά" νέα κλπ.Ωσάν να υπήρχε περίπτωση να είμαστε καθυστερημένοι και μην το καταλαβαίνουμε μόνοι μας και χρειάζεται να το "τονίσουν" οι δημοσιογράφοι.Ήδη είναι 26 λεπτά που άρχισε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της κρατικής ΕΡΤ και ακόμη ασχολείται με απίστευτες λεπτομέρειες για την θεομηνία. Που πλέον στοχεύουν όχι στην ενημέρωση, αλλά στο θυμικό (ίδια κάνουν και τα ιδιωτικά κανάλια - έκανα ζάπιγκ και κατάλαβα ότι ο Σκάϊ έχει συνεχή ροή). Δεν ακούω όμως κανένα να αναφέρει την "συγκλονιστική αδιαφορία" και τις ευθύνες της Περιφέρειας και των Δήμων ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ. Και ούτε είδα να κλήθηκαν να μιλήσουν κάπου η Δούρου και οι δήμαρχοι. Γιατί, ΠΑΛΙ κάποιοι κάτοικοι μίλησαν για μπαζωμένα ρέματα. Που εντοπίζονται όλως τυχαίως μόλις γίνει θεομηνία, πριν δεν τα ήξεραν για να τα διανοίξουν. Βλέπεις, εμείς έχουμε κάνει συμφωνία, ότι μόνο βροχούλες περιμένουμε. Είμαστε προνομιούχος λαός.