Βακάκης (Jumbo): Είμαστε κακομαθημένος λαός,γι’ αυτό και οι πολιτικοί φοβούνται να μας πουν την αλήθεια

Βακάκης (Jumbo): Είμαστε κακομαθημένος λαός,γι’ αυτό και οι πολιτικοί φοβούνται να μας πουν την αλήθεια Facebook Twitter
6

«Η Ελλάδα πτώχευσε γιατί υπηρετεί πτωχευμένες ιδέες», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων Jumbo, Απόστολος Βακάκης, κάνοντας λόγο για πολιτισμικό πρόβλημα και όχι πολιτικό.

Μιλώντας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, αναφέρθηκε στη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της αλυσίδας για μία ακόμη χρονιά, παρά το γεγονός ότι η αγορά στην Ελλάδα βρίσκεται σε τέλμα. Οι επιδόσεις σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο κάνουν τη διαφορά και αποτελούν πλέον το βασικό πεδίο δράσης της εταιρίας, αφού όπως επισημαίνει ο κ. Βακάκης «η Ελλάδα έχει πιάσει ταβάνι».

Χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία και αγορά «τρύπια σαμπρέλα», τονίζοντας πως «της βάζεις αέρα, αλλά μετά από λίγο τον χάνει». Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, το διάστημα από την 1η Ιουλίου 2017 έως 20 Αυγούστου 2017 ήταν καλό για την εταιρεία στην Ελλάδα, λόγω ίσως και του κλεισίματος της αξιολόγησης και του τουρισμού, αλλά μετά η «σαμπρέλα» άρχισε να χάνει και η αύξηση εξανεμίστηκε.

Ακόμα, σημείωσε πως «η Ελλάδα πτώχευσε γιατί υπηρετεί πτωχευμένες ιδέες. Το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό αλλά πολιτισμικό. Είμαστε κακομαθημένος λαός, γι' αυτό και οι πολιτικοί φοβούνται να μας πουν την αλήθεια. Είμαστε πάντα εκτός στόχων αλλά αν δει κανείς τι πολιτικές ακολουθούνται δεν είναι έκπληξη ότι είμαστε εκτός στόχων. Πάντα θα είμαστε αν δεν αλλάξουμε».

Ο κ. Βακάκης ρωτήθηκε και για τις τελευταίες διαφημίσεις της εταιρίας όπου στα καταστήματα ψωνίζουν ομόφυλα ζευγάρια, και τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν. «Εμείς δεν επικροτούμε ούτε αποδοκιμάζουμε καμία συμπεριφορά. Θέλουμε στα καταστήματά μας να έρχονται όλοι. Μιλάμε για τη Δημοκρατία της Χαράς. Η καμπάνια μας είναι φωτογραφίες από την ελληνική πραγματικότητα. Η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά», τόνισε.

Αποκάλυψε πως για τις διαφημίσεις δέχτηκε σκληρή κριτική ακόμη και από το στενό του περιβάλλον, ενώ στους τοίχους αρκετών καταστημάτων γράφτηκαν υβριστικά συνθήματα. 

Με πληροφορίες από Βήμα

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Είναι μεν επιχειρηματίας ο κύριος Βακάκης, αλλά θίγει ένα πολιτικό θέμα. Για αυτό θα ήθελα να το σχολιάσω λίγο εκτενέστερα.Ορθός είναι μεν στην διαπίστωση, αλλά σφάλλει λέγοντας ότι οι πολιτικοί "φοβούνται" να μας πουν την αλήθεια."Δεν τους συμφέρει να πουν την αλήθεια" είναι το ορθό, γιατί θα ήταν σαν να έκαναν την αυτοκριτική τους οι πολιτικοί και εν τέλει θα προκαλούσαν την αυτοαπαξίωσή τους.Ενώ τώρα μας λένε ότι πρέπει να μας σέβονται διεθνώς, επειδή οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν 2500 χρόνια μπροστά. Και μας υποδεικνύουν να καμαρώνουμε για αυτό σαν γύφτικα σκεπάρνια και να λέμε τον γνωστό "όταν εμείς..., εσείς πιθηκίζατε".Αν βέβαια ρωτήσεις τα νέα παιδιά, ποιον και πόσους από τους αρχαίους Έλληνες γνωρίζουν και ποιο ήταν το επιστημονικό ή καλλιτεχνικό έργο τους, έχουν πλήρη άγνοια σε ποσοστό 90 %.Είναι σαν να τους προσφέρθηκε μια κληρονομιά και ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.Και Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, λόγω προγραμμάτων παιδείας που αυτοί καταρτίζουν.Ώστε να παραμένει το επίπεδό μας χαμηλό.Γιατί, φαντάζεστε - αν π.χ.το μέσο επίπεδό μας ήταν υψηλότερο - και είχαμε κάνει κτήμα μας τι σημαίνει «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν» (Ομήρου "Ιλιάδα"),ΠΟΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ "Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕΤΣΙΝΙΑ" ;Ενώ τώρα, όχι μόνο δεν τον επέκριναν απλά σαν αμόρφωτο - τέτοια άγνοια σε πανεπιστημιακό δεν συγχωρείται - αλλά η φράση έγινε και πολιτικό τσιτάτο μιας ολόκληρης πολιτικής παράταξης και εκτρέφει αιώνιους φοιτητές.Βέβαια, η συγκεκριμένη διαχείρισή μας ως πολιτών είναι διαχρονική και διακομματική στην Νεώτερη Ελλάδα.Τον κύριο Μπαλτά ανέχονται οι Έλληνες που σπούδασαν κυρίως μετά την Μεταπολίτευση, δηλαδή με κυβερνήσεις κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Όντως στα δημόσια σχολεία δε μαθαίνουν και πολλά πράγματα αλλά η παιδεία μας πάσχει από στείρα αρχαιο-λατρεία. Δεν ήταν όλα θαυμαστά στην αρχαιότητα. Αν μη τι άλλο καλό θα ήταν να κρατήσουμε το αρχαίο πνεύμα αμφισβήτησης και έρευνας το οποίο σταμάτησε με τον χριστιανισμό και σε συνδυασμό και με την τουρκική κατοχή, μας έθαψε εντελώς. Οι Ελληνες καλό θα ήταν να μαθουν και για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, παλαιότερο και σημερινό, το οποίο αγνοούν παντελώς. Όχι άλλους εκλεκτούς του θεού, Μεγαλέξανδρους και Κολοκοτρώνηδες ως αναφορές για το μέλλον. Χαζευει ο κόσμος.
Συμφωνώ. Όχι στείρα αρχαιολατρεία. Πνεύμα αμφισβήτησης και έρευνας στις επιστήμες και "φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας".Οι πρόγονοί μας δεν έφτασαν εκεί άκοπα και μεις πρέπει - μέσω εκπαίδευσης - να τρίψουμε πολλά μπλου τζιν για να το παλέψουμε να τους φτάσουμε και όσοι μπορούν να τους ξεπεράσουν.Αυτά δεν γίνονται με τα εκπαιδευτικά προγράμματα - το πνεύμα τους κυρίως - των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε μεταπολιτευτικά, για να αναφερθούμε στο σήμερα.Αλλά ούτε και του ΣΥΡΙΖΑ, που αποπνέει πνεύμα "χαλαρά και έτσι", αιώνιοι φοιτητές να φιλοσοφούμεν μετά μαλακίας στα ταβερνεία και στις καφετέριες και μακριά από αριστεία προπάντων. ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΣΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΟΤΑ.ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΜΗΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ QUEUE...
Εννοώ τη διαφήμιση. Που την υποστήριξε και δεν την απέσυρε. Είναι ενα γενναίο βήμα στην τριτοκισμική Ελλάδα. Σε όλη τη δυτική (και όχι μόνο) Ευρώπη είναι πλέον ρουτίνα.