Ο σεισμός στα Ιωάννινα μετακίνησε την Πίνδο

Ο σεισμός στα Ιωάννινα μετακίνησε την Πίνδο Facebook Twitter
0

Προς τα δυτικά μετακίνησε την Πίνδο (όρος Μιτσικέλι) ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23.14 το βράδυ του Σαββάτου στα Ιωάννινα, αναφέρει σήμερα σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Τα Νέα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάση Γκανά, "το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός -με αφορμή τον προχθεσινό σεισμό-είναι ότι έγινε πάνω στο προαναφερόμενο ρήγμα με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ, το οποίο είναι παράλληλο με τη λεκάνη των Ιωαννίνων". Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρήγμα κλείνει προς το βουνό Μιτσικέλι και η κίνηση που σημειώθηκε ήταν να μετακινηθεί η Πίνδος ελάχιστα προς τα δυτικά.

Η μετακίνηση ήταν ελάχιστη και είναι ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε και σε άλλους σεισμούς.

Την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι φαίνεται να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, για το αν ήταν αυτός ο κύριος σεισμός. Από τη μία θεωρούν ότι είναι καλό πως υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής διέγερσης με τους πολλούς μετασεισμούς, από την άλλη όμως ανησυχούν για το μέγεθος και τη σεισμική δραστηριότητα. "Με ανησυχεί το γεγονός ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν λέει να κοπάσει", δηλώνει στα ΝΕΑ ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο επειδή, κατά τον καθηγητή, το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό δεν είναι γνωστό και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ιστορία του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM