ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Μαρέβα Μητσοτάκη στα Paradise Papers- Τι απαντά η ίδια

Η Μαρέβα Μητσοτάκη στα Paradise Papers- Τι απαντά η ίδια Facebook Twitter
25

Η Μαρέβα Μητσοτάκη, σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, εμφανίζεται μεταξύ των ονομάτων στη λίστα των Paradise Papers.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρίας στα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Επίσης ήταν διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η Eternia Capital Management ιδρύθηκε από την δικηγορική εταιρεία Appleby, τον Μάρτιο του 2010 στα νησιά Κέιμαν. Μέτοχοι της Eternia Capital Management ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη και ένας παλιός συνεργάτης της από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος» η σύνδεση της Μαρέβα Μητσοτάκη, με εταιρεία υπό την επωνυμία Eternia Capital, δεν είναι κάτι το νέο. Η ίδια στο βιογραφικό της, αναφέρει ότι το 2010 ίδρυσε την Eternia Capital, μια asset management εταιρεία που εξειδικευόταν στα hedge funds.

«Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοοικοινομικό τομέα. Αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο από τον καθένα», δήλωσε η Μαρέβα Μητσοτάκη.

Ωστόσο η εφημερίδα σημειώνει πως στο βιογραφικό της δεν αναφέρεται ολόκληρη η επωνυμία της εταιρείας. Δημοσιεύματα συνέδεαν την κ. Γκραμπόφσκι με μια άλλη Eternia Capital, την Eternia Capital Advisors με έδρα την Ελβετία. Η δεύτερη, ήταν μια συμβουλευτική εταιρεία την οποία ίδρυσε το 2010 ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης, γνωστός από την συμμετοχή του στο e-food.

Το όνομα του κ. Κυρκίνη εμφανίζεται σε αρχεία της Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την Eternia Capital Management. Φέρεται επίσης να είναι σε επαφή με την δικηγορική εταιρεία ρυθμίζοντας υποθέσεις της υπεράκτιας της κας Γκραμπόφσκι.

Η κα Μητσοτάκη  αναφέρει στην μακροσκελή της απάντηση στο «Έθνος» ότι «το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση, στερείται αντικειμένου».

Προσθέτει, επίσης, ότι «με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα, καθώς ούτε δικαίωμα υπογραφής είχα, ούτε συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο».


«Η εν λογω εταιρεία ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την παγκοσμίου φήμης και κύρους τραπεζική εταιρεία Goldman Sachs Execution & Clearing LP και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την επίσης παγκοσμίου φήμης και κύρους επενδυτική τράπεζα JP Morgan London. Ο θεσμικός ρόλος των δύο αυτών παγκοσμίου κύρους τραπεζικών λογαριασμών διασφάλιζε την πλήρη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλους τους απαραίτητους Anti Money Laundering (AML) ελέγχους. Επιπλέον όλη η δραστηριότητα του αμοιβαίου κεφαλαίου ελεγχόταν από Ορκωτούς Λογιστές. Η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν απόλυτα νόμιμη και επελέγη με βάση τη συνήθη πρακτική που ακολουθείτο εκείνη την περίοδο και, αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζει να ακολουθείται. Όλες οι πληρωμές γίνονταν απευθείας από τον θεματοφύλακα του αμοιβαίου κεφαλαίου και όχι από τον investment manager, ο οποίος δεν κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε μη συνεργάσιμο φορολογικό κράτος. Στη διετία που ήταν ενεργό το αμοιβαίο κεφάλαιο (Ιούνιος 2010- Ιούνιος 2012), λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε αρνητικά αποτελέσματα και εξαιτίας της ζημιογόνας λειτουργίας του έκλεισε και τα χρήματα επεστράφησαν με ζημία στους επενδυτές από την τράπεζα JP Morgan London. Η αμοιβή της εταιρείας ήταν εναρμονισμένη με τη συνήθη πρακτική. Η επίσημη συμμετοχή και η ενεργός παρουσία της Goldman Sachs, της JP Morgan και των Ορκωτών Ελεγκτών εξασφάλιζαν τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών και την πλήρη διαφάνεια ως προς την προσέλευση και την κίνηση των κεφαλαίων» δήλωσε η Μαρέβα Μητσοτάκη.

«Όσον αφορά την υποβολή αναφορών ύποπτων συναλλαγών πρόσθεσε: Όπως έχω ήδη αναφέρει με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα και το αναφέρω αυτό ως πραγματικό γεγονός. Δεν μπορώ να γνωρίζω τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν, η οποία προφανώς ήταν αντικείμενο της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει την εταιρεία και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, η φήμη της οποίας αποτελούσε επαρκή εγγύηση για τη νόμιμη λειτουργία της εταιρείας και τη συμμόρφωσής της με την οικεία νομοθεσία. Πάντως η Eternia Capital Management είχε έναν και μόνο πελάτη, το αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, συνεπώς είχε αναθέσει την AML (Anti Money Laundering) διαδικασία στους παγκοσμίου κύρους οργανισμούς με τους οποίους είχε συνεργασία».

«Όσον αφορά τυχόν σημειώσεις τη δικηγορικής εταιρείας δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι ακριβώς αναφέρονται. Το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου υπήρξε καθαρά επενδυτική απόφαση που οφειλόταν στις ζημιές που είχε συσσωρεύσει για τους επενδυτές, επενδυτική απόφαση η οποία ήταν εντελώς ανεξάρτητη με τις εκλογές στην Ελλάδα. Όποια αναφορά μπορεί να υπάρχει, αν υπάρχει, εικάζω ότι έχει να κάνει με τον χρόνο των εκλογών ως προσδιοριστικό χρονικό σημείο αναφοράς για τις διαδικασίες και όχι για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου που είχε ληφθεί πριν από τις εκλογές. Ειρήσθω, δε, εν παρόδω ότι το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με το σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση στερείται αντικειμένου» απαντά η κυρία Μητσοτάκη σχετικά με αναφορές για σημειώσεις της δικηγορικής εταιρείας Appleby - που ίδρυσε την Eternia - ότι η λήψη αποφάσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας αναβλήθηκε λόγω εκλογών το Μάιο του 2012. Τελικά η Appleby απέσυρε τις υπηρεσίες της από την Eternia Capital Management τον Οκτώβριο του 2012.

Η κυρία Μητσοτάκη απαντά επίσης γιατί η εταιρεία εμφανιζόταν ως ενεργή στα αρχεία της Appleby έως και το 2014: «Μετά το κλείσιμο του του αμοιβαίου κεφαλαίου τον Ιούνιο του 2012 και επειδή εξέλειπε ο λόγος που ο investment manager είχε συσταθεί, με τον έτερο μέτοχο ζητήσαμε από συνεργάτη μας όπως δώσει εντολή στη δικηγορική εταιρεία που την είχε συστήσει για την άμεση λύση της. Έκτοτε δεν ασχολήθηκα με την εταιρεία ούσα σίγουρη ότι είχε κλείσει από τότε που είχαμε δώσει τη σχετική εντολή. Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου το έτος 2012, η εταιρεία δεν είχε απολύτως καμία δραστηριότητα, για αυτό άλλωστε και από τότε (2012) δόθηκε η εντολή για το κλείσιμό της, η οποία θεωρώ ότι θα μπορεί να βρεθεί στα αρχεία της εταιρείας που την είχε συστήσει. Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου η εταιρεία δεν είχε καμία δραστηριότητα, ούτε το 2013, ούτε το 2014. Τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιώνονται απολύτως και από το περιεχόμενο της ίδιας της ερώτησής σας και από τη γνώση που εσείς έχετε και και εγώ πληροφορούμαι από εσάς, ότι, δηλαδή, ο agent service provider της εταιρείας, δηλαδή η δικηγορική εταιρεία που είχε συστήσει και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, διέκοψε την παροχή υπηρεσιών της κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, χρόνος που προφανώς συνδέεται με την εντολή που είχε λάβει για κλείσιμο της εταιρείας (investment manager).

Επίσης από εσάς πληροφορούμαι για πρώτη φορά ότι η εταιρεία διαγράφηκε απ΄το μητρώο εταιρειών τον Ιανουάριο του 2015. Δεν γνωρίζω γιατί, ενώ η εντολή για το κλείσιμο της εταιρείας δόθηκε περί τα μέσα του 2012, γιατί, ενώ ο agent service provider της εταιρείας διέκοψε την παροχή υπηρεσιών του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως πληροφορούμαι από εσάς, η εταιρεία εξακολουθούσε να εμφανίζεται ως active entity και διαγράφηκε τον Ιανουαρίου του 2015, το οποίο, όπως προείπα, επίσης πληροφορούμαι από εσάς.

