Η Επιθεώρηση Εργασίας διερευνά τις καταγγελίες για εξαναγκασμό εργαζομένων να επιστρέψουν μέρος των μισθών τους

Η Επιθεώρηση Εργασίας διερευνά τις καταγγελίες για εξαναγκασμό εργαζομένων να επιστρέψουν μέρος των μισθών τους Facebook Twitter
0

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο τοπικό υποκατάστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στην Πάτρα, προκειμένου να εξεταστούν διεξοδικά καταγγελίες σχετικά με εξαναγκασμό εργαζομένων να επιστρέψουν στον εργοδότη μέρος των μισθών τους.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος, αντιπροσωπεία των τριών σωματείων μαγείρων, ξενοδοχοϋπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων νομού Αχαΐας και στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας. 

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, αποφασίστηκε η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών, καθώς απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες των ελεγκτικών και αστυνομικών αρχών για την πάταξη αυτών των παραβατικών συμπεριφορών από εργοδότες.

 

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφέρει ότι είναι αποφασισμένο να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, προστατεύοντάς τους από ενέργειες που όχι μόνο παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, αλλά και προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους.

 

Υπενθυμίζεται ότι την καταγγελία ειναι κάνει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων με ανακοίνωση του πριν από λίγες ημέρες.

 

Η καταγγελία του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων:

«Ο ιστορικής σημασίας Σύλλογός μας, που ιδρύθηκε το 1893

και απέκτησε για πρώτη φορά νομική προσωπικότητα το έτος 1921, μετρώντας 124 χρόνια δράσης στον κλάδο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, καταγγέλλει την πρακτική εργολαβικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες εφαρμόζουν πρακτικές “μαφίας”, μη διστάζοντας να “ληστέψουν” κυριολεκτικά τους εργαζόμενους την ώρα της ανάληψης του μισθού από τα ΑΤΜ.

Η «πρακτική» είναι παλιά, ο τρόπος διαφοροποιήθηκε, αφού η υπογραφή σε μεγαλύτερου ποσού εξοφλητική απόδειξη, αντικαταστάθηκε με την απευθείας ανάληψη από το ΑΤΜ και την παράδοση του “υπερβάλλοντος” (νόμιμου) μισθού σε πρόσωπο “εμπιστοσύνης” του εργοδότη, το οποίο “συνοδεύει” τον εργαζόμενο στην τράπεζα. Τα πρόσωπα «εμπιστοσύνης» του εργοδότη, συνήθως είναι άνθρωποι με βεβαρημένο ποινικό μητρώο και τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κάποιου είδους εργασιακή σχέση με τις εν λόγω επιχειρήσεις, ώστε να μην συνδεθούν άμεσα με αυτές, σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία ή ακόμα και σύλληψη επ’ αυτοφώρω.

Αυτού του είδους οι ενέργειες δε συνάδουν με χώρα ευνομούμενη δυτικοευρωπαϊκή και πρέπει άμεσα το Υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, να αναλάβουν άμεσα δράση, σε συνεργασία με τις αστυνομικές και φορολογικές αρχές, για την πάταξη αυτών των παραβατικών φαινομένων.

Ο Σύλλογος μας αναλαμβάνει δράση και καλεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να απευθύνονται για τέτοια περιστατικά και για κάθε είδους καταγγελίες, που αφορούν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, στην ειδική φόρμα καταγγελιών που υπάρχει στη σελίδα www.idiotikoi.gr . Εννοείται ότι ανωνυμία των καταγγελλόντων θα προστατεύεται».

Πάντως, μετά το σάλο που προκλήθηκε, η Ε.Ε. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη καταγγελία δεν έχει γίνει από την ΟΙΥΕ, αλλά από πρωτοβάθμιο σωματείο-μέλος της οργάνωσής της, με έδρα την Πάτρα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην Ομοσπονδία, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία τέτοια καταγγελία- επώνυμη ή ανώνυμη -ούτε έχει τεθεί στα θεσμικά της όργανα (εκτελεστική επιτροπή, διοίκηση) τέτοιου είδους ζήτημα από το σωματείο-μέλος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στοιχεία, για να διερευνήσει η ΟΙΥΕ τις καταγγελίες και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

«Εφόσον, όμως, υπάρχουν τέτοιου είδους καταγγελίες περί εργοδοτικών μπράβων, ζητούμε να κατατεθούν από το σωματείο στα όργανα της ΟΙΥΕ, αλλά και στις αρμόδιες αρχές, από τη στιγμή που στοιχειοθετείται– εκτός άλλων –και ποινικό αδίκημα» αναφέρει η ΟΙΥΕ.

 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας: Πίσω στο παρελθόν για να δούμε το μέλλον

Διεθνής Ημέρα Μουσείων / Ένας δάσκαλος μάζεψε χιλιάδες αντικείμενα από τα ελληνικά σχολεία του 20ού αιώνα

Στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, ο Θεόδωρος Τσιλίκας έχει συγκεντρώσει μοναδικά ντοκουμέντα της εκπαίδευσης στα δημοτικά της Ελλάδας, από παλαιά ή ακόμη και εγκαταλελειμμένα σχολεία.
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