Το τεράστιο ποσό που χρωστούν 1 εκατομμύριο άνθρωποι στον Δήμο Αθηναίων

Το τεράστιο ποσό που χρωστούν 1 εκατομμύριο άνθρωποι στον Δήμο Αθηναίων Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
1

325 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν στον δήμο Αθηναίων περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, κάτι που οδηγεί σε μέτρα τους υπεύθυνους του δήμου. Συγκεκριμένα μελετάται η επιβολή της στέρησης φορολογικής ενημερότητας για μικρότερα ποσά οφειλών και συγκεκριμένα για οφειλές πάνω από 150 ευρώ ενώ  η στέρηση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας επιβαλλόταν ως τώρα για συνολικές οφειλές άνω των 293,47 ευρώ, βάσει κοινής υπουργικής απόφασης του 1997.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, οι οφειλές αυτές μπορεί να προέρχονται από κάθε μορφής πηγή που ποικίλλει από ανεξόφλητες κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ στα μικρότερα ποσά μέχρι τέλη που αποδίδονται στο δήμο για χρήση κοινόχρηστων χώρων, ανταποδοτικά τέλη, αποχέτευση, οδοποιία, ακίνητη περιουσία, διαφήμιση κ.ο.κ.

Με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο δήμος δικαιούται να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατάσχεση κινητών εις χείρας του οφειλέτη ή «εις χείρας τρίτου» και κατάσχεση ακινήτων.

Ετσι, προτείνεται τροποποίηση του κώδικα είσπραξης και η δέσμευση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για οφειλή άνω των 150 ευρώ  ενώ ως αντιστάθμισμα προτείνεται:

  • Η απαλλαγή από το μέτρο της κατάσχεσης ακινήτου και του πλειστηριασμού για ποσά μέχρι 293,47 ευρώ εφόσον αφορά την κύρια και μοναδική κατοικία που καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης.
  • Η εξαίρεση από την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό λοιπών ακινήτων για οφειλόμενα ποσά μέχρι 2.000 ευρώ αντί της οφειλής των 500 ευρώ που ίσχυε ως σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι έχει πολλές φορές καταγγελθεί ο Δήμος Αθηναίων για εκκίνηση διαδικασίας κατάσχεσης πρώτης κατοικίας για μικροποσά οφειλών.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καύσωνες «ξεκινάνε νωρίς και τελειώνουν αργά» - Προβληματισμός μετεωρολόγων από τις υψηλές θερμοκρατίες τόσο νωρίς

Ελλάδα / Οι καύσωνες «ξεκινάνε νωρίς και τελειώνουν αργά» - Προβληματισμός μετεωρολόγων από τις υψηλές θερμοκρατίες τόσο νωρίς

Τι αναφέρουν, Κολυδάς, Λέκκας, Λαγκουβάρδος, Γιαννόπουλος για τον καύσωνα - Κλειστά σχολεία και αλλαγές ωραρίων σε Αττική, Κρήτη και κεντρική Ελλάδα - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε επτά Περιφέρειες
NEWSROOM