Επειδή πράγματι πρόκειται για εύλογο ερώτημα, μετά το σχετικό ερώτημά σας ρώτησα και από την πλευρά μου νομικούς, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι συχνά και προς αποφυγή εξόδων, για εταιρείες που ολοκληρώνουν τη δραστηριότητά τους, αφήνονται από τους agent service provider αδρανείς, χωρίς να καταβάλλονται τα ετήσια έξοδά τους (annual fees) και έπειτα από κάποιο διάστημα αδράνειας διαγράφονται αυτόματα από το εταιρικό μητρώο. Όπως με ενημέρωσαν, μέχρι την αυτόματη (τυπική) διαγραφή τους οι εταιρείες αυτές εμφανίζονται ως "ενεργές" παρόλο που είναι σε αδράνεια, χωρίς καμία δραστηριότητα. Αυτό εικάζω ότι έχει συμβεί και με την εν λογω εταιρεία, χωρίς να το γνωρίζω, θεωρώ όμως ότι ο πιο κατάλληλος για να σας απαντήσει είναι ο ίδιος ο agent service provider» καταλήγει στην απάντηση της η κυρία Μητσοτάκη.

Ελλάδα
25

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Treaty shopping λέγεται η εκμετάλλευση διμερών συμφωνιών προς επίτευξη ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης. Δεν είναι ούτε παράνομο, ούτε κάτι νέο. Τριγωνικές, ενδο-ομιλικές συναλλαγές και φοροαποφυγή. You would the same if it happened to you...Απλά τώρα που η δύση ξύνει τον πάτο του βαρελιού διότι η Κίνα μάζεψε όλο το χαρτί θυμηθήκαμε τις υπεράκτιες ελέω FACTA. Την ίδια δουλειά με τα νησιά Cayman, Barbados, Seychelles, βρετανικά νησάκια (Manx, BVI κτλ) και πολιτείες των ΗΠΑ πχ Delaware αλλά πιο εύσχημα κάνει το Λιχτενστάιν, η Κύπρος, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.Τα πάντα είναι θέμα βούλησης του νομοθέτη και τίποτα άλλο. Απλά, for the sake of the records, το κυνήγι των off shore μας ήρθε από τις καπιταλιστικές ΗΠΑ και όχι από την αριστερο-συμπαθούσα Ευρώπη.
Από την στιγμή που ο νόμος παρέχει τέτοιες δυνατότητες, η συζήτηση είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Αυτοί που νομοθετούν ας κάνουν τα κουμάντα τους. Εγώ που δεν είμαι νομικός και τα βλέπω αυτά ως παρατηρητής, αυτό έχω να πω: πέφτει στα χέρια μου νόμος που τροποποιεί άλλο νόμο. Εβδομήντα σελίδες πράμα, από τις οποίες οι μισές είναι κείμενο που αναφέρεται σε άλλο νόμο, παλιότερο. Κρίνω ότι επίτηδες τα κάνουν αυτά, για να μπορούν να τα ερμηνεύουν μόνο οι επιτήδειοι, αλλιώς θα καταργούσαν εντελώς τον παλιό νόμο και θα μετέφεραν το ισχύον κείμενο στον νέο νόμο, χωρίς παραπομπές και άλλες μαλακίες.Αυτοί που επενδύουν τα λεφτά τους σε offshore έχουν έναν στρατό από συμβούλους που γνωρίζουν την παραμικρή λεπτομέρεια προς το συμφέρον του πελάτη τους και πληρώνονται αδρά γι' αυτό. Είναι στο χέρι του νομοθέτη να θεσπίσει κανόνες και να συνάψει τις ανάλογες συμφωνίες με τους απανταχού "φορολογικούς παραδείσους" αν θέλει να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας του. Η φορολογική κατοικία είναι τεράστιο θέμα, τόσοι και τόσοι με μεγάλα εισοδήματα μοιράζουν τον χρόνο τους σε διαφορετικά κράτη για να ωφεληθούν από τις διατάξεις των νόμων περί φορολογίας. Είναι πολύ κοινό το μυστικό για να πέφτουμε από τα σύννεφα.
Πάντως τόσα υπερψηφισμένα συριζέικα σχόλια μαζεμένα σε άρθρο της Lifo είχα να δω από το 2015. Τότε με τον Βαρουφάκερ και τον Μηλιό στo οικονομικό επιτελείο. Αχ, τι ωραίες εποχές...
Την λογικη οποιος δεν ειναι μαζι μας ειναι με τους αλλους ειχα να τη δω απο το 2001. Τοτε με τον τζορτζ μπους στον "πολεμο κατα του κακου". Θλιβερες εποχες
Αν είχες να την δεις από το 2001, μάλλον δεν ζεις στην Ελλάδα του Συριζα. Θα ξεχνάς προφανώς ότι την φράση αυτή (ή παραλλαγές της) την έχει πει ο ίδιος ο Τσιίπρας (και ο Βαρουφάκερ, και φυσικά ανθυποστελεχη όπως ο Κυρίτσης) κάμποσες φορές από την αρχή της κρίσης, να αποκορύφωμα την εποχή της "Διαπραγμάτευσης". (Δεν ήθελα να θίξω εσένα, πάντως).
Διαφωνω με αυτην την λογικη. Απο οπου και αν προερχεται. Και συμφωνω οτι την χρησιμοποιουν κατα καιρους και οι κυβερνωντες. Το 2001 χρησιμοποιηθηκε περισσοτερο απο καθε αλλη φορα.
Το 2001 τα πράγματα ήταν λιγάκι πιό σοβαρά από την χρεωκοπία μιας ανόητης χώρας. Κάποιοι επιχείρησαν να προκαλέσουν ολοκληρωτικό πόλεμο πολιτισμών. Από μιάν άποψη ήταν δικαιολογημένος ο τσαμπουκάς του Μπους προς εκείνες τις συμμαχικές χώρες στις οποίες οι συνοδοιπόροι της Αλ Κάιντα ήταν πολυπληθέστατοι. Αναφέρομαι φυσικά στην Σαουδική Αραβία, αλλά και σε άλλες χώρες του μουσουλμανικού κόσμου στις οποίες στηθήκανε χοροί και πανηγύρια στις 9/11 (σαν αυτούς των Συριζαίων λίγα χρόνια αργότερα). Σε αυτούς απευθυνόταν με την δήλωσή του ο Μπους. Φυσικά κάποιο τμήμα της ελληνικής αριστεράς νόμιζε πως απευθυνόταν και σε εκείνους. Συμβαίνουν κάτι τέτοια στους νάρκισσους ξέρεις.
Να προσθέσω πως εγώ δεν διαφωνώ τελείως και πάντοτε με αυτήν την λογική--όπως λες ότι κάνεις εσύ. Εξαρτάται εναντίον ποίου πολεμάς, πχ. Η κοροϊδία και η σπέκουλα έχουν και τα όριά τους--ειδικά αν κάποιος δίνει αγώνα επιβίωσης--δεν συμφωνείς;
Ξεφυγε η συζητηση και κουρασαμε τον κοσμο. Η αναφορα στο 2001 ηταν παραλληλισμος: αν δεν συμφωνουσες με την πολιτικη της αμερικης ησουν τζιχαντιστης. Κατ αναλογια αν εισαι επικριτικος με την νδ εισαι συριζαιος. Η και τουμπαλιν.Δεν χρειαζομαι τετοιες μανιχαιστικες και ασπρομαυρες θεωρησεις για να κριτικαρω αποψεις ακομα και αν κινουνται στα ορια της κοροιδιας και σπεκουλας. Στο τελος της ημερας θελω να συμφωνησω η να διαφωνησω με μια αποψη. Οχι με καποιον που ετσι και αλλιως δεν γνωριζω προςωπικα και πολυ περισσοτερο με ενα οποιο κομμα που σιγουρα δεν θελω να γνωρισω απο κοντα.
αν δεν συμφωνουσες με την πολιτικη της αμερικης ησουν τζιχαντιστης. Πηγή: www.lifo.grΥπεραπλουστευμένος ο τρόπος που το παρουσιάζεις. Δεν ειπώθηκε ποτέ κάτι τέτοιο, το 2001. Όσο αισχροί και αν ήταν οι ρεπουμπλικάνοι το 2003 με το Ιράκ, το 2001 η αντίδρασή τους ήταν κατά την γνώμη μου πολύ μετρημένη και προσεκτική (αλλά οι αντιαμερικανικές παρωπίδες καλά κρατούν). Ας το αφήσουμε όμως γιατί όντως το κουράσαμε.
