MET GALA 2024

Υπ. Υγείας: Απολύτως αναμενόμενος ο αριθμός κρουσμάτων ελονοσίας λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων

Υπ. Υγείας: Απολύτως αναμενόμενος ο αριθμός κρουσμάτων ελονοσίας λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΑΠΕ/ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
3

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας παραδέχεται την εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας, πρόβλημα «υπαρκτό, αλλά ελεγχόμενο» όπως το χαρακτηρίζει, ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως ο αριθμός των «εισαγόμενων» κρουσμάτων ήταν «απολύτως αναμενόμενος λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών που προσήλθαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα».

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, χαρακτηρίζει «λυπηρό» το φαινόμενο ένα θέμα δημόσιας υγείας να γίνεται «αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής, προκαλώντας άσκοπη ανησυχία στους πολίτες αλλά και κίνδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας.»

 Η ανακοίνωση του υπ. Υγείας αναλυτικά:

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια υπερβολική δημοσιότητα και αναίτια διόγκωση ενός υπαρκτού αλλά ελεγχόμενου προβλήματος , που αφορά κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας. Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι είχε προβεί εγκαίρως σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δημόσια υγεία και διευκρινίζει ότι :

α) Η παρουσία σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο με εξάρσεις και υφέσεις που παρατηρείται όλα τα τελευταία χρόνια.

β) Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έγκαιρη διάγνωση, ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων [ΚΕΕΛΠΝΟ, ΥΠΕ, υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)].

γ) Ο αριθμός των «εισαγομένων» κρουσμάτων ήταν απολύτως αναμενόμενος λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών που προσήλθαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Σε «εγχώρια μετάδοση» οφείλονται 4 κρούσματα μετά την εκδήλωση των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας συντονίζει και εποπτεύει την υλοποίηση των ενδεδειγμένων μέτρων για την αποφυγή διασποράς της νόσου.

δ) Υπάρχει ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Ελονοσίας που έχει εκπονηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας

ε) Βασική αρχή των πολιτικών δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη. Γι' αυτό το λόγο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ προχώρησε σε διακοπή της αιμοδοσίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, θα αναζητηθούν τρόποι αναπλήρωσης των απαραίτητων μονάδων αίματος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την πρώτη στιγμή, έχει δώσει προτεραιότητα στα θέματα δημόσιας υγείας, παρακολουθεί τις εξελίξεις, προχωρά εγκαίρως σε συντονισμένες ενέργειες και με αφορμή τα ζητήματα υγείας προσφύγων/μεταναστών έχει αναπτύξει ένα πλέγμα δράσεων υπό την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (επιδημιολογική επιτήρηση, εμβολιασμοί, συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας) και τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΕΚΕΠΥ.

Είναι λυπηρό ένα θέμα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεσες, διακριτικές και αποτελεσματικές ενέργειες, να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής, προκαλώντας άσκοπη ανησυχία στους πολίτες αλλά και κίνδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας.

Η Δημόσια Υγεία και το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας είναι πολύ ευαίσθητη και σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους καταστροφολογίας και ανεύθυνου λαϊκισμού.

3

MET GALA 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα Ορθόδοξη διακόνισσα στη σύγχρονη εποχή στην Ζιμπάμπουε

Διεθνή / Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της ορθόδοξης εκκλησίας στην Ζιμπάμπουε

Η ορθόδοξη εκκλησία αλλάζει σελίδα - Η διακόνισσα Αγγελική, η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο ιερό, σπουδάζει Γεωγραφία και Περιβαλλοντικές Σπουδές και έχει στόχο μέσα από το έργο της να προστατεύσει τον πλανήτη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
απολυτως αναμενομενη η διολισθηση της χωρας στον τριτοκοσμο με αυτο το καθεστωτος Παπα και Σια.Οτι και αν λενε οι μενουμε ευρωπουδες, 40 χρονια πασοκονουδου μας κατεστρεψαν, εμας και την ελονοσια.τωρα με τον τσιριζα θα φαμε μπολικη αξιοπρεπεια εμεις και παντεσπανι η κομματικη γραφειοκρατεια.Οσο ο Ελληνας δεν καταλαβαινει οτι κοινωνικο κρατος ΔΕΝ ειναι η καθαριστρια του σχολειου και της εφοριας να ειναι δημοσιος υπαλληλος, τοσο σιγα σιγα θα εχουμε εμφανισει ελονοσιας, υποβαθμιση κοινωνικων παροχων, κλπ κλπ.
Αφου ειναι "απολυτως αναμενομενο" γιατι δεν φροντισατε να γινουν τα ΑΠΟΛΥΤΩΣ αναμενομενα μετρα προληψης---εντατικοι ψεκασμοι για τα κονουπια;;; Αλλα στη χωρα του απολυτου ωχαδερφισμου και του 'δε βαριεσαι' μενουμε μονο στη μπουρδολογια του 'απολυτως αναμενομενου'
γιατι το μνημονιο και ο Σοιμπλες μας κοψαν τα λεφτα. δεν μπορουμε ταυτοχρονα να δωσουμε αυξησεις σε μετακλητους να ξαναπροσλαβουμε σχολικους τρονομους (λολ) και να ψεκασουμε για ελονοσια.Οι ψεκασμοι για ελονοσια αφορουν και τους μενουμευρωπηδες και τους "δεξιους" (τους ακροδεξιους τους εχουμε με Πανο) που δεν παιρνουμε ψηφο. Η σχολικη καθαριστρια αντιθετα θα το ριξει μονοκουκι. Τι δεν καταλαβαινεις;