«Πρόσεξε να μην πέσουν τρίχες σου ή ο ιδρώτας σου»: Η κατάθεση της 16χρονης για την απαγωγή Λεμπιδάκη

«Πρόσεξε να μην πέσουν τρίχες σου ή ο ιδρώτας σου»: Η κατάθεση της 16χρονης για την απαγωγή Λεμπιδάκη Facebook Twitter
6

Συγκλονίζει η κατάθεση της 16χρονης που συνελήφθη και τελικά αφέθηκε ελεύθερη για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Πρόκειται για την κόρη του μεσίτη η οποία ισχυρίζεται ότι ο πατέρας της τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και πως το μοναδικά εισόδημα της οικογένειάς ήταν αυτό της μητέρας της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" που φέρνει στο φως της κατάθεση της 16χρονης ο πατέρας της την είχε κάνει αγγελιαφόρο των απαγωγέων. Εν αγνοία της, έστειλε για χάρη των απαγωγέων το τελευταίο USB με το βίντεο που αποδείκνυε στην οικογένεια του επιχειρηματία ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι καλά στην υγεία του.

«Πρόσεξε να μην πέσουν τρίχες σου ή ο ιδρώτας σου»: Η κατάθεση της 16χρονης για την απαγωγή Λεμπιδάκη Facebook Twitter

Η περιγραφή της 16χρονης

 

«Πρόσεξε να μην πέσουν τρίχες σου ή ο ιδρώτας σου. Επίσης θέλω να προσέξεις να μην ακουμπήσεις πουθενά. Αν σε ρωτήσει κάποιος οτιδήποτε, μην απαντήσεις», ήταν οι εντολές του μεσίτη προς την κόρη του.

Όπως είπε στις αρχές η ανήλικη στις 28 Αυγούστου ο πατέρας της την ξύπνησε και της είπε ότι ήθελε να πάνε μαζί σε μια δουλειά.

«Ο μπαμπάς μου μου είπε ότι ήθελε να πάω εγώ να αγοράσω μια κάρτα ανανέωσης χρόνου. Πριν φτάσουμε στο Σπήλι σταματήσαμε στο δρόμο σε ένα ψιλικατζίδικο και σε ένα περίπτερο. Πριν πάω όμως και στα δύο ο μπαμπάς μου μου ζήτησε να μην αγοράσω κάρτα αν δω ότι το μαγαζί έχει κάμερες».Όπως φαίνεται από την κατάθεση ήταν ο ίδιος της ο πατέρας που την ενέπλεξε με την αποστολή του φακέλου με το USB από τα ΚΤΕΛ αλλά και με τις αγορές καρτών για τα κινητά της ομάδας των απαγωγέων.

Φταίει η κρίση

 

Μέρος της πολυσέλιδης δικογραφίας με τις καταθέσεις των απαγωγέων του Μιχάλη Λεμπιδάκη φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τύπος.

Ένας από τους απαγωγείς παραδέχεται πως πήρε την απόφαση να συμμετάσχει στην απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη επειδή το εργοστάσιό του έβγαινε σε πλειστηριασμό. «Χρωστάω πάρα πολλά και δέχθηκα να το κάνω», κατέθεσε, ενώ σε άλλο σημείο λέει πως ζήτησε συγγνώμη από τον 53χρονο επιχειρηματία. Ο δράστης περιέγραψε τις στιγμές που έζησε με τον 53χρονο επιχειρηματία, κάνοντας λόγο για έναν ευγενικό άνθρωπο τον οποίο περιποιούνταν.

Τόνισε ακόμη πως μαζί με έναν συγκατηγορούμενό του ενδιαφέρονταν για τον επιχειρηματία, από τον οποίο είχαν ζητήσει να κάνει τον άρρωστο για να επισπευσθούν οι διαδικασίες επιστροφής πίσω στην οικογένειά του.

«Ο κύριος Μιχάλης μου ζήτησε να τον βοηθήσουμε. Το κίνητρο δεν ήταν πλέον τα λεφτά. Θέλαμε να βοηθήσουμε να πάει ο άνθρωπος στο σπίτι του και στην οικογένειά του. Αυτό που σκεφτήκαμε με τον... ήταν να τον πείσουμε να κάνει τον άρρωστο και να τελειώναμε γρηγορότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οταν πήγα να κάνω φύλαξη, αντίκρισα ένα άγνωστο προς εμένα άτομο και ήταν ο κύριος Λεμπιδάκης. Το μόνο που έκανα ήταν να ζητήσω συγγνώμη από τον κύριο Λεμπιδάκη γι' αυτό που έκανα. Την πρώτη φορά έκατσα στο σπίτι δύο μέρες. Οταν τον αντίκρισα, ήταν δεμένος με μία χειροπέδα στο αριστερό του χέρι. Του έλυσα το χέρι και με ρώτησε αν φοβάμαι μη φύγει και του απάντησα όχι. Τον ρώτησα πώς τον λένε και μου είπε πως είναι ο Λεμπιδάκης που έχει τα πλαστικά Κρήτης. Μετά από δύο μέρες ήταν να φύγω και δεν ήθελα να ξαναγυρίσω. Απλώς ο κύριος Λεμπιδάκης ήταν τόσο ευγενικός και με έβαλε σε ένα δίλημμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των κατηγορουμένων, όπως προκύπτει από τη δικογραφία.

«Γι' αυτόν το λόγο έκατσα μαζί του επτά μέρες. Τον λυπόμουν και του πρότεινα να κάνει τον άρρωστο και να πει ότι είχε ειλεό μήπως και επισπευσθεί η διαδικασία απελευθέρωσής του. Περίπου στις 10 Αυγούστου με ξαναβρήκε ο.... και μου είπε πως πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε ένα σπίτι γιατί ο άνθρωπος εκεί που είναι δεν είναι καλά και κινδυνεύει η ζωή του. Εγώ σκέφτηκα τα όσα έχει τραβήξει ο άνθρωπος και πήγα στο σπίτι του... και του είπα τι μου συμβαίνει, τον παρακάλεσα να μου βρει ένα σπίτι για μία εβδομάδα», πρόσθεσε ο κατηγορούμενος ενώπιον του ανακριτή.

Δεν διστάζει ακόμη να περιγράψει τις στιγμές που δεν άντεχε άλλο να βρίσκεται στη φύλαξη του γνωστού επιχειρηματία, γεγονός το οποίο εξήγησε στον έναν από τους απαγωγείς. Τότε έλαβαν την απόφαση να βρουν κάποιον... νεοσύλλεκτο για να τον προσέχει γιατί δεν υπήρχαν άλλα άτομα. «Είπα στον... ότι είχα ένα φίλο στη Θεσσαλονίκη και μου έβγαλε εισιτήρια και πήγα και τον βρήκα. Του είπα τι θέλω και τον έφερα στο Ρέθυμνο για να προσέξει τον Λεμπιδάκη», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

«Πρόσεξε να μην πέσουν τρίχες σου ή ο ιδρώτας σου»: Η κατάθεση της 16χρονης για την απαγωγή Λεμπιδάκη Facebook Twitter

Η δικογραφία αποκαλύπτει δύο ομάδες που πήραν μέρος στην απαγωγή

Επιπλέον αποκαλύψεις για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη και την ακτινογραφία της εγκληματικής οργάνωσης προκύπτουν μέσα από τη δικογραφία της υπόθεσης και τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών που δημοσιεύει το protothema.gr.

Όπως αποκαλύπτεται, άλλοι απήγαγαν τον 54χρονο βιομήχανο, άλλοι στρατολογήθηκαν για να τον φυλάνε, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό και σε ό,τι έχει να κάνει με τις κατηγορίες του φερόμενου ως «εγκεφάλου» από την ομάδα των συλληφθέντων.

«Είχες αναλάβει τουλάχιστον το ρόλο της εύρεσης και στρατολόγησης των μελών του δεύτερου επιχειρησιακού πυρήνα εντάσσοντας στην εγκληματική ομάδα τους Γ.Β και Π.Χ, στους οποίους ανέθεσες ρόλους και υπέδειξες τις διαδικασίες και τη μέθοδο που θα ακολουθούσαν.Αποτελείς έναν εκ των συνδέσμων του δεύτερου με τον πρώτο επιχειρησιακό πυρήνα, καθ΄όσον γνώριζες τον λόγο "απενεργοποίησης" του πρώτου πυρήνα και φρόντισες για την ομαλή ενεργοποίηση του δεύτερου πυρήνα» αναφέρεται.

Αυτό σημαίνει πως περίπου πέντε «σκληροί» ποινικοί που άρπαξαν τον Λεμπιδάκη το μεσημέρι της 30ής Μαρτίου, βγήκαν από την οργάνωση και στρατολογήθηκαν νέοι, που αποτελούν το δεύτερο κύκλο και ανέλαβαν τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων με την οικογένεια του θύματος.

Για παράδειγμα, ο Κ.Ε ο ιδιοκτήτης δηλαδή της μάνδρας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη σοφίτα της οποίας βρέθηκε αλυσοδεμένος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, όπως αποκαλύπτει στην κατάθεση του "Η εμπλοκή μου στην απαγωγή Λεμπιδάκη ξεκίνησε την 10η Αυγούστου 2017. Πριν από αυτή την ημέρα δεν είχα καμία ανάμειξη ή σχέση [......]. Θέλω να σας πω ότι στην ουσία δεν συμφώνησα αλλά αναγκάστηκα να συμφωνήσω και χωρίς να μου προτείνουν κάποια χρήματα. Στις 22:30 της 10ης Αυγούστου, έφεραν το Λεμπιδάκη στην εταιρεία μου.

Τον μετέφερε ένα άσπρο μικρό αυτοκίνητο που δεν θυμάμαι να σας πω τη μάρκα. Εγώ εκείνη τη στιγμή ήμουν στη εταιρεία και τους περίμενα. Μέσα στο αυτοκίνητο ήταν τρία άτομα και ο απαχθείς. Ήταν δηλαδή ο Σ.Ε, ο Π.Σ και ένας ακόμη που μου συστήθηκε ως "Κώστας"". Ο συγκεκριμένος άνθρωπος (σ.σ ο μυστηριώδης "Κώστας") ήταν ο φύλακας και φροντιστής του Λεμπιδάκη, άγνωστο από πότε, αλλά όπως αποκαλύπτεται τον αντικατέστησε ο Γ.Β, ο λεγόμενος "Σκοπιανός" από τις 17 Σεπτεμβρίου δηλαδή τις τελευταίες δύο εβδομάδες της κράτησης του.

Στην κατάθεση του, ο συγκεκριμένος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι όπως του αποκάλυψε ο φερόμενος ως εγκέφαλος των συλληφθέντων δεν ήταν αρχικά στην απαγωγή αλλά την "κληρονόμησε" από κάποιον άλλο: Στις αρχές Σεπτεμβρίου, με πήρε ο Σ.Ε τηλέφωνο και μου είπε να πάω στην Κρήτη να τον βοηθήσω και ότι θα έπαιρνα καλά λεφτά. Εγώ τον ρώτησα τι δουλειά είναι αυτή και μου εξήγησε ότι αφορούσε στην απαγωγή ενός επιχειρηματία στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Μου εξήγησε ότι ο ίδιος δεν ήταν από την αρχή στην απαγωγή αλλά την είχε αναλάβει από κάποιον άλλο χωρίς να μου πει από ποιον. [....]. Η αμοιβή μου για αυτή την δουλειά θα ήταν 100.000 ευρώ και θα καθόμουν για 15- 20 ημέρες. Μάλιστα μου είπε ότι θα μπορούσα να πάρω και τη γυναίκα μου μαζί και θα ήταν σαν να κάναμε διακοπές".

Έγινε επικοινωνία με τους δικηγόρους κάποιων εκ των συλληφθέντων προκειμένου να υπάρχει και η άποψη των εντολέων τους. Οι δικηγόροι του 44χρονου Ε.Π, κ.κ. Θωμάς Λεχωβίτης και Μιχάλης Κυραμαριός τονίζουν: «Ο εντολέας μας αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Η μόνη εμπλοκή του είναι ότι επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο στις 7/7/17 με δύο συγκατηγορούμενούς του».

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

Ελλάδα / Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

«Όλες οι σχετικές αναρτήσεις και αντιδράσεις κυρίως από βουλευτές που στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε Κυβέρνηση είναι λαϊκίστικες και υποκριτικές» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
NEWSROOM
Λαμία: 63 κρούσματα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε 7 δημοτικά σχολεία

Ελλάδα / Λαμία: 63 κρούσματα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε 7 δημοτικά σχολεία

Τα 15 παιδιά με συμπτώματα δηλητηρίασης από Δημοτικό κατανάλωσαν λιγκουίνι με κιμά. Γονιός που κράτησε την συσκευασία είπε θα τη στείλει στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση
NEWSROOM