Και για του λόγου το αληθές:And we will pursue nations that provide aid or safe haven to terrorism. Every nation in every region now has a decision to make: Either you are with us or you are with the terrorists.From this day forward, any nation that continues to harbor or support terrorism will be regarded by the United States as a hostile regime. Our nation has been put on notice, we're not immune from attack. We will take defensive measures against terrorism to protect Americans. Today, dozens of federal departments and agencies, as well as state and local governments, have responsibilities affecting homeland security.http://edition.cnn.com/2001/US/09/20/gen.bush.transcript/Αν φράση "Either you are with us or you are with the terrorists" απομονωθεί από τα συμφραζόμενα δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.
Ειναι πολυ πιθανο να μην ειναι καν νομοτυπη: οντας φορολογικος κατοικος ελλαδας πρεπει να φορολογειται το παγκοσμιο εισοδημα της στην ελλαδα. Επιπλεον, επρεπε να ειχε δηλωσει την συμμετοχη της σε αλλοδαπες εταιρειες ανεξαρτητως μερισματων ωστε το μετοχικο κεφαλαιο της συμμετοχης της να ελεγχθει για το ποθεν εσχες του. Τα πραγματα γινονται πιο πολυπλοκα με δεδομενο οτι επρεπε να δηλωθει ως ΠΕΠ και οτι οι συγκεκριμενες χωρες ανηκουν στην μαυρη λιστα του ΟΟΣΑ. Εκτος και αν ειναι φορολογικος κατοικος αλλης χωρας. Σε αυτη την περιπτωση θα πρεπει να αποδειξει οτι οντως αυτο ισχυει και να επιληφθει η αλλη χωρα.Τα θεματα ηθικης που εγειρονται ειναι αλλη συζητηση.
1ον Δεν υφίσταται η μαύρη λίστα στην οποία αναφέρεσαι https://pugnatorius.com/otd1/ και http://www.oecd.org/countries/monaco/listofunco-operativetaxhavens.htm. Κι όταν ήταν σε ισχύ μέχρι τις αρχές του 2000 δεν υπήρχε νομικό πλαίσο για να εφαρμοστούν κυρώσεις. 2ον Περί παγκόσμιου εισοδήματος ... αυτό μόνον για τους Αμερικανούς πολίτες ισχύει, στην Ευρώπη δεν μπορούν να φορολογηθούν τα εισοδήματα πολιτών χωρών της ΕΕ που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και τα εισοδήματα τους προέρχονται από τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό 3ον Από όσο ξέρω η Μαρέβα Μητσοτάκη δεν έκρυψε τίποτα 4ον Τα επιχειρήματα περί ηθικής σε μια χώρα όπου o δείκτες διαφάνειας είναι χειρότεροι από τη Σενεγάλη, το Μαυροβούνιο, τη Σαουδική Αραβία, τη Ρουμανία και τα Μπαρμπάντος είναι απλά για γέλια https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2016
@mastak1. Το ελληνικο κρατος δημοσιοποιει λιστα με μη συνεργαζομενα κρατη (μαυρη λιστα). Τα στοιχεια τα αντλει κυριως απο τον οοσα οπως ποιες χωρες δεν εχουν υπογραψει το προτυπο CRS κτλ (πχ https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/33735)2. Στις περισσοτερες ευρωπαικες χωρες εφαρμοζεται η εννοια του παγκοσμιου εισοδηματος. Εισοδηματα που αποκτωνται στο εξωτερικο φορολογουνται στην χωρα φορολογικης κατοικιας συμφωνα με τις διαταξεις των συμβασεων αποφυγης διπλης φορολογησης. Οι μονιμοι κατοικοι εξωτερικου ειναι προφανως και φορολογικοι κατοικοι εξωτερικου. Η κυρια μητσοτακη ειναι φορολογικη κατοικος εξωτερικου?4. Εγω δεν ξερω αν εκρυψε η οχι. Αν τα δηλωσε στη φορολογικη της δηλωση θα αποδειχθει. Σε καθε περιπτωση ομως ουσα ΠΕΠ επρεπε να δηλωσει την εταιρεια της και στο ποθεν εσχες του 2014 και 2015. Λεει οτι δεν το εκανε γιατι πιστευε οτι η εταιρεια ειχε κλεισει. Ας κριθει5. Εχεις σκεφτει ποτε οτι η Ελλαδα ειναι χαμηλα στις λιστες διαφανειας και για αυτους τους λογους? για το οτι οι νομοι ισχυουν μονο για εμας και για τα υψηλα προσωπα ειναι απλα προτροπες? εκτος αν θελεις να πεις οτι αφου η Ελλαδα εχει χαμηλο δεικτη διαφανειας δεν πειραζει που πολιτικα προσωπα παρανομουν!
Θα είναι από τις "καλές" offshore που ανέφερε προ ημερών ο Κούλης. Καλές γι' αυτούς σίγουρα...Αχ να είχαμε κι εμείς κάποια "καλή" offshore να γλιτώσουμε κανά χιλιάρικο όπως γλιτώνουν αυτοί τα εκατομμύριά τους.
Το κάνουμε κι εμείς όταν δεν κόβουμε ή δεν ζητάμε απόδειξη. Όταν νοικιάζουμε το σπίτι που μας άφησε η γιαγιά για μεγαλύτερα ποσά από ότι δηλώνουμε, όταν νοικιάζουμε τις ελιές στο χωριό χωρίς να φαίνεται πουθενά, όταν κάνουμε ιδιαίτερα στο γιο του γείτονα μαύρα ή όταν δεν κόβουμε ΙΚΑ στην οικιακή βοηθό στο σπίτι μας.Απλά για μεγαλύτερα ποσά, που η τραπεζική συναλλαγή είναι υποχρεωτική και δεν μπορείς να κρύψεις τα χρήματα κάτω από το στρώμα, χρειάζεται ένα όχημα φορο-αποφυγής.Ίδια ηθική άλλα ποσά. Τι λες, μετράει το μέγεθος;Και για να γίνω σπαστικούλης ο Σωκράτης έλεγε "δίκαιος δεν είναι αυτός που δεν αδικεί, δίκαιος είναι αυτός που μπορεί να αδικήσει και δεν αδικεί".Άλλο είναι κακό να φοροαποφεύγουμε άλλο θα ήθελα να μπορώ να το κάνω κι εγώ...
Η κυρία μητσοτάκη δεν έκανε τίποτα παράνομο, όμως ανήκει στην άρχουσα και πολιτική τάξη που νομοθετεί ώστε οι πράξεις αυτές να μην είναι παράνομες.
εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρίας...βρισκόμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου...με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα...Δεν μπορώ να γνωρίζω τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία..η ΦΗΜΗ της οποίας αποτελούσε επαρκή εγγύηση για τη νόμιμη λειτουργία της εταιρείας...δεν μπορώ να γνωρίζω...Έκτοτε δεν ασχολήθηκα...από εσάς πληροφορούμαι για πρώτη φορά...Αυτό εικάζω ότι έχει συμβεί...!!!
Ως κατοχος ενος ταπεινου πτυχιου ελληνικου ατει και ενος μεταπτυχιακου, εγω θα ημουν δικαιολογημενος να τα αναφερω ολα αυτα αν ημουν στην θεση της.Αυτο που δεν μπορω να καταλαβω με τιποτα ειναι πως ενα ατομο σαν αυτην που εχει βγαλει τα καλλιτερα πανεπιστημια του κοσμου και εχει μια πορεια ετων σε τρομερες εταιρειες με θεσεις ευθυνης, ειναι εξυπνη, αξια και εξαιρετικη σε οτι κανει πως μπορει να προφασιζεται τετοια αμελεια για τετοια θεματα.Πραγματικα με ξεπερνα ολο αυτο.
EkStatiK βρίσκεσαι σε λάθος site. Για θέματα που αφορούν την αξιολόγηση των αποφοίτων ονομαστών πανεπιστημίων της Βοστώνης ειδήμων είναι ο κύριος Καρτερός της Αυγής (και νυν υπεύθυνος προπαγάνδας του κυρίου Πρωθυπουργού). Αυτός θα σου λύσει όλες σου τις απορίες, για να μην σε ξεπερνα ολο αυτο.
Φυσικά και δεν "ησχολούταν" αφού και την απάντηση στην εφημερίδα δικηγόρος την έχει συντάξει, μια τυπική "αποποίηση ευθύνης" είναι (όπως λένε και στο χωριό μου disclaimer): δεν ήξερα, δεν ήθελα, δεν έφταιγα για ξεμπερδεύουμε με τους ενοχλητικούς δημοσιογράφους και πολίτες.