H Μονή Βατοπεδίου στον Άρειο Πάγο για τη λίμνη Βιστωνίδα

H Μονή Βατοπεδίου στον Άρειο Πάγο για τη λίμνη Βιστωνίδα Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
0

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας συζητήθηκε και πάλι στον Άρειο Πάγο, που αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του μέσα στους επόμενους μήνες.


Ειδικότερα, αναίρεση κατά των τριών εφετειακών αποφάσεων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης και των παρόχθιων περιοχών, που είχαν εκδοθεί υπέρ του Δημοσίου, άσκησε η μονή Βατοπεδίου στον Άρειο Πάγο, εκπροσωπούμενη από τους δικηγόρους, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, Σπύρο Τσαντίνη και Λάμπρο Κιτσαρά.


Παρεμβάσεις υπέρ της μονής Βατοπεδίου πραγματοποίησαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Ιερά Μονή Σινά, καθώς και οι 19 μονές του Αγίου Όρους.

Οι δικηγόροι της μονής επισήμαναν, ότι «η απόφαση της ανταλλαγής της λίμνης με ακίνητα του Δημοσίου, το 2008, λήφθηκε από την τότε κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός εξώδικου συμβιβασμού, προκειμένου να λήξει ο πολυετής πόλεμος του μοναστηριού με τοπικούς παράγοντες της Θράκης και μια αντιδικία μεταξύ μονής και Δημοσίου που κρατάει 100 ολόκληρα χρόνια» και συνέχισαν:


«Δεδομένου ότι ο συμβιβασμός ενέχει το στοιχείο της αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οι ανώτατοι δικαστές θα κρίνουν αν επρόκειτο εν τέλει περί συμβιβασμού που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και κάτι ακόμη, εξαιρετικά κρίσιμο, ακόμη και για την ίδια τη Δικαιοσύνη: αν το 2008 έγινε δικαστικό πραξικόπημα».


Από την πλευρά του, το ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Διονύσιο Χειμωνά, ο οποίος επικαλέστηκε την εισήγηση του τέως αρεοπαγίτη και νυν προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πέππα (η υπόθεση συζητήθηκε μετά από αναβολή), η οποία ήταν απορριπτική ως προς όλους τους λόγους αναιρέσεως σχετικά με την κυριότητα και την ανταλλαγή των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM