Οι μυστικές καταθέσεις για την απαγωγή Λεμπιδάκη

Οι μυστικές καταθέσεις για την απαγωγή Λεμπιδάκη Facebook Twitter
0

Τμήματα από την ογκωδέστατη δικογραφία αλλά και τις μυστικές καταθέσεις του Μιχάλη Λεμπιδάκη βλέπουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν λεπτομέρειες από την πολύκροτη υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία.

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος με τον Μανώλη Λεμπιδάκη, τον αδερφό του Μιχάλη Λεμπιδάκη, επικοινωνούσαν οι απαγωγείς κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ομηρίας του στην Κρήτη.

Τα περισσότερα SMS των απαγωγέων ήταν ανορθόγραφα, κάποια απειλητικά και υβριστικά, ενώ σε άλλα χρησιμοποιούσαν συνθηματικό.

Στην πρώτη του κατάθεση, ο αδερφός του Μιχάλη Λεμπιδάκη αποκάλυψε στις Αρχές πως είχε συμφωνήσει μαζί με τη σύζυγο του επιχειρηματία να είναι οι δύο βασικοί διαπραγματευτές, σε περίπτωση που οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μαζί τους. 

Στις 2 Απριλίου έλαβε το πρώτο μήνυμα των απαγωγέων. Σε αυτό υπήρχε η επιβεβαίωση πως οι απαγωγείς κρατούν τον επιχειρηματία, το ΑΦΜ και η ημερομηνία γέννησης της γυναίκας του. Παράλληλα, ο απαγωγέας του έγραψε το συνθηματικό «ΑΒ» ξεκαθαρίζοντας πως «αλλιώς δεν είμαι εγώ». Στις 3 Απριλίου έλαβε μήνυμα από τους απαγωγείς, οι οποίοι έθεταν ως λύτρα τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

«Θέλω να μιλήσω, να ξέρω ότι είναι καλά, να σταθούμε στα πόδια μας, να τρέξουμε, να μαζέψουμε τα λεφτά. Αυτό που μπορεί να γίνει θα γίνει, να είστε βέβαιοι, για να πάρουμε καλά τον Μιχάλη μας. Αλλά πρέπει να του μιλήσω για να πάρουμε όλοι δύναμη», έγραψε στους απαγωγείς έπειτα από συνεννόηση που είχε με την οικογένειά του, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Στις 9 Απριλίου είχε μια στιχομυθία με έναν δράστη, ο οποίος του μίλησε με αλλοιωμένη φωνή, γεγονός που δεν τον διευκόλυνε να διακρίνει αν είναι Ελληνας ή αλλοδαπός.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Μανώλη Λεμπιδάκη και όσα γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», είχε τον εξής διάλογο:

Αγνωστος: «ΑΒ (σ.σ. συνθηματικό απαγωγέων με οικογένεια Λεμπιδάκη), κατάλαβες; Είστε έτοιμοι να κάνετε με τον άνθρωπό σας πάσχα;».

Μανώλης Λεμπιδάκης: «Θέλω να μιλήσω με τον αδερφό μου για να βεβαιωθώ πως είναι καλά».

Αγνωστος: «Ο άνθρωπός σας είναι καλά. Μη στεναχωριέσαι».

Μανώλης Λεμπιδάκης: «Είναι καλά ο αδερφός μου; Απόδειξέ το. Ρώτα τον τι δώρο είχε πάρει εκείνος σε κάποιον συνεργάτη μας στη Γερμανία».

Αγνωστος: «Θα τα πούμε άλλη ώρα. Θα μιλήσουμε, εντάξει; Μη στενοχωριέσαι, είναι καλά. Είσαι έτοιμος, όμως; (σ.σ. εννοεί τα λύτρα που είχαν ζητήσει οι απαγωγείς).

Μανώλης Λεμπιδάκης: «Δεν είμαι έτοιμος»

Αγνωστος: «Εντάξει, τότε θα μιλήσουμε άλλη ώρα και θα μιλήσετε με τον άνθρωπό σας όταν είστε έτοιμοι. Μη στενοχωριέσαι, όλα είναι καλά».

Στις 11 Απριλίου έλαβε ακόμη ένα μήνυμα από τους απαγωγείς στο οποίο ενημερώθηκε για το πρώτο γράμμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη προς την αγαπημένη του οικογένεια. Στις 12 Απριλίου περιέγραψε στις Αρχές τον τρόπο με τον οποίοι οι απαγωγείς του ζητούσαν τα λύτρα, ο οποίος ήταν διαφορετικός από τα πρώτα ήπια μηνύματα που είχαν ανταλλάξει: «ΑΒ, πότε είσται έτημη, στηλε μηνημα τωρα εδώ τιποτα άλλο» για να απαντήσει ο ίδιος πως «αυτά που ζητάτε δεν υπάρχουν, έχουμε μαζέψει μετρητά». Ο δράστης απάντησε στον Μανώλη Λεμπιδάκη: «ΑΒ, όχι κόλπα».

