H Κρήτη υποδέχτηκε την πρώτη φωλιά θαλάσσιων χελωνών του 2017

H Κρήτη υποδέχτηκε την πρώτη φωλιά θαλάσσιων χελωνών του 2017 Facebook Twitter
0

Την πρώτη φωλιά θαλασσίων χελωνών για το 2017 κατέγραψαν την 4η Ιουνίου το πρωί, στην Κρήτη, στην περιοχή Σφακάκι οι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο.

Η πρώτη φωλιά εντοπίστηκε σε ένα σημείο όπου λόγω της εκτεταμένης διάβρωσης η παραλία έχει μικρύνει σε μέγεθος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαραίτητος διαθέσιμος και ασφαλής, για τις φωλιές, χώρος, γεγονός που οδηγεί στη μεταφορά τους σε πιο ασφαλή σημεία, από τους ερευνητές του Συλλόγου, προκειμένου να μην καταστρέφονται από την επαφή με το κύμα.

Σύμφωνα με το σύλλογο, το έργο του οποίου στο Ρέθυμνο έχει μεγάλη κοινωνική αποδοχή: «Η καθημερινότητα των εθελοντών του συλλόγου, περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα με έλεγχο και καταγραφή της φυσικής κατάστασης των παραλιών ωοτοκίας και τον εντοπισμό ιχνών θαλασσίων χελωνών που οδηγούν σε φωλιές. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες, κατά την διάρκεια των οποίων οι εθελοντές, με υπομονή και αγάπη προς το σπάνιο αυτό είδος που συνεχίζει και επισκέπτεται το νησί της Κρήτης, παραμένουν στην παραλία εωσότου εντοπίσουν και προστατεύσουν τις φωλιές».

Οι θαλάσσιες χελώνες της Κρήτης, αποδεικνύουν για μια ακόμη χρονιά ότι αποτελούν τον αρχαιότερο επισκέπτη του νησιού, τιμώντας το με την παρουσία τους. «Ελπίζουμε και ευχόμαστε η κρητική φιλοξενία, που φημίζεται ανά τον κόσμο, να συνεχίσει να καλοδέχεται την θαλάσσια χελώνα στον ίδιο βαθμό, διατηρώντας πάνω από όλα τους βιοτόπους αναπαραγωγής τους σε καλή κατάσταση, εφαρμόζοντας τα απλά μέτρα προστασίας που προτείνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ και που αφορούν, όχι μόνο το είδος, αλλά και τις παραλίες ωοτοκίας. «Τις σημαντικές αυτές παραλίες που επισκέπτεται πλήθος τουριστών κάθε χρόνο ακριβώς για τον ίδιο λόγο που τον επισκέπτονται και οι θαλάσσιες χελώνες, για την καθαρότητα και την ποιότητα τους, το αμμουδερό τοπίο και το καλό κλίμα» επισημαίνει η Αθανασία Νικολοπούλου, υπεύθυνη προγραμμάτων Κρήτης ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ βρίσκονται καθημερινά στους ενημερωτικούς σταθμούς του συλλόγου, στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, καθώς επίσης και από τις 05:00 το πρωί στις παραλίες από το Δελφίνι μέχρι την Σκαλέτα στον κόλπο του Ρεθύμνου.

The moment all our volunteers on the Crete projects have impatiently been waiting for is finally here!!! The first nests of the season both in Rethymno and Chania have been located!!! ?? #firstturtlenest #hardworkingvolunteers #happyvolunteers @archelon.crete ? ? ? ? ? ? ? #archelon #archelon2017 #archelonvolunteers #archelonrethymno #archelonreth #archelonchania #archeloncrete #seaturtlenestingseason #volunteer #nestingseason #seaturtle #carettacaretta #loggerhead #conservation #protection #marineconservation #biodiversity #oceanprotection #savetheseaturtles #environment #nature #oceans #summer2017 #crete #greece #greekislands #volunteeropportunities

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ARCHELON (@archelon_greece) στις

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Ελλάδα / Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμπεντ συντάσσει ξεχωριστή σχετική έκθεση «για όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και για όλες τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με τον Νόμο περί Εξωτερικής Βοήθειας του 1961 και τον Νόμο περί Εμπορίου του 1974»
LIFO NEWSROOM
Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

Ελλάδα / Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

H Ελλάδα καταγράφει ήδη πάνω από 454.000 στρέμματα καμένα έως τις 19 Αυγούστου, γεγονός που κατατάσσει το 2025 ως την πέμπτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών, επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος
LIFO NEWSROOM