Έρχονται 9 αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές και τη Γ’ Λυκείου

Έρχονται 9 αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές και τη Γ’ Λυκείου Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Σε εννέα σημαντικές αλλαγές για την Γ' Λυκείου και τις Πανελλαδικές εξετάσεις προχωρά το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με τις εξαγγελίες και το βλέμμα του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου στις Πανελλαδικές του 2020 για την «τομή» που επιχειρεί σε ένα νέο εισαγωγικό σύστημα, έχουν περάσει στα ψιλά γράμματα οι ανατροπές για τις φετινές πανελλαδικές και ενδοσχολικές εξετάσεις. 

Πρόκειται για μεταθέσεις ημερομηνιών, κατάργηση επαναληπτικών Πανελλαδικών αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις που δίνουν επιπλέον ευκαιρίες σε μαθητές, οι οποίες είναι αποσπασμένες σε νομοσχέδια, υπουργικές αποφάσεις και νομοθεσίες. Μέρος των αλλαγών περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι εννέα αλλαγές είναι οι εξής:

  1. Για πρώτη φορά, οι ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ' Λυκείου θα προηγηθούν των Πανελλαδικών, στο πλαίσιο της θεωρίας περί αποδέσμευσης του Λυκείου από τις Πανελλαδικές, με τους αποφοίτους να λαμβάνουν πρώτα το απολυτήριό τους και στη συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις εξετάσεις.
  2. Οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν περίπου 10 μέρες «διάλειμμα» από τις ενδοσχολικές εξετάσεις.
  3. Καταργούνται οι επαναληπτικές Πανελλαδικές. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας σημειώνουν ότι εκτός από τον μικρό αριθμό μαθητών δεν εκλείπουν και τα φαινόμενα «τραβηγμένων από τα μαλλιά» περιπτώσεων που δηλώνουν ασθένεια, για να «κερδίσουν» οι μαθητές κάποιες επιπλέον μέρες διαβάσματος.
  4. Οι επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις θα διεξάγονται τον Ιούνιο, αντί για τον Σεπτέμβριο.
  5. Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Γ΄ Λυκείου θα έχουν τρεις περιόδους εξετάσεων, για να πάρουν το απολυτήριό τους (δηλαδή δύο επαναληπτικές εξετάσεις). Για τους πρώτους είναι Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο, για τους δεύτερους είναι Μάιος, Ιούνιος και Σεπτέμβριος.
  6. Οριστική θεσμοθέτηση της κατηγορίας του 10%, που δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να συμμετέχουν εκ νέου στις Πανελλαδικές, κρατώντας τον βαθμό που πέτυχαν κατά την πρώτη συμμετοχή τους, χωρίς να δώσουν πάλι εξετάσεις. Η συμμετοχή με αυτόν τον βαθμό μπορεί να γίνεται για δύο χρόνια, στην κατηγορία του 10%.
  7. Για την κατηγορία του 5%, για υποψήφιους με σοβαρές παθήσεις, φέτος θα ενταχθούν όσοι συμπεριλαμβάνονται τόσο στην προηγούμενη λίστα όσο και στην καινούρια.
  8. Νέα Μηχανογραφικά Δελτία, στα οποία διευρύνονται οι επιλογές για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ιδιαίτερα ευνοημένοι θα είναι οι υποψήφιοι του 2ου, 3ου και 5ου επιστημονικού πεδίου, που έχουν περισσότερες επιλογές σε Θετικές, Τεχνολογικές, Επιστήμες Υγείας, Πληροφορική και Οικονομία.
  9. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται επίσης η είσοδος των υποψηφίων από Επαγγελματικά Λύκεια που συμμετέχουν στις πανελλαδικές σε πανεπιστήμια με ποσοστό 1%. Μέχρι τώρα οι υποψήφιοι είχαν πρόσβαση μόνο σε σχολές των ΤΕΙ.
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Μαραθώνιος» για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες- Προφυλακίστηκε ακόμη ένα ηγετικό μέλος

Ελλάδα / Δολοφονία Λυγγερίδη: «Μαραθώνιος» για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες- Προφυλακίστηκε ακόμη ένα ηγετικό μέλος

Το ηγετικό μέλος, που μαζί με άλλους τέσσερις θεωρούνται επικεφαλής  της εγκληματικής οργάνωσης και αυτοί που οδήγησαν στη δολοφονία του αστυνομικού, φέρεται να είναι αυτός που έδωσε το σήμα για την έναρξη των επεισοδίων
NEWSROOM
Λέκκας για Θηρασιά: «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο»

Ελλάδα / Λέκκας για Θηρασιά: «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο»

«Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, το 2010 έχουν γίνει μεγάλα έργα στη Σαντορίνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και στον Αθηνιό και στο παλιό λιμάνι και στην Οία» εξήγησε ο κ. Λέκκας
NEWSROOM