Αναβλήθηκε ξανά η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό - Παρατείνεται η αβεβαιότητα

Αναβλήθηκε ξανά η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό - Παρατείνεται η αβεβαιότητα Facebook Twitter
0

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), για την επένδυση του Ελληνικού, τελικά αναβλήθηκε, και έτσι παρατείνεται η αβεβαιότητα σχετικά με την κήρυξη ή μη ως αρχαιολογικού χώρου τμήματος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.


Τα μέλη του ΚΑΣ καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του ακινήτου, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και επί του αιτήματος αρχαιολόγων, οι οποίοι ζητούν να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος περίπου το ένα τρίτο της έκτασης.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, που διήρκεσε οχτώ ώρες, έληξε χωρίς λευκό καπνό τα ξημερώματα, λόγω παρέλευσης ώρας. Το κύριο θέμα που είχε τεθεί προς συζήτηση είναι το κατά πόσο μπορούν να προστατευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής χωρίς να προηγηθεί κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.


Όσον αφορά την αναβολή της σημερινή συνεδρίασης, σύμφωνα με την Καθημερινή, πηγές με γνώση των σχετικών διεργασιών ανέφεραν πως επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση, καθώς οι ενδείξεις παρέπεμπαν σε σχηματισμό πλειοψηφίας μεταξύ των μελών του ΚΑΣ υπέρ της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, απειλεί με «ξαφνικό θάνατο» μια από τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις στη χώρα, που η κυβέρνηση εκτιμά πως σε βάθος χρόνου μπορεί να αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ολοκλήρωσή της είναι μνημονιακή υποχρέωση.


Στο μεταξύ, ο επενδυτής, η Hellinikon Global, που έχει υπογράψει σύμβαση με το Δημόσιο από τον Νοέμβριο του 2014, έχει ξεκαθαρίσει πως χρειάζεται «καθαρή λύση» στο ζήτημα.


Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι κίνδυνοι για την επένδυση είναι μεγάλοι ακόμη και αν δεν ξανασυνεδριάσει το ΚΑΣ για το θέμα, όπως ορισμένες πλευρές φέρονται να προκρίνουν. Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι χωρίς τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, θεωρείται απίθανο το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο θα ελέγξει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που θα νομιμοποιεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) να το εγκρίνει.


Ωστόσο, το αρχαιολογικό ζήτημα δεν είναι το μόνο αφορά τον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Για σήμερα το πρωί, ήταν προγραμματισμένη να γίνει η συζήτηση της ένστασης επί του δασικού θέματος, σε συνέχεια της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά με την οποία χαρακτηρίζεται δασική μια μικρή αλλά καίρια έκταση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου (η προστασία αφορά έκταση 37 στρεμμάτων, που βρίσκεται όμως κοντά στην παραλιακή ζώνη όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή πολυώροφου κτιρίου).

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μαρουσάκης είπε ότι σίγουρα θα πιάσουμε «τους 50 βαθμούς που δεν πιάσαμε πέρυσι» - Νέα ανάρτηση με διευκρινήσεις

Ελλάδα / Ο Μαρουσάκης είπε ότι σίγουρα θα πιάσουμε «τους 50 βαθμούς που δεν πιάσαμε πέρυσι» - Νέα ανάρτηση με διευκρινίσεις

«Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε και είμαι βέβαιος ότι τους 50 βαθμούς που δεν πιάσαμε πέρυσι (στον αέρα κι όχι στα τσιμέντα και τις λαμαρίνες), σίγουρα φέτος θα τους πιάσουμε», είχε γράψει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης
NEWSROOM