Στις αρχές Ιουλίου ο αδερφός του Μιχάλη Λεμπιδάκη έλαβε ακόμη ένα μήνυμα, το οποίο αυτή τη φορά είχε απειλητικό ύφος.

«ΑΒ, κ........α το δούλεμα θα είναι ης βάρος σου», ήταν το μήνυμα του δράστη, με τον Μανώλη Λεμπιδάκη να απαντά: «Δεν σε δουλεύω, ειλικρινά προσπαθώ, δεν θα έκανα τίποτα λιγότερο από τα πάντα για τη ζωή του αδερφού μου». Μετά από 20 μέρες έλαβε νέο μήνυμα στο οποίο τον προειδοποιούσαν πως ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεν είχε πολύ χρόνο ζωής. «Ο άνθρωπός σας δεν έχει πολύ ακόμη. Από εσάς εξαρτάται αν θα τον πάρετε ζωντανό ή καθόλου. 50 αδιαπραγμάτευτα. Όταν είσται έτημοι, ιδιοπιείστε», ήταν τότε το γραπτό μήνυμα των απαγωγέων.

«Μας λες αυτά και συνεχίζεις να τον κρατάς; Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι περιμένεις. Διακινδυνεύεις την ζωή του Μιχάλη μας για κάτι που είναι αδύνατο να βρεθεί. Ασε τον Μιχάλη μας να γυρίσει σπίτι καλά να του σώσεις τη ζωή και από εμάς δεν θα χάσεις», απάντησε τότε ο Μανώλης Λεμπιδάκης.

«ΑΒ, σου είπα για 50, εσύ τη έχεις κάνει;», ήταν η ερώτηση του δράστη στον αδερφό του Κρητικού επιχειρηματία, ο οποίος του απάντησε: «Σου είπα τι έχω κάνει. Από εμάς δεν θα χάσεις, ό,τι είπαμε ισχύει. Τον αδελφό μου δεν τον αφήνω έτσι. Σου υπόσχομαι ότι θα κοιτάξω να δω τι μπορώ να βρω ακόμα αλλά το ποσό που ζητάς είναι αδύνατο να το βρω. Βοήθησέ με να βρεθεί μια λύση». Λίγη ώρα αργότερα ο απαγωγέας του απάντησε: «ΑΒ, στο πλαίσιο των προαναφερομένων σου δήνω άλλη μία ευκερία για μία ρελιστική αντηπρόταση. Λάβε υπόψη σου ότη τον αδερφό σου μπορώ να τον κρατάω άλλους τρεις μήνες με ανέλπηστο για σένα και την οικογένειά σου αποτέλεσμα», με τον Μανώλη Λεμπιδάκη να απαντά: «Πίστεψέ με, αυτό που μπορεί να γίνει ακόμη θα γίνει».

Σε άλλη συνομιλία με απαγωγέα του Κρητικού επιχειρηματία ο αδερφός του κλήθηκε να συνεννοηθεί μέσω σφυριγμάτων.

Μανώλης Λεμπιδάκης: Παρακαλώ, παρακαλώ.

Απαγωγέας: Δύο σφυρίγματα.

Μανώλης Λεμπιδάκης: Να με ακούσεις σε παρακαλώ πολύ. Δεν ξέρουμε αν ο Μιχάλης ζει. Εχω στείλει ένα κωλομήνυμα, έχω στείλει εδώ και δέκα μέρες που σου είναι τζάμπα να το απαντήσεις με sms. Δεν είναι πειστήριο, δεν σε βάζει σε πρόβλημα. Στείλε ένα απλό sms.
Απαγωγέας: Ενα σφύριγμα

Μανώλης Λεμπιδάκης: Εσύ θα έδινες χρήματα χωρίς να ξέρεις ότι είναι καλά ο αδερφός σου;

Απαγωγέας: Δύο σφυρίγματα.

Μανώλης Λεμπιδάκης: Να καθόμαστε να μιλάμε για χρήματα. Εγώ κοντεύω να χάσω τον πατέρα μου, ο οποίος είναι ογδόντα χρόνων. Θέλω να ξέρω ότι ο αδερφός μου είναι καλά, να ξεκινήσουμε να μιλάμε.

Απαγωγέας: Δύο σφυρίγματα

Μανώλης Λεμπιδάκης: Θέλουμε να τελειώσουμε, ναι θέλουμε να τελειώσουμε, και εγώ και συ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM