Αθώος ο Πέτρος Καπετανόπουλος «που δεν κοίταξε την πάρτη του»

Αθώος ο Πέτρος Καπετανόπουλος «που δεν κοίταξε την πάρτη του» Facebook Twitter
5

Το Μονομελές Εφετείο Αθηνών αθώωσε σήμερα τον Πέτρο Καπετανόπουλο, με ομόφωνη γνώμη έδρας και εισαγγελέα. Ο κ. Καπετανόπουλος, ο οποίος έγινε γνωστός ως «ο άνθρωπος που δεν κοίταξε την πάρτη του», δικαζόταν επειδή διαμαρτυρήθηκε για τον βασανισμό και εξευτελισμό μετανάστη από αστυνομικούς.

Το Μονομελές Εφετείο τον αθώωσε και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε: αντίσταση κατά της αρχής, προσπάθεια ελευθέρωσης κρατουμένου και ψευδή ανωμοτί κατάθεση.

Όλα ξεκίνησαν στις 21 Ιουλίου του 2012 τα μεσάνυχτα. Ο Πέτρος Καπετανόπουλος άκουσε φωνές στο πάρκο απέναντι από το σπίτι της στον Κολωνό. Όταν κατέβηκε, είδε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να ποδοπατούν έναν μετανάστη, που είχαν συλλάβει με χειροπέδες.

Όπως αναφέρει η «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον Πέτρο Καπετανόπουλο», όταν τους είπε «γιατί το κάνετε αυτό; Τον συλλάβατε, δεν χρειάζεται βία», τότε εκείνοι του εξήγησαν ότι δεν τον πατάνε και έκαναν βίαιη επίδειξη, πατώντας με δύναμη ξανά τον μετανάστη στην κοιλιά του και λέγοντας «αυτό σημαίνει τον πατάμε». Ο Καπετανόπουλος επανέλαβε ότι πρόκειται περί βασανισμού ήδη συλληφθέντος, κάτι το οποίο είναι παράνομο.

Το αποτέλεσμα ήταν να προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα και να συλληφθεί με τις τρεις παραπάνω κατηγορίες. Στη συνέχεια προστέθηκε και η κακουργηματική κατηγορία της «συνέργειας σε ληστεία», η οποία όμως κατέπεσε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, πριν φτάσει στο ακροατήριο η υπόθεση.


Η ανακοίνωση του συνηγόρου

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνήγορος του κ. Καπετανόπουλου, Κώστας Παπαδάκης, μετά την αθώωσή του, όπως μεταδίδει το Βήμα:

«Πανηγυρικά αθωώθηκε σήμερα από όλες τις κατηγορίες από το Γ΄ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, μετά και από απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ο Πέτρος Καπετανόπουλος, κατηγορούμενος για απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου, αντίσταση κατά της αρχής και ψευδή ανωμοτί κατάθεση. Ο Πέτρος Καπετανόπουλος είχε κατηγορηθεί επειδή τον Ιούλιο 2012 διαμαρτυρήθηκε έντονα σε αστυνομικούς («γιατί τον πατάτε ;») επειδή ποδοπατούσαν και φέρονταν ρατσιστικά και βάναυσα, παρότι τον είχαν ακινητοποιήσει και δεν έφερε αντίσταση, σε έναν μετανάστη, που είχαν μόλις συλλάβει για ληστεία. Ακολούθησε σύλληψη και αυτόφωρη παραπομπή του Καπετανόπουλου, στην οποία προστέθηκε μάλιστα και η συνέργεια στη ληστεία (κακούργημα) που θα του στοίχιζε την ίδια την δουλειά του (υπάλληλος στον Ο.Α.Ε.Δ.) εάν επακολουθούσε παραπομπή του και για αυτήν.

»Ευτυχώς όμως στο πρόσωπο του Πέτρου δεν ακούμπησε μόνο η ποινικοποίηση της ανθρωπιάς και η αστυνομική σκευωρία και εκδικητικότητα. Ένα τεράστιο κύμα απέραντης κοινωνικής και πολιτικής συμπαράστασης συγκροτήθηκε, εκδηλώθηκε, στάθηκε κοντά του από την αρχή μέχρι σήμερα συνέβαλε στη δημοσιοποίηση και ανάδειξη της αστυνομικής βίας και της απόλυτης κατακραυγής εναντίον της, μετέτρεψε τον Πέτρο σε σύμβολο της ανθρώπινης συμπαράστασης και οδήγησε και στην αρχική (η μη παραπομπή για κακούργημα) και στη σημερινή νίκη.

»Στην κατάμεστη από αλληλέγγυους δικαστική αίθουσα σήμερα τα "στοιχεία" της αστυνομίας στάθηκαν εντελώς αναξιόπιστα για να στηρίξουν τις κατηγορίες εναντίον του. Και η ζωντανή φωνή της αγωνιζόμενης κοινωνίας που ακούστηκε συχνά, μαζί με μια νηφάλια εισαγγελική και δικαστική κρίση, που δυστυχώς όλο και σπανιότερα τελευταία συναντάμε, αυτή τη φορά απέδωσε δικαιοσύνη».

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Εφοσον ο κος Καπετανόπουλος αθωωθηκε, θα ασχοληθει κανεις με τα οργανα της ταξης που κατονομαζονται στην υποθεση; Ή θα τους αφησουμε να λειτουργουν με αυτο τον τροπο σε μεταναστες και μη;
Τα αυτονόητα: Ένα τεράστιο μπράβο και ευχαριστώ στον άνθρωπο αυτόν, που όχι μόνο έπραξε το αυτονόητο, αλλά επέμεινε μέχρι τέλους για τις αρχές και τις αξίες του. Είναι πολύ συγκινητικό αυτό που έκανε.Το όχι-και-τόσο-αυτονόητο: Αυτοί που κατασκεύσαν ψευδείς κατηγορίες, θα διωχθούν ποινικά;
"Και η ζωντανή φωνή της αγωνιζόμενης κοινωνίας που ακούστηκε συχνά, μαζί με μια νηφάλια εισαγγελική και δικαστική κρίση, που δυστυχώς όλο και σπανιότερα τελευταία συναντάμε, αυτή τη φορά απέδωσε δικαιοσύνη."Δεν συμφωνώ στην παραπάνω έκφραση περί απόδοσης δικαιοσύνης. Δικαιοσύνη θα ήταν εάν πέραν της αθώωσης του κ. Καπετανόπουλου, η ατιμωτική απόταξη των "φιλεύσπλαχνων" αστυνομικών που τον συνέλαβαν σαν κάποιον εγκληματία και η εκδίκαση σε αυτούς πρόστιμου για την πρόκληση ηθικής βλάβης, το οποίο να αποδιδόταν στον αθωωθέντα. Πράξεις σαν αυτή εξευτελίζουν και την αστυνομία και την κοινωνία μας εν γένει.Ο κ. Καπετανόπουλος απλώς έπραξε ότι θα έπρεπε να κάνει ο καθένας άνθρωπος βλέποντας την συντέλεση παρόμοιας πράξης βασανισμού ανθρώπου χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος για την εφαρμογή της (π.χ. αν ο συλληφθείς αλλοδαπός απειλούσε τους αστυνομικούς με κάποιο όπλο ή τους είχε επιτεθεί). Σε μια κοινωνία όπου λένε "τι τα θες και μπλέκεις τώρα, εσύ θα φτιάξεις τα κακώς κείμενα;" πρέπει να έχουμε το σθένος του κ. Καπετανόπουλου να τους απαντάμε "ναι, θα αντιδράσω, γιατί όσο κάποιος δεν το κάνει δίνει σε όλους αυτούς που επωφελούνται από αυτή την παγιωμένη κατάσταση τη δύναμη να συνεχίσουν να το κάνουν ανενόχλητοι".Για να πάψουν ορισμένοι να νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου.