Κεφαλονιά: Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στα Σιμωτάτα - Οι πυροσβέστες έσωσαν τα σπίτια

Κεφαλονιά: Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στα Σιμωτάτα - Οι πυροσβέστες έσωσαν τα σπίτια Facebook Twitter
Φωτογραφία: inkefalonia.gr/Ηλίας Φραγκισκάτος
0

Καλύτερη είναι η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κεφαλονιά, που ξέσπασε χθες και απείλησε χωριά, ύστερα από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Σιμωτάτα είναι υπό έλεγχο. Με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ο οικισμός Λουρδάτα, στα νοτιοδυτικά του νησιού, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη. Απομακρύνθηκαν επίσης και τουρίστες από καταλύματα στα Λουρδάτα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν μακριά από τον κίνδυνο. Σταδιακά πάντως κάποιοι από τους κατοίκους του οικισμού επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Η πυρκαγιά στα Σιμωτάτα και τα Λουρδάτα πέρασε τη νύχτα από τις αυλές των σπιτιών των οικισμών, όπου δόθηκε μάχη από τους πυροσβέστες να σωθούν οι εν λόγω οικίες. Όπως έγινε γνωστό απο την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει περάσει τους οικισμούς και δεν απειλεί πλέον κατοικημένη περιοχή, ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια.

Η πυρκαγιά αυτή την ώρα καίει δασική έκταση, σε δύσβατο σημείο στους πρόποδες του Αίνου και αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από δύο ελικόπτερα.

Αρκετές κολόνες ηλεκτρικού ρεύματος κάηκαν από την φωτιά, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε κάποια σημεία του νησιού.

Για την κατάσβεση επιχειρούν στο έδαφος 30 πυροσβέστες με 21 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα από 12 άτομα. Τα πέντε από τα οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων μεταφέρθηκαν τη νύχτα από τη Δυτική Ελλαδα, με πλοίο απο την Κυλήνη.

Σύμφωνα με το inkefalonia.gr, επιτόπου μεταβαίνουν κι άλλες δυνάμεις από την Πάτρα, την Τρίπολη, και την Κοζάνη, ενώ θα αφιχθεί πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων.

Στο μεταξύ μία ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά τη 1.00 τη νύχτα, σε δασική έκταση στην περιοχή Ρατζακλί. Η πυρκαγιά στο Ρατζακλί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή και παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, ενώ αντιμετωπίζεται απο 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Ο κ. Γαλιατσάτος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τις τελευταίες 5 ημέρες στην Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν 35 πυρκαγιές που σε συνδυασμό με τις φωτιές στην Ζάκυνθο αλλά και στην Κέρκυρα ενισχύουν τις υποψίες για σχέδιο εμπρησμών στα Ιόνια Νησιά.

